Reklama

Reklama

Anatomie vraždy

  • USA Anatomy of a Murder (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Film líčí případ pomstěného znásilnění. Jeho hrdinou je venkovský advokát Paul Biegler, který převezme obhajobu poručíka Maniona, obviněného z vraždy muže, který znásilnil jeho vyzývavou ženu Lauru. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Anatómia vraždy je jedinečný film. Niežeby musel byť človek nadšený z výsledku prípadu ale rozhodne so všetkými filmovými atribútmi. Tento film vám príde nehorázne autentický s postavami tak reálne zahranými a po scenáristickej stránke tak vyšperkovanej, až sa začnete pýtať, že kde sú tie veľké časy... Preminger toto ani sekundu nenudiace dielo (teda pre mňa určite) perfektne rozčlenil, spolu s jeho tímom tým dali pocítiť každej postave aj z dobrého (kladným postavám) aj z toho horšieho. Ani si nespomínam na lepší súdny film (ak nerátam 12 Angry men-ten ale riešiť naštrbené vzťahy porotcov nie ostatných členov siene). A keď k tomu všetkému kraľuje Jimmy Stewart - máte vyhrané. Z neho sa pomaličkou cestičkou stal môj vôbec najobľúbenejší herec zo všetkých. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Vyborne oldschool drama ze soudni sine. Na svou dobu se jednalo pomerne o unikat, jednak velmi odlisnou atmosferou, kterou ma na svedomi Duke Ellington (ktery si ve filmu strihnul cameo) s jeho jazzovym soundtrackem a take je film na tehdejsi pomery nezvykle explicitni. V oldschool cernobilych filmech jsme zvykli na urcitou uroven politicke korektnosti a elegance, kdyz jindy 100% decentni James Stewart zacne rozebirat znasilneni a strilet terminy jako sperma, samozrejme to vyvola vlnu pozdvizeni. Otec Jamese Stewarta byl filmem dokonce tak pobouren, ze ho bojkotoval. Svym zpusobem je tak Anatomy of a Murder nadcasova zalezitost, protoze neco podobneho je dnes jiz bezna praxe. 8/10 ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Kdesi raz dávno som napísal: "a na filmy Otta Premingera nikdo sa už nepamätá". Nielen preto som veľmi rád, keď si nejaké médium alebo festival spomenie na vynikajúce filmy tohoto tvorcu, charakteristické premyslenou stavbou, zaujímavým príbehom, výbornými hereckými výkonmi a suverénnou réžiou. Dnes už sa také filmy netočia. Strhujúci príbeh obhajoby pomsteného znásilnenia vyniká predovšetkým výkonom Jamesa Stewarta v úlohe obhajcu, George. C. Scotta v úlohe prokurátora, zaujímavými odbočkami odľahčujucími inak zaujímavý dej zo súdnej siene (predvolanie psa ako svedka obhajoby, narážky na alkoholizmus obhajcovho pomocníka) a interesantným záverom. Celkove ide o dielo, ktoré je rovnako dobre pozerateľné dnes ako v dobe vzniku. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Výborná kamera sleduje děj dlouhými až šmíráckými pohledy jakoby kopírovala divákovo oko, které je lačné všech nechutných a přitom tolik zajímavých detailů ze znásilnění koketní důstojnické paničky. I když se velká část odehrává před soudem, film neztrácí napětí. Bitva dvou právníků je rozehrána a zdá se, že nikoho nezajímá, co se skutečně stalo. Konec je jen zdánlivě jednoduchý. Když si totiž zpětně promítneme děj a vše, co o zúčastněných víme, je docela dobře možné, že znásilnění, zmlácení a vražda měly úplně jiný průběh, než jak svědci vypovídali před soudem. _____ Svým vyústěním je to cynický film, kde se právo zase ke slovu vůbec nedostalo. /12. 8. 14./ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Společně se Svědkem obhajoby zřejmě nejzábavnější film ze soudního prostředí, ale oproti Wilderovi mě Preminger nedokázal tolik uspokojit i v rovině napětí. Celých těch 160 minut sice uběhne jako voda (hlavně díky skvělému Stewartovi), jenže jsem na konci neměl pocit, že jsem byl svědkem i něčeho osudového. Anatomie vraždy tak pro mě zůstává "jen" výborně odvedeným řemeslem. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (17)

  • Film bol natočený za dva mesiace. (fishki)
  • Film je podľa Amerického Filmového Inštitútu 7. v rebríčku 10 Najlepších drám zo súdnych siení. (fishki)
  • V roce 2012 byl film zařazen do Národního filmového registru USA, který je součástí knihovny amerického Kongresu. (Snorlax)

Reklama

Reklama