Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film pojednává o jednom z mnoha děsivých dramat několika španělských KFOR v Kosovu. Řadu konfliktů jsme mohli sledovat v televizi, v 90. letech a tento film je zdárně a působivě zobrazuje ve svém scénáři. Film je o to působivější, že do detailů odkrývá hrůzy války, genocidu, zabíjení civilistů, znásilňování, etnické čistky a to vše je pro náš civilizovaný svět tak tragické a nechápajíci. Děj se odehrává v provincii Kosovu, v místech tzv. nárazníkového pásma mezi Srby a Albánci. Španělská jednotka KFOR pod organizací spojených národů, konkrétně ženijní oddíl, který má za úkol dohlížet na mírové procesy (míroví dozorčí), spravovat tamní zničenou nfrastrukturu jako oprava vybombardovaných chrámů, kostelů. Nové přívody elektrických energií do vesnic a měst, dohled na transportech jednotlivých etnických skupin zpět do svých domovů. Vše se odehrává mezi řadou srbských bojůvek, albánskými UCK, drogovými zločinci a obyčejnými obyvateli, zdrcenými prožitým útrpením. Jednotky KFOR mají za úkol ukončit tento staletý kolotoč vzájemného násilí, avšak ne vždy se jim to daří. Řada konfliktů se stává jejich každodenní realitou. Snaží se příliš nezasahovat, někdy jen nečinně přihlížejí a tak napětí stoupá až dojde ke konflitku, který budete ve filmu sledovat s velikým napětím, s otevřenou pusou a budete držet palce svým hrdinům. Film v roce 2002 dostal zajímavé hodnocení na filmovém festivalu v Torontu, kde se stal kinohitem. (Merza)

(více)

Recenze (21)

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CELOU TUHLE VÁLKU MÁM ÚPLNĚ V PRDELI.…“ /// Tak i Španělé se chtěj pochlubit svoji misí v KFOR. Anglánům se to podařilo, svoji filmovou stopou mě zaujali i Poláci. Po příběhový stránce maj Guerreros blíž k těm Polákům. Rozumně předváděj, že celá mise byla na piču, ale hlavně, že bejt machr v kasárnách a pak něco předvýst na vostro je rozdíl. ,,PĚKNĚ JSME TO POSRALI!“ Postupně z toho přestává bejt film o KFOR, ale jde ,,jen“ o přežití několika zobáků. Škoda, že to nemá emociálnější závěr. Nemyslím na patos, spíš něco k zamyšlení. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Rád čumím na mise, ve kterejch se říká: ,,nikoho tady nenecháme“. 2.) Thx za titule ,,ČUMBO“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Welcome back, donť worry...we are not your enemy! We have never been !'' ---- Hodně slušný válečný film, velmi dobře řemeslně zvládnutý. S radostí zjišťuji, že i Španělé umí točit takovéto snímky. Lze jej úspěšně zařadit po boku Warriors. Jediné co jsem moc nechápal byla totální rozhádanost španělské čety. Nevím jak je to v jiných skupinách, ale jsem si jist, že takovou nevraživost mezi sebou si nemůže dovolit žádná bojová jenotka, natož na území nepřítele... Tady tedy měli KFOR mírový mandát, budovat infrastrukturu atd... ale pořád šlo o kejhák, Balkán je Balkán... Nelze také pozapomenout na skvělou hodbu ve filmu od dua NajwaJean! 4 zásobníky do Ak47. * * * * ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Řemeslně solidní akčně-válečný film natočený podle současných módních trendů. Je to ale opravdu jen lehkce konzumovatelná žánrová zábava a slova jako "autentický", "realistický" nebo "psychologický" bych s tímto filmem vůbec nespojoval. Realističnost přece není jen o naturalisticky detailních záběrech na nejrůznější zranění a psychologické hloubky nejde dosáhnout pouhým vháněním hrdinů do extrémních situací. Autoři se dokonce báli, aby diváky neodradili zaujetím nějakého jednoznačného postoje k silně kontroverzně vnímanému kosovskému konfliktu a tak jako veskrze srovnatelné zlouny představili jak srbské milice, tak Albánce z UÇK. I když konkrétně tohle by se snad i dalo považovat za věrné zachycení skutečnosti. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Po delší době zase jiný válečný film a nejenom americká či asijská produkce je kvalitní. Španělský úhel pohledu na působení jejich vojáků a francouzských spojenců umístěný na hranici mezi Kosovem a Srbskem v KFOR ve španělském stylu je lehounce přitažený za vlasy, ale má efektní děj a natočen je dobře. Urputný boj o přežití, vyhrocené scény a ztvárněný individualismus nezkušených španělských vojáků s jejich vzájemnými sympatiemi a antipatiemi či fyzické a duševní utrpení se odvíjí ve filmu podle osvědčených schémat. Možná i ústředním motivem filmu bylo v prezentovaném obrazu zobrazit lidskou deziluzi vojáků v působivém balení, a to se povedlo. I přesto vše, že se film nese ve vážném duchu, má menší problém ve svém závěru, který mi přišel, jako by byl jen narychlo spíchnut horkou jehlou. Protože žel nenabízí zrovna moc věrohodný konec. Nechci srovnávat nesrovnatelné, i když děj je z jiného soudku, ale upřímně řečeno, film http://www.csfd.cz/film/46826-valecnici/ se mi zdál o mnoho realističtější. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Je li španělská profesionální armáda skutečně takto "dokonale" vycvičena, už se nedivím, že si ty baskytské vysavače dělají na Iberském poloostrově papírové čerty! Vždyť podle tohoto filmu to vypadá, že by stačili tři jugoši ve falešných teplákovkách Addidas, vyzbrojeni igelitovými pytlíky a rezavou Berettou, co ještě pamatuje Ustašovce, kteří se vojenské službě vyhýbali prodejem bonů ve Střední Evropě, aby během tří minut s prstem v nose obsadili Madrid! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (2)

  • Vo filme možno počuť okrem španielskeho aj srbský, albánsky, anglický či francúzsky jazyk. (MikaelSVK)
  • Okrem autentických lokácii nachádzajúcich sa na kosovských a bosnianskych hraniciach, akými sú mestečká Istog, Jablanica, Pec či Klina sa značná časť filmu natáčala v Španielsku. Filmári navštívili Madrid a mestá Guadalajara, Huesca a tiež katalánsku Léridu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama