Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ani studium vysoké školy nechrání před pokušením - mladistvý hrdina přestane rozlišovat hranici zákona, ale kupodivu mu ani vzdělání nepomůže, aby včas odhalil podvod na něm spáchaný. Student vysoké školy ekonomické Michal Najman si přivydělává jako deratizátor. Poté, co je obviněn z vyhubení drahých nutrií, podepisuje dluhopis na značnou částku. Důvěřivé se upíše ke splácení vysoké dlužné částky, aniž si ověří její opodstatněnost. Peníze nemá a rozhodne se je získat vekslováním a později i krádežemi. A tak se zpočátku bezúhonný mladík propadá stále hlouběji a hlouběji... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (138)

Nick321 

všechny recenze uživatele

I když mám na herecký (ne)talent Zounara taky svůj názor, myslím si, že tohle je naopak dobrý film. Realistický příběh mladého a naivního studenta, na kterého skoro každý zkouší nějaký podraz. "Míšo, na Tobě je krásný, že všemu věříš". No a tak, aby zacvakal údajné vyhubení nutrií a aby se postaral o flundru, která je údajně těhotná s ním, dá se na dráhu nejprve veksláka a později i bytaře. Samozřejmě není jediný, kdo tuhle hru hraje. "Pane Najman, tohle není džungle, ani země nikoho. Tohle je seriozní obchod se sférami vlivu. Nemáme rádi, když nám někdo leze do rajonu". ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Dáš si ještě cinzano? / Ty jsi bral stipendium? / Jo, za anglinu. Takhle to mohlo vypadat, kdyby zamířil Štěpán Šafránek na ekonomku. Prim by hrála próza, citoval se výhradně kurzovní lístek a Píšťalka foukala na čuráky. Inu, zahraniční obchod, to je pěkná džungle. Těžko říci, proč má adaptace populární knihy Pavla Frýborta, dávného spolužáka z Gymnázia Ivana Olbrachta, tak špatnou pověst. Snad za to může srovnání s Olmerovým klidem, vyplývajícího z přísunu valut, k němuž se Vekslák výslovně (plakáty v několika záběrech) hlásí, ale jde o lehce nadprůměrný dobový film s velmi slušným Zounarem. I ten se ocitl v nemilosti obdobně nefér a mám dojem, že až jaksi zpětně. Režiséru Janu Prokopovi, který Vekslákem na velkém plátně začal a zároveň skončil, se na základě Frýbortova scénáře daří efektivně navozovat závrať z osudově se naklánějící šikmé plochy, na níž hlavní hrdina sřídavě úspěšně balancuje, aby nakonec... Však víte. A srovnáváme-li s Olmerovým dílem nejpřízemněji, Lucie Benešová odprezentovala na ploše několika filmových okének hutnější erotiku, než na kolik se zmohly dva díly Playgirls. Tak co dámy, půjdeme se vlnit? ()

Reklama

ivishka odpad!

všechny recenze uživatele

Vexlák alias Zounar mě nepotěšili a ani já ho nepotěším. Jeho herecké schopnosti mě nikdy nepřekvapily ani v nejmenším a jsou mi tak podobně jako on naprosto ukradené ale bohužel jsem si zapnula Barrandovskou sortu hnusu a ostudy českého národa, která mě utvrdila v mém názoru - české komunistické braky nebrat!!! Divné je, že si tehdy mohli dovolit takovou spoustu sexuálních scén a plandajících kozenek apod... Asi jsem nezažila skoro žádný inteligentní český scénář. Jak smutné a zároveň paradoxní. ()

Delmondo 

všechny recenze uživatele

Opět nechápu zdejší hodnocení, je sice pravda že o porovnání s filmem Bony a klid nemůže být řeč ale těch veksláckejch filmů tady taky tolik nemáme. Je to sice vážnej film vykreslující dobu krátce před revolucí, ale vždy jsem ho bral částečně jako komedii, možná právě proto dávám tak vysoké hodnocení viz moje oblíbená Nahota na prodej. Herecky je film celkem v pohodě Zounar je jako vekslák dostačující, ale nejlepší je Labuda jako jeho cikánskej parťák, kterej ho v závěru pěkně vochčije no a ze zdejších dam rozhodně Lucie a Vendulka. Už jen kvůli nim půjdu proti většině a pod čtyři hvězdičky určitě ne. ()

choze 

všechny recenze uživatele

První díl Frýbortovy volné vekslácké trilogie vyšel v roce 1988, tedy v době, kdy bylo jeho téma ještě aktuální, byť už dávno propíchnuté Johnem a Olmerem v BONY A KLID. Já se k ní dostal o deset let později na brigádě v knihovně a co se matně pamatuju, šlo o odpočinkové akční čtivo o vekslu, podvodech, vydírání, vloupačkách, skořápkách a jiných ryze českých i globálních formách gaunerství. I film, který mě k literární předloze přivedl, se mi tenkrát docela líbil. S odstupem času a i díky srovnání s nedávno opět zhlédnutými BONY A KLID (na které si hrdina zajde ve filmu do kina) musím říct, že VEKSLÁK je hodně zoufalý počin. Producent Rudolf Mos (SLUNCE, SENO, EROTIKA či obě PLAYGIRLS) a celovečerně debutující režisér Jan Prokop spíš než natočili tak levně (10 milionů korun) spíchli podle Prokopova a Frýbortova krajně naivního scénáře lacině a šedivě vypadající rádoby atraktivní komerčák, který by si hrozně přál být druhými BONY A KLID (obzvlášť zřetelné je to v počtu sexuálních scén), ale chybí mu aktuálnost, přesah a styl a Zounarův herecký výkon je otřesný. Pro zajímavost - tvůrci chtěli zfilmovat i další dva díly, ale z finančních důvodů od toho upustili. VEKSLÁK byl první český film, který v Cinemě obdržel nula procent (od Fuky). ()

Galerie (4)

Zajímavosti (9)

  • Film se odehrává ve druhé polovině 80. let, ale ve výčepu hospody, kde hospodský (Ladislav Potměšil) čepuje pivo, je na zdi plakát týmu AC Sparty Praha z roku 1993. (Mr.Hudson)
  • Tvůrci připravovali volné pokračování, ale z finančních důvodů z něj sešlo. (hippyman)

Reklama

Reklama