Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1944. Nemcom hrozí odrezanie skupiny armád "E" v Grécku, preto musia ustúpiť s technikou na trase Solún-Skopje-Užice-Višegrad-Sarjevo a Brod. Palivo pre tanky však postačí len po Višegrad. Preto je potrebné tajne previezť z depa v Sarajeve do Višegradu pohonné hmoty. Akcia dostane názov "Laufer". Jediní ktorí môžu ohroziť túto akciu, sú členovia podzemného sarajevského odboja na čele s Valterom (Velimir 'Bata' Živojinović). (andykovac)

(více)

Recenze (10)

kinderman 

všechny recenze uživatele

V tomhle jugoslávském "partyzánském" filmu je prostě všechno- divoké přestřelky, honičky, rvačky, nezranitelní hrdinové, nemilosrdné likvidace zrádců, němečtí oficíři, kteří opravdu mluví německy, "důmyslné" převleky, patetické shlížení na Sarajevo, báječně explozivní finále s vlakem plným barelů s pohonnými hmotami, Ljubiša Samaradžič a hudba, která jako by vypadla z nějaké francouzské ,válečné" komedie. ()

BarGoldstein 

všechny recenze uživatele

Jugošská kinematografie je stejně prostoduchá jako ty národy tam na sudu střelného prachu. Situace, kdy jeden až dva Jogurti s flusbrokama usmrtí během pár desítek sekund půl divize po zuby ozbrojených elektrikářů, jsou uvěřitelné pouze pro slaboduché příslušníky těchto národů, kteří se s takovou oblibou navzájem masakrují a zašívají si upižlaná varlata do ústních dutin. ()

Reklama

dzira 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Bitvy na Neretvě, kde filmaři použili makety německých Pantherů na podvozcích sovětských T 34, zde je německá armáda čekající na pohonné hmoty na cestě z Řecka sestavena z velké části přímo z tanků T 34. Ne že by to bylo podstatné pro děj filmu, přesto mne to pořád trochu vadilo a bylo mi divné, že přebarvené T 34 dostávají tolik prostoru pro vyniknutí. Nakonec jsem po tom začal lehce pátrat a zjistil jsem, že německá armáda uplatnila v průběhu války desítky ukořistěných a přemalovaných T 34. Několik jich měla také 1. panceřová divize, která působila mimo jiné v Řecku (snad i další divize, ale tak dalece jsem se po tom nepídil). Myslím ale, že to příliš nesedí množtevím použitých strojů a časem, do kterého je děj filmu zasazen... Ale to jen tak na okraj. Film je často zbytečně "utahaný", herci i komparzisti statičtí. Za vidění ale určitě stojí. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Juhosovanske filmy mam rad, a to tak, ze velmi! Rezisera Krvavaca sice nepoznam, ale na zakklade tohto filmu si dovolim tvrdit, ze je talent. Vyborny vojnovy namet, nemci ustupujuna trase Solun -Skopje - Visegrad -Sarajevo - a o tomto sa toci cely film., Treba hlavne vydrzat prvu polku, fakt dost dlho trva, kym sa to rozbehne. nechybaju vsak nahanacky. A nuda rozhodne nehrozi, pristupil som na hru partizani a nacisti a film mi ubehol rychlejsie ako pedofilńy cernoprdelnik pred mravnostnou policiou. Humor je vsak vazna vec a to som len tak, na okraj. Emir Kusturica /Crna Macka Beli macor/ sa tu zjavil ako herec, este mlady bol vtedy, a to som si ho ledva ledva vsimol. Kazdopadne oplati sa vydrzat uz len kvoli masakroznemu finale. 80 % ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Věřte nebo ne, ale film Valter brání Sarajevo se jakousi bizarní shodou okolností stal v 70. letech jedním z vůbec nejnavštěvovanějších filmů v Číně a jeho obliba trvá dodnes. Důsledkem toho se představitel hlavní role Velimir „Bata“ Živojinović stal snad vůbec nejoblíbenějším hercem Číňanů a Valter brání Sarajevo jedním z nejnavštěvovanějších filmů všech dob. Mladý Emir Kusturica se roličkou německého vojáka ve scéně u fotografa (viz YouTube) poprvé aktivně zapojil do filmového průmyslu. Ústřední melodie filmu a legendární citát „Sehen Sie diese Stadt? Das ist Valter.“ se také objevily jako první skladba na desce Das ist Valter jugoslávské rockové skupiny Zabranjeno pušenje, jejímž členem byl i Emir Kusturica. Předlohou pro hlavního hrdinu filmu byl skutečný partyzán Vladimir Valter Perić. ()

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Sarajevu (Bosna a Hercogovina) a v Jugoslávii. (ČSFD)
  • Na konci 70. let vytvořil bosenskohercegovský komiksový kreslíř Ahmet Muminović na motivy Valterova života a filmu stejnojmenný komiks, který se stal dodnes nepřekonaným jugoslávským komiksovým rekordmanem v počtu výtisků a vyšel i v Číně v nákladu asi 8 milionů kusů. (awful)

Reklama

Reklama