Reklama

Reklama

Spirála strachu: Saw pokračuje

  • USA Spiral: From the Book of Saw (více)
Trailer 3

Začíná se psát nová kapitola z děsivé knihy Saw. Zločinný strůjce pokřivené spravedlnosti roztáčí spirálu nečekané pomsty. Mladý detektiv Ezekiel "Zeke" Banks (Chris Rock) a jeho parťák (Max Minghella) vyšetřují děsivé vraždy, které začínají připomínat nechvalně známé případy z minulosti. Nevědomky se tak stanou hráči na šachovnici morbidní hry zákeřného vraha. A to ještě "Zeke" netuší, že spolu s ním bude ďábelskému plánu šíleného zločince čelit i jeho otec, vážený policejní veterán (Samuel L. Jackson). (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (296)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Znovu jsem doplatil na svůj filmový přehled, kdy člověk po zhlédnutí tisíců filmů už zkrátka dokáže na první dobrou odhadnout nejenom scénáristicky vhodného záporáka, nýbrž už jsem to posunul do bodu, kdy už přesně vím, které scénky budou později použité do závěrečného pseudo šokujícího odhalujícího závěru, který bývá v rámci série Saw pravidlem. Zdejší nízké hodnocení mě trošku odrazovalo, ale nebylo to nakonec v rámci žánru až tak strašné. Jasně, jsou zde věci, se kterými si tvůrci mohli podstatně víc vyhrát. Zejména mě iritovalo to, že snad všechny postavy stejným způsobem nakráčely do zcela očividné pasti, o které celou dobu věděli, přesto v určitý moment všichni měli potřebu odložit zbraň a zatelefonovat si někomu na záznamník, aby mohli být zezadu překvapeni a uspáni. Už poprvé to bylo debilní a v tomto filmu to vidíte asi tak 4x. Tento díl bezesporu nedosahuje ani vzdáleně atmosféry prvních dílů. Přesto děj nebyl vyloženě nudný, i když jsem znovu celý díl správně tušil, kdo za vraždami stojí. Chris Rock opravdu nebyl dobrý a rozhodně to nebylo jen tím, že jej má asi každý zafixovaného jako komediálního herce. Nic proti kampani "Dejme šanci černým", ale jsem pevně přesvědčený, že dokonce i v černých řadách se jistě dali najít vhodnější herci. Nejméně kvalita poklesla v rámci jednotlivých vražd, které byly velmi rozmanité a dostatečně brutální. [65 %] ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Saw pokračuje, ale na rovinu zajímá to ještě někoho? No vidím, že pár skalních šílenců se ještě najde, ale mě tahle tisíckrát převařená kaše mdlé chuti opravdu nechutnala. Tuhle novou kapitolu si klidně mohli nechat někde v šuplíku. Za co ta 1*? Po pravdě ani nevím, tak rychle než si to rozmyslím.10% ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Hodilo by se napsat něco jako "Když dva lidi dělají totéž, není to totéž", jenže i na Spiral se podíleli víceméně stejní tvůrci jako na předchozích Saw, tak kde se sakra stala chyba?? Víceméně je to klasická detektivka spojená do obrazu zkorumpované policie, která jen tak okrajově těží ze série Saw právě v kvalitních pastičkách, luxusním gore a osvěžujícím soundtracku, ale bohužel jinak to se sérií nemá moc společného a je to jen jakási vykrádačka zvučného jména Saw. Pastí až tak moc není, příběh je relativně "oukej", ale s přihlídnutím k tomu, že jsme měli dostat Saw reboot (btw proč tomu říkají reboot, když je to ze stejného univerza jako všechny díly předtím po smrti Kramera a zabývá se dalším kopírovačem Jigsawa...?), tak je to neskutečná slabota a asi něco diametrálně odlišného, než jsme jako fandové očekávali. Závěrečné rozuzlení není vyloženě špatné, ale narozdíl od klasiky není ani až tak úderné, jak je zvykem, a hlavním tahounem staré série byla její dějová návaznost, propletenost, vývoj postav a čekání na další díly, což tady až extrémně chybí a samozřejmě to ubírá na kvalitě. Stejně tak záporák není nijak výrazná archetypální osobnost a já osobně jsem jej uhádl už před polovinou filmu, což by zkušenějšímu oku nemělo dělat problém. Lepší by bylo Spiral nesrovnávat a ohodnotit jako samostatný film, ale bohužel to se jen těžko dělá, a tak se není čemu divit, že dostává tolik disliků a palců dolů, když laťka je už tolik let nastavena úplně na jiné úrovni. Uspokojující, ale bohužel žádné guilty pleasure, na které bych se chtěl kouknout znovu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

K sérii jsem nikdy vřelý vztah neměl. Jednička (James Wan) byla fajn mixem režijní invence a násilí. Pak to šlo z kopce. Na dalších pokračováních bylo vidět, jak moc se na nich spěchalo, jak moc šlo hlavně o prachy. Banda hříšníků se dostala do temného uzavřeného prostoru, dostali možnost bojovat o své vykoupení a maskéři se při tom náramně vyřádili. Tahle novinka jde trochu jinou cestou, protože v centru dění je uječený detektiv Chris Rock, na kterého „sofistikovaná“ past za nějaký ten škraloup primárně nečeká. Na kolegy z policejního sboru ano. Rock je z počátku i vtipný, ve snaze o drsného poldu s emocionálními momenty ale selhává. Stejně tak v případě průběhu vyšetřování, které je tak trochu nijaké, a prostě jen přicházejí vložené scény mučení lidí, kteří jsou nám ukradení, protože o nich nic nevíme. Snaha posunout sérii jiným směrem se cení, ale ve finále stejně jen křupou kosti a krev zběsile cáká. Jen s o něco známějšími herci. Dvě až tři hvězdy. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Není to tam a věřte mi, že jsem chtěl, aby bylo. Série Saw mi totiž vždycky byla blízká, už pro ochotu neustále přetvářet historii vlastního fenoménu, kdy se scenáristé v rámci postupujících dílů utrhli tak, že by na ně i J.J. Abrams v době své největší seriálové slávy byl hrdý. Jistě, nejednou tím logika sama spadla na pilu, ale šlo o takové to příjemné očekávání ve stylu "s čím zase přijdou tentokrát" (podobně to funguje třeba u Rychle a zběsile). Po osmi dílech je nicméně únava materiálu znát, takže myšlenka, že se to vezme z druhé strany a udělá se z toho detektivka, je dle mého opravdu dobrá (ostatně kultovní Sedmička je vlastně takové otočené Saw). Jenže tu nic nefunguje. Hlavní hrdina není cool, vedlejší postavy jsou nesympatické křoví, atmosféru to nemá skoro žádnou, detektivní část je tak jalová, že ji strčí hravě do kapsy i průměrný díl Mentalisty a finále je svou snahou o dramatičkou epičnost (po vzoru jedničky) na hraně parodie. A i hra na vraha je nudná, protože ho protřelejší divák snadno odhalí v první třetině. Darren Lynn Bousman měl šanci nakopnout sérii novým směrem, ale evidentně na to nemá. Jistý si je jen v mordech, které ale působí v upraveném konceptu jako pěst na oko a zbytku nedává vůbec, ale vůbec nic. Škoda, dobrých filmových detektivek není nikdy dost. 30% ()

Galerie (34)

Zajímavosti (12)

  • Při loupeži drog hraje píseň „You Ain't Hard“ od Young Nudy. (Duoscop)
  • Úvodní píseň k filmu složil britský raper 21 Savage. (Shizle)

Související novinky

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Reklama

Reklama