Reklama

Reklama

Lesní duch

  • Česko Smrtelné zlo (festivalový název) (více)
Trailer

Pětice kamarádů kolem dvacítky je zavřená v odlehlé lesní chatě, kde objeví Knihu smrti. Archeologova magnetofonová páska odhalí, že byl prastarý text objeven pod troskami sumerské civilizace. Pomocí nahraných zaklínadel se mladíkům podaří nevědomky probudit dřímající démony z okolních lesů. Ti postupně ovládají jednoho člena party za druhým, dokud nezbyde pouze jediný, jenž bude bojovat za přežití. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (904)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sam Raimi, ešte predtým ako sa stal známym hollywoodskym režisérom popkornových blockbusterov za aké sa dá bez pochýb považovať jeho trilógia o Spidermanovi, sa venoval úplne iným projektom. Svoju kariéru naplno odštartoval na začiatku osemdesiatých rokov minulého storočia horrorom "Evil Dead" (v našich končinách známym pod neoficiálnym názvom „Lesný duch“). Je to výborne natočený nízkorozpočtový snímok plný desivej atmosféry, strachu a krvavého gore. Hlavnú úlohu zveril svojmu kamarátovi Bruce Campbellovi. Dnes je tento film už kultovým dielom, ktoré obdivujú a rešpektujú všetci horroroví nadšenci, vrátane mňa. ***** ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Mam rad triller-horory (Omen,Rosemary's baby) a tak isto aj horory-komedie (Braidead), no a Evil dead je nieco medzi tym no a to je mozno dovod preco mi tak uple na sto percent nesadol. Ako horor (resp. riadny masaker:)) je to pecka, to bez debaty, 'humorne' vsuvky vsak na mna posobili trochu rusivo. Suma sumarum JE to skvela hororova klasika s hromadou nezapoenutelnych zimomriavkovych scien a skvelych humus-efektov, len ja som cakal este o trosicku viac. 8/10 ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Tak dohnal jsem můj úplně největší a doufám i poslední hororový rest. Už 3 roky vůči filmu jsem silně skeptický, po tom co se remake stal mou srdeční záležitostí, tak se to ještě zhoršilo, ale nakonec je Evil Dead slušnou démonickou žánrovkou i dnes. Triky dle velkých obav nakonec nebyly tak špatné, krve je zde na svůj věk také poměrně dost a atmosféra je celkem temná byť než se film rozjel se to celkem táhlo. Když to porovnám s Halloweenem kde krev je pro tvůrce cizí pojem a je pouze o 2 roky mladší, musím zde rázně hodnocení přilepšit. Remake je však úplně jinde za hranicí šílenosti. 70% ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších horrorů vůbec. Raimi mu dává svůj vlastní styl a podpis a tudíž velkou dávku originality. Nic nevykrádá a snaží se podat horror v jeho nejčistší a zároveň nejdivočejší formě. Nechybí naprosto nic: opravdu odporná chata v opravdu nehostinném lese (sem bych si teda na výlet odpočnout rozhodně nezajel...), naprosto úžasné masky, které dnes již na diváka fungují trochu jinak, ale jsou opravdu ultra odporné, perfektní hudba, napětí, lekačky, gore scény, krev, znásilnění stromem, psychoúlety, zvuky, šílené výjevy a detaily, kamera a její nájezdy ... Prostě na svůj minimální rozpočet neuvěřitelně vydařený a vyvážený horror. A pro mne nejlepší díl série. Neuvolňuje diváka humorem, i když dnes v něm již pár humorných hlášek a scén každý jistě najde ... Naprosto kultovní horror, podobně jako "Techas chainsaw massacre 1974" nebo "Last house on The Left 1972". Každý z těchto horrorů jde naprosto jiným směrem, ale společně jsou to základní nosné pilíře "moderního" horroru ... Navíc s nezvykle podobnou atmosférou, kterou dnes již prostě nikdo takhle nenavodí ... ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Kultovní humus, aneb jak z mála vytěžit maximum. První díl téhle už víc než kultovní hororové záležitosti jsem viděl až po tom třetím. Sam Raimi vsadil na přímočaré napětí, brutálně masakrální kousky a takový načernalý humor v pozadí. Jistá podobnost s Braindead tu rozhodně je, hlavně co se těch prdelí, střev a hektolitrů slizký krve týče. Celkově tři etapy, kdy ta první, kterou bych nazval „Chlapupáři“ vsází především na to neviditelné, ovšem zato mistrovsky slyšitelné zlo kolem chajdy a v každém koutku onoho lesa. Etapa druhá, kterou bych shrnul slovy „Udělej si sám,“ naopak drtí na kousky sousloví přímočará řežba a slabší povahy hromadně ohazují sedačky přísně střeženým obsahem svých žaludků. Etapa třetí, „co si uvaříš, to si taky sníš,“ už jen podtrhává celičké gore řádění. V hlavě mi uvízlo hned několik momentů, kvůli kterým bych nikdy nemohl sáhnout po jiném než absolutním hodnocení. Krom skvělého zvuku (obzvlášť když se na vás řítí to burácení prostorově), práce kamery a střihu, kdy si říkáte „dej mi sílu pane, ať to udržim a neznečistim se strachy,“ až po Bruce Campbella, který se díky práci s motorovou pilou (a nejen s ní) zapsal nesmazatelně do duší hororových fandů po celém světě. A i když efekty na dnešní dobu působí lacině, tady pasují jako houslové sólo do dobře napsaného orchestrálního partu. Tak už se tu nebudu vykecávat, nazuju gumáky, abych ve sklepě plném vnitřností neuplaval a zajdu si přečíst nějakou knížku, kterou autor pojmenoval Necronomicon.:)) Za pět stoprocentně!! [10/10] ()

Galerie (345)

Zajímavosti (99)

  • V lednu 2008 začala společnost Dark Horse Comics vydávat Evil Dead v komixové podobě. (Chatterer)
  • V roce 2006 byl na motivy filmu napsán broadwayský muzikál. (gjjm)
  • V Německu měl film premiéru v kinech i na videokazetách ve stejný den, aby se předešlo problémům s cenzurou. (Chatterer)

Související novinky

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Nové Evil Dead našlo režiséra

Nové Evil Dead našlo režiséra

09.06.2020

K režii dalšího filmu z kultovní hororové série Evil Dead / Lesní duch byl najat irský filmař Lee Cronin. Ten naposledy natočil oceňovaný snímek The Hole in the Ground a taky jednu z epizod nového… (více)

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

Sam Raimi slibuje další Evil Dead

05.01.2020

Když zhruba před půl rokem připlaval do kin aligátoří horor Kořist, naznačoval jeho producent kultovní režisér Sam Raimi (Armáda temnot, Spider-Man), že se od něj fanoušci možná brzy dočkají i… (více)

Reklama

Reklama