Reklama

Reklama

Jak se dělá prales

  • Česko Jak se vrací prales - Národní park Kalkalpen (více)

Obsahy(1)

Ve středním Rakousku se mezi dvěma horskými pásmy rozkládá území téměř panenské přírody – národní park Kalkalpen neboli Vápencové Alpy. V přísně chráněné zóně je les ponechán sám sobě a pomalu se vrací do podoby, kterou měl před tisíciletími... Co kdybychom mohli přetočit čas zpátky a navrátit přírodě její panenské půvaby? Přírodní park Kalkalpen byl od středověku oblastí, kde se těžilo dřevo. Dřevorubecký průmysl se od těch dob několikrát změnil, ale nikdy ne tak radiálně jako právě teď. Jde zřejmě o nejtěžší rozhodnutí, jaké může lesník udělat: přestat se starat o les, zahodit práci několika generací svých předchůdců a nechat přírodu, ať se o sebe postará sama. Právě takové rozhodnutí padlo ve strmých vápencových horách v srdci Rakouska. Úmyslem bylo neničit, ale znovu vytvářet. Na místě vyrostlo velké množství nových stromů a vznikl nový život. Vrátila se zvířata, která dříve utekla jinam. A mezi nimi i několik fascinujících druhů. (TV Prima)

(více)

Recenze (4)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Název je poněkud zavádějící, jelikož jde o obnovu pralesa. Jenže tohle není časosběrný dokument, tudíž divák vidí různé části krajiny, které se nějakým způsobem vyvíjejí a přizpůsobují. Dějovou linku zde představuje samice rysa, které se podaří přivést na svět mláďata. Na pozadí sledujeme život v lese v celé jeho rozmanitosti s důrazem na stromy. Skvělý dokument s nádhernou kamerou, na němž se podílela celá řada českých tvůrců. Krásné! ()

mustela 

všechny recenze uživatele

Název zní trochu nudně a asi není moc lákavý, ale film opravdu stojí za shlédnutí. Ukazuje naprosto úžasné záběry všech živočichů důležitých pro fungování středoevropského pralesa, od kůrovce až po rysa. Až na některé méně zdařilé animace (kterých je ve filmu jen pár a mají jen vysvětlující funkci) se tento snímek může rovnat i těm nejlepším, třeba z produkce BBC. ()

Reklama

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Skutočne veľmi pekný dokument (vizuálne) plný superslowmo a makro detailov živočíchov a rastlín z úplnej blízkosti. Pokojne sa môže porovnávať so známejšou produkciou z BBC. Má však iba jednu chybu, je IBA fakt pekný ale nemá žiadnu špeciálnu pridanú hodnotu, odkaz, niečo naviac. Ukazuje ročný cyklus a v podhorskom pralese národneho parku a nič viac. (Predstavte si Ako sa zrodil prales bez všetkých tých špeciálnych záberov a dostanete veľmi priemerný dokument) PS: Doporučujem čo najväčšiu HD uhlopriečku resp. 4k alebo nebodaj 8k....(videné na festivale). ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama