Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Idol žen a herecká hvězda mezinárodního formátu Mads Mikkelsen v roli nešikovného a nerozhodného homosexuála, resp. latentního bisexuála? V liberálním Dánsku je možné všechno. Každopádně je vidět, že jakmile se do tradičně výsostně heterosexuálního žánru romantických komedií přidá další sexuální orientace, může tato akce přinést zajímavé oživení ustálených scénaristických zápletek a vzorců. Sympatické na tomto filmu také je, že na rozdíl od většiny hollywoodských limonád se (nejen na úrovni scénaristické, ale také vizuálně-estetické a herecké) snaží držet poměrně při zemi, a že spíše než o romantickou komedii tak jde o relativně civilní tragikomedii s romanticko-komediálními prvky. Výjimku z "civilismu" ovšem tvoří jednak některé vedlejší postavy (které jsou jen více či méně sterotypními, byť často celkem funkčně komickými figurami) a závěrečných deset minut, které lze číst buď jako naprostou scénaristickou bezradnost, NEBO sebeironii parodující konce klasických romantických komedií, kde si jako mávnutím kouzelného proutku všichni zúčastnění padnou do náruče a v posledním záběru odjíždějí na koních směrem k zapadajícímu slunci. (Skandinavskydum.cz) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (19)

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Další ze skandinávských vztahových eskapád. Bohužel ne dost vtipné na komedii a ne dost silné na drama. Navíc takovouhle zápletku už člověk viděl několikrát a ve skandinávském pojetí už to přece jen vypadá dost stejně. Fakt, že se zde neřeší vztahy na klasické heterosexuální rovině, na tom nic nemění. V podstatě film, který nijak nevybočuje z průměru. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Úsmevne, úprimne a s obdivuhodnou ľahkosťou podané dramatické vzťahové čachry-machry, obalené prekvapivo neotravnou a nepodliezavou sexuálnou liberálnosťou. Ďalší z tých severských moc fajn filmov, ktoré ma udivujú, koľko horkokrvnosti a citu v sebe "chladní severania" ukrývajú. A Mads Mikkelsen je vážne výborný herec v úplne každej emocionálnej polohe. ()

Reklama

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Místo Rozhejbej to se to možná mohlo jmenovat " Rozjebej to:)) Ne, pojebej ne, protože tohle byla hodně povedená jeba*ka. Ujeblá, to ano. Ujeblá, šílená, na dány hodně rozverná, ale zase snesitelně, protože já normálně rozverné romatické komedie ignoruju velkým obloukem:). Místama až surrealistické, na konci nerealistické, ale tak nějak mi to bylo jedno, mělo to švih, šťávu, vtip a u titulků jsme si dokonce zatancovali, jak nás tá závěrečná smršť brutálně klišoidních romantických úchyláren rozjařila:) Bravo. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Je mi nesmírně sympatické, že Dánové už na přelomu milénia točili filmy o homosexuálech, které se vyhýbaly tradičnímu (a dodnes velmi rozšířenému) zobrazení ve stylu: “Jsem gay, společnost mě odsuzuje, snažte se mě pochopit.” V tomhle filmu jsou všichni gayové se sami se sebou smířeni, jsou integrovaní do společnosti a jejich orientace pro děj filmu jako takového nehraje žádnou významnou roli. Mads Mikkelsen a Troels Lyby jsou kouzelní a jejich společné momenty, kdy je mnohé vyřčeno pouhým úsměvem, gestem nebo pohledem, jsou samy o sobě důvodem, proč En kort en lang vidět. Škoda jen těch z dálky předvídatelných zvratů (noční jízda autem, polonahý chlapec v bytě, závěrečná scéna), které celkový dojem poněkud srážejí a bez kterých bych s radostí šla s hodnocením o hvězdičku výše. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Idol žen a herecká hvězda mezinárodního formátu Mads Mikkelsen v roli nešikovného a nerozhodného homosexuála, resp. latentního bisexuála? V liberálním Dánsku je možné všechno. Každopádně je vidět, že jakmile se do tradičně výsostně heterosexuálního žánru romantických komedií přidá další sexuální orientace, může tato akce přinést zajímavé oživení ustálených scénaristických zápletek a vzorců. Sympatické na tomto filmu také je, že na rozdíl od většiny hollywoodských limonád se (nejen na úrovni scénaristické, ale také vizuálně-estetické a herecké) snaží držet poměrně při zemi a že spíše než o romantickou komedii tak jde o relativně civilní tragikomedii s romanticko-komediálními prvky. Výjimku z "civilismu" ovšem tvoří jednak některé vedlejší postavy (které jsou jen více či méně sterotypními, byť často celkem funkčně komickými figurami) a závěrečných deset minut, které lze číst buď jako naprostou scénaristickou bezradnost NEBO sebeironii parodující konce klasických romantických komedií, kde si jako mávnutím kouzelného proutku všichni zúčasnění padnou do náruče a v posledním záběru odjíždějí na koních směrem k zapadajícímu slunci. Zvolil jsem si způsob čtení číslo dvě, takže mohu s klidem udělit čtyři hvězdičky. :o) ()

Galerie (4)

Související novinky

Severské filmy na říjen

Severské filmy na říjen

04.10.2009

A opět je tady nabídka zajímavých filmů od Skandinávského domu. V pondělí 5. 10. začíná minifestival „Je láska láska?“, který filmová sekce SD připravila ve spolupráci s pražským kinem Atlas … (více)

Další uragán severských filmů

Další uragán severských filmů

15.09.2009

Čerstvě přestěhovaný Skandinávský dům pokračuje v seznamování českého publika s tím nejlepším z kinematografií severní Evropy. Babí léto obohatí hned třemi filmovými minifestivaly. V kině Atlas na… (více)

Reklama

Reklama