Reklama

Reklama

Spirála strachu: Saw pokračuje

  • USA Spiral: From the Book of Saw (více)
Trailer 1

Začíná se psát nová kapitola z děsivé knihy Saw. Zločinný strůjce pokřivené spravedlnosti roztáčí spirálu nečekané pomsty. Mladý detektiv Ezekiel "Zeke" Banks (Chris Rock) a jeho parťák (Max Minghella) vyšetřují děsivé vraždy, které začínají připomínat nechvalně známé případy z minulosti. Nevědomky se tak stanou hráči na šachovnici morbidní hry zákeřného vraha. A to ještě "Zeke" netuší, že spolu s ním bude ďábelskému plánu šíleného zločince čelit i jeho otec, vážený policejní veterán (Samuel L. Jackson). (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (296)

mzss1 

všechny recenze uživatele

[50%] Po dlouhém čekání, způsobeném pandemií tu máme další přírůstek z filmového universa SAW. Ani se nedá říci, že je toto pokračování série. Ta v návaznosti ukončila propojené dějové linii v sedmém dílu zvaném SAW 3D. PO 7 letech v r. 2017 vzniklo volné pokračování s názvem JIGSAW, který dle mého názoru důstojně navázalo na ty díly předchozí. Až na nějaké malé nedostatky jsem s 8 filmem byl spokojen. No a co tento film ? Zmínka o Johnu Kramerovi tu je, ale jen na okraj. Prostě tu máme napodobitele skládačkové vraha (Kramera). Po skončení snímku jsem byl trochu rozpačitý. Nevěděl jsem, co si o tom mám myslet. Rozhodně je to o dost slabší, než předchozí části, na které nedám dopustit. Určitě jsem zde neočekával nějaké dějové propojení, nejsem naivní. Ale zkrátka mi to přišlo celé takové uhozené. Hlavní herec Chris Rock tomu zde bohužel nasazoval korunu. Jako určitě si myslím, že se svým způsobem snažil, ale proboha ten jeho hlas? Nyní si říkám, jestli jsem si neměl počkat na dabing. xD Opravdu to bylo hrozné ho poslouchat, k tomu sem tam ty jeho rádoby emoční výjevy. Až v cca 3/3 snímku mi přestal vadit. Co se týče děje, tam není nic co by zaujalo, ani ta atmosféra tu prostě není. Jen ke konci jsem si trochu oddychl a řekl si, že mi to ten starý dobrý SAW trochu připomnělo, Ve finále to mělo rozumnou pointu, návrat dobrých hudebních motivů od Charlie Clousera atd. Ostatní postavy mě též nebrali. PASTI. Aspoň něco kladného. Co se týče logiky, byly technicky složitě navržené, takže jsem si říkal, že napodobitel Jigsawa musel snad mít komplice, ale co … Na pasti se dalo dívat, měli trochu děsivější závan než v předchozím osmém filmu JIGSAW. Akorát byly vcelku krátké. Takže ve zkratce, chybělo toho dost. Darren Lynn Bousman, který tento film režíroval (má na kontě druhý třetí a čtvrtý film téhle série) předvedl obyčejný průměr. To zmíněné finále nebylo jak už jsem psal špatné, mělo to dobrou pointu, která to zachránila tak, abych ty slabé 3* dal, ale úplný konec to mělo divně useknutý. Znovu se k tomu asi už vracet nebudu. Nelituji tedy, že to nevidím v kině. Doufám, že už tuto sérii nechají plavat. Případně desátý film bych si představoval návratem starých postav a zodpovězení jistých otázek. Mohl z toho být větší brak, ale i tak se nevyhnu zklamáním, když mám tuto ságu tak rád. Takže asi tak … ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jako v mnoha případech i tady se tvůrci snaží přitáhnout diváka parazitováním na původní sérii a i když chápu, že ortodoxní fandy to rozčiluje, mě to ani tak nevadilo. Z mého pohledu se jednalo o jednoduchý thriller, ve kterém někdo vynalézavým způsobem vraždí křivé policisty. Tečka. A celkem to ušlo. Má to tempo, fajn vraždy a několik výživných chuťovek. S čím jsem měl problém bylo až moc okaté a brzké vyzrazení vraha a asi největším šlápnutím vedle byl Chris Rock. Jeho podání hlavního hrdiny by se kolikrát hodilo spíš do nějaké ztřeštěné policajtské komedie a i když se postupem času jeho výkon podroboval žánru, nedokázal jsem si na něj zvyknout. S jiným obsazením bych neměl problém jít s hodnocením výš. 60% ()

Reklama

Eliott 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se jednalo spíše o průměrou detektivku, co si hraje na něco připomínající saw. Spokojený jsem však nebyl, jelikož vraždy byly zaměřené na čirou brutalitu, nebyly vůbec nápadité a oběti neměli šanci uniknout. Postupně si mě však bylo dílo schopné získat a Samuel L. Jackson, přestože zde měl jen miniroličku, stihl říci svoji MF frázi a když náš Samík pronese tato kouzelná slova, tak to nemůže být v žádném případě špatný film. Vzápětí se to potvrdilo a na závěr nás čekal klasický Saw mindblowing twist, kdy mi hlavou bleskly i čtyři hvězdy. Ve srovnání s ostatními díly (viděl jsem je všechny) jsem však rychle vystřízlivěl. Toto dílo, ač podhodnocené, je stále pouze průměrné. 55-60% ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Rušivé neherectví a rádoby komediální hlášky Chrise Rocka v hlavní roli hororu (...), od cca 40 minuty do posledního detailu průhledný finální twist, všehovšudy 5 pastí, z nichž tři si nepamatuju už dvacet minut po dokoukání, jednu pro svou takřka nemožnou technickou proveditelnost a další pro absurdní neférovost (spoiler! - přetni si míchu v krční páteři a budeš žít, lol - konec spoileru), ve výsledku pořád není nejhorším dílem série (kterým o chloupek zůstává nekonečně frustrující Saw 3D), ovšem ve chvíli, kdy se rozezní gangsta verze Hello Zepp, je víc než patrné, že po vydařeném Jigsaw (2017) je Spirála šlápnutím do lejna. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Po Saw IV, zhodou okolností taktiež od Bousmana, druhý najhorší prírastok do Saw série, ak nie až ten úplne najhorší. Základná premisa o vraždení skorumpovaných policajtov znie síce zaujímavo a samotná myšlienka neomielať námet s Jigsawom po deviaty krát neustále dookola, ale radšej urobiť z tejto námetovo už poriadne vyprchanej série detektívku na štýl Se7en by mohla byť lákavá ... keby v tom filme aspoň niečo fungovalo. Bohužiaľ nefunguje absolútne nič. Detektívna časť sa vo filme prakticky ani nedeje, reálne sa tu po ničom nepátra, neodhaľujú postupne stopy, ani v jednej minúte to ničím neprekvapí a ktorýkoľvek diel CSI: Miami má premyslenejší dej než celý Spiral. Namiesto toho sa rieši pre dej absolútne zbytočný vzťah hlavnej postavy s jeho otcom a ex-manželkou a do toho celého sú občas zasadené úplne náhodné scény gore mučenia pár postáv v tradičných Saw pasciach, ktoré nemajú s ostatným dianím takmer nič spoločné, ani neposúvajú dej nijako dopredu a pôsobia vyslovene našrúbované do filmu, aby mohol mať aspoň nejakú spojitosť so Saw sériou. K tomu to celé vyzerá fakt hnusne ako lacný televízny film s úplne vyblitými farbami a odpornou kamerou, a posledný klinec do rakvy tomu dáva najhoršia castingová voľba posledných rokov a to Chris Rock v hlavnej úlohe, ktorý postavu detektíva stvárňuje ako 15-ročného rádoby ganstera aj s náležite obmedzeným slovníkom. Nesympatickejšiu a horšie zahranú hlavnú postavu ťažko hľadať na poli filmov, ktoré sa dostali do kín. Posledný kopanec do už tak mŕtveho filmu bez štipky akejkoľvek atmosféry tomu následne zasadí prehnane dramatické finále ako zo zlej telenovely a extrémne narýchlo useknutý koniec, ktoré skutočne celý film posúvajú až do vôd nechcených paródií na Saw. A čo tu preboha robí Samual L. Jackson nepochopím asi nikdy! CELKOVO: 3/10 ()

Galerie (34)

Zajímavosti (12)

  • Úvodní píseň k filmu složil britský raper 21 Savage. (Shizle)
  • Natáčení probíhalo v kanadském Torontu od 8. července do 26. srpna 2019. (Leopard105)

Související novinky

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Reklama

Reklama