Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejen čeští politici umí šlápnout do pořádného lejna. Například i v Dánsku se občas zadaří. A pak se na účet svých státotvorných elit baví celý dánský národ. I když kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby opravdu existovala „Nová kodaňská kritéria“, o nichž vypráví kousavé satirické komediální drama režiséra Anderse Ronnowa Klarlunda, autora pozoruhodných loutkových Strings. Tento téměř ultrapravicový zákon, jehož přijetí je v příběhu situované do nedaleké budoucnosti, si totiž bere na paškál obranu národa před nežádoucími vlivy. A za úkol má jediné – eliminovat všechny dánské občany, kteří daným kritériím nepodléhají. Přičemž Klarlund jde ve své vizi ještě dál a táže se: Jak by asi vypadala moje země, kdybychom všechny průšviháře a životní ztroskotance pozavírali do koncentračních táborů a nechali o jejich osudu rozhodovat armádu? Nezmizeli by nakonec všichni? Dánský humor je drsný, ale rozhodně stojí za to jej poznat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Tohle Dánové trochu přehnali. Je to natolik černá komedie, že se tomu ani nedá smát. Rozhodně je na tom ale pozitivní, že jsem se během filmu vůbec nemusel dívat na časomíru, protože děj prostě diváka dokáže zabavit. Nejlépe bych film popsal jako kritiku kritiků sociálního státu. Søren Pilmark se do role rozhodně hodí, ale dostalo mě, jak zabil jednoho z těch, kteří jsou přítěží pro stát, a tvářil se, jako by se nechumelilo. Je to sice snímek vhodný k zamyšlení o současné pozici sociálního státu, ale příliš drsný a podivný na to, aby ho někdo mohl brát vážně. 65% ()

Gertruda.W 

všechny recenze uživatele

Tohle Dánové vůbec nepřehnali. Spíše to přehánějí ti, kteří stále dokola mluví o zneužívání sociálních dávek či kritici solidárního systému. Naprosto otevřeně, veřejně a myslí to vážně. A jsou mezi nimi lidé vlivní, stojící u moci i všemocná média. Není divu, když to někdo vezme do svých ctihodných rukou a vymyslí extrémní zákony, které jsou k údivu ostatních přijaty. Jak to může vypadat v praxi ukazují Dánové ve svém filmu. Dovedete si představit, že by bylo něco takového natočeno u nás? Už jsme trochu zapomněli, co to vlastně je. Myslím, že se tomu říká satira. Za tuhle odvahu pojmenovávat věci pravými jmény (ale samozřejmě nejen za to) Dány obdivuji a asi i miluji. ()

Reklama

BuddyO 

všechny recenze uživatele

Dánský režisér Anders Rønnow-Klarlund natočil futuristický film o novodobém Hitlerovi. Jde tu o zajímavé a chvílemi i poměrně vtipně podané téma, za což si dánská produkce zaslouží plus, ale velká část filmu je až příliš bizarní na to, aby ho širší filmová společnost mohla přijmout. A přiznávám se, že ani já, ač mám zvláštní a originální filmy rád, jsem tady toho umění moc nenašel. Takže 3* za originální nápad. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama