Reklama

Reklama

Battle Royale

  • Japonsko Batoru rowaiaru (více)
Trailer 2

42 studentů, 3 dny, 1 vítěz, žádná pravidla. Na úsvitu nového tisíciletí došlo k celonárodnímu kolapsu. Při 15% nezaměstnanosti se bez práce ocitlo 10 milionů lidí. Na 800 tisíc studentů přestalo chodit do školy a počet drobných zločinů se prudce zvýšil. Dospělí ztratili v mládež důvěru a začali se jí bát. To vyústilo ve školní reformu nového tisíciletí, tzv. zákon BR - Battle Royale. Letos byla z celkového počtu 43 tisíc devátých tříd vybrána 9. E ze střední školy v Zentsuji. Letošní hra je podle všeho napínavější než všechny předchozí. (Řitka video)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (632)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, jestli je námět tak neskutečně originální, spíš se ho dlouho nikdo nedvážil ( nemohl ) zfilmovat :). Expozice je rychlá, hlavní část filmu je věnována boji o přežití. Chování studentů na začátku řežby není úplně uvěřitelné ( rozhodně bych si nevyskakoval na učitele Kitana ). Uvítal bych větší prostor pro vztahy postav a jejich uvažování nad situací, ale na to vzhledem k jejich počtu není dostatečný prostor, hodně "masa" musí proto jít brzy na porážku. Myšlenkově to není nic nového pod Sluncem, ale to mi vůbec nevadí. Nádherným kontrapunktickým způsobem je využita hudba ( u mě vede Bachovo "Air" ). Japonský holky občas k nakousnutí. Batle Royale předchází vynikajicí pověst a tak jsem vypíchl spíše zápory. Ale v zásadě jsem spokojen. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Cez nostalgické spomienky na stredoškolské kolektívne hry a prvé dotyky s láskou k druhému pohlaviu k vládou nariadenému organizovanému vzájomnému vyhladeniu sa. Znie to hlúpo a nepravdepodobne? Nuž, taký je aj film. Masívnu preľudnenosť a nezamestnanosť rieši vláda, namiesto kolektívneho podania smrtiaceho jedu, nič nehovoriacim, zbytočne drahým, časovo a logisticky náročným a nudným kolektívnym vyvražďovaním sa jednej 40 člennej triedy za rok. Chvála vyhroteného individualizmu a hľadanie zbytkov nádejí kolektívneho puta. Chvála hlúpeho scenára, ktorý sa snaží byť filozoficko freudistickým dielom s presahom. Ale nie je ním. Zastarané a otravné už v dobe vzniku. Opäť jeden z filmov, o ktorom som dlho počul a čítal, tešil sa naň a odkladal na neskôr, ako najlepší kúsok jedla na tanieri. No po absolvovaní, táto finálna "maškrta" riadne zhorkla. Z milosti a nostalgie dávam hviezdičku. Hranične blízko odpadu. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pokud si správně uvědomuji (což zdaleka nezaručuju), tak je Battle Royale teprve druhým asijským filmem, který se ode mne dočkal pětihvězdí (tím prvním je korejské melodrama A Moment to Remember). Prvních asi patnáct minut jsem se nevěřícně koukal na obrazovku, co se to tam jako děje. Takhle šokovanej jsem filmem nebyl ani nepamatuju. Bizarnost, totální šílenost (vysvětlování pravidel!), nekompromisnost, absolutní nekorektnost.... opravdu jsem skoro nevěřil, co to Japonci vytvořili. Po čtvrthodině jsem si zvyknul a zbytkem snímku jsem se už nechal bavit. A ono to kolikrát fakt že až sklouzne k nezávazné ryze béčkověkomediální podívané. Rozhodně si nenalhávám, že je ten film dokonalej - to určitě není - na hodně místech to drhne v logice i v provedení, ale já s ním jsem navýsost spokojen. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Každoročně se v Japonsku narodí okolo 145-ti tisíc dětí (by vočko..), vláda nelení (spíš zelení) a prosadí v parlamentu reformu téměř Mao Ce-tungovského ražení. Odkrágluje ty nejvíc zvlčelý. Studenty! Za pár dní už si to frčí po dálnici napodobenina Student Agency směr: někam, kde nebude slyšet řev dětí a výstřely z kalašniků. Pak začínáme být svědky degradací mysli žáků a jejich vzájemného odsuzování se atd., ...a možná přijde i japonská Britney Spears.__ Nevím jestli se to co teď napíšu dá považovat ze nějaký klad gorilých rozměrů, ale když ono je těžký napsat něco o filmu jehož dějová linka je totálně divná, ale přesto hodně originální. Zkrátka Battle Royale pro mě byla třídní fotka. Lidi s nimiž jsem film viděl, pořád dokola hledali nějaké podobnosti s naší "real" třídou. "Taky vám ta Tanako připomíná tu **** z áčka? Hej, ale úplně....taky stejně na pěst. Pravda, je těžký neztotožňovat se. Obvzlášť, když se jede podle třídního výkazu (můj fanda byl student číslo 23 :D). A co na tom, že jste si nepamatovali jména děcek, prostě jste jim napařili jména česká, podle toho koho vám přípomínali. Film je blbost, ale už jen za tu originální myšlenku, nemůžu jít pod 3*. Super, jen tak dál... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Co k tomuto filmu ještě napsat abych se neopakoval.. Tak určitě se jedná o vskutku netradiční a určitě i svým způsobem zajímavý zvrhlý námět-dobré pojetí-trocha toho poslání nikdy neuškodí-emotivnosti a melancholičnosti také nechybí-orchestrální hudba mistrů zde také celkem obstojně zapadla. Výsledek? Podle mého názoru dobrý film (až na ten trochu nelogický konec) o vzájemné vyvraždovačce o přežití mezi mladými japonskými studentíky. Důstojné rozloučení velkého mistra který si také zažil své, a možná proto tímto filmem tak trochu zavzpomínal na svá léta dospívání uprostřed druhé světové války. Milé překvapení film k zamyšlení... ()

Galerie (40)

Zajímavosti (22)

  • Film je zakázán v televizi v Jižní Koreji díky násilným scénám. (aporve)
  • V roce 2010 byl film znovu promítán v Japonských kinech. Tentokrát ve 3D. (Terva)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

03.12.2011

Producent Roy Lee v tom umí chodit. Živí se téměř výhradně remaky a jejich sequely. Mezi jeho nejbližší projekty patří americká předělávka kultovního korejského Oldboye. Spike Lee začne natáčet v… (více)

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (více)

Reklama

Reklama