Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 11 (2008) (série)


Schůzka se smrtí (S11E04)

(epizoda)
  • Velká Británie Appointment with Death (více)

Obsahy(1)

Lady Boyntonovou by s chutí zavraždil snad každý. Personálem počínaje a rodinnými příslušníky konče. Zlá, panovačná, do morku kostí nepříjemná žena pila léta krev každému ze svého okolí. Možná že si nezasloužila umřít zrovna tímhle ošklivým způsobem, ale její smrti určitě nikdo litovat nebude. I přesto je ovšem zapotřebí vraha odhalit. Ať už se vraždí v Londýně nebo v syrské poušti.Tak už to prostě na světě chodí a Poirot by byl jistě poslední, kdo by proti tomu něco namítal. Že to ale tentokrát bude tak složitý, hluboko do minulosti zasahující případ, to si na jeho začátku ani nejgeniálnější detektiv světa představit nedokáže. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (95)

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám pocit, že ty poslední díly patří k tomu skutečně nejlepšímu, protože se bavím nejen skvělým příběhem, ale také trochu známějšími herci, kteří se zde objevují. Tady to je přesně ten případ, kdy mě dostal zamotaný příběh, který má již tradičně několik pachatelů i různých činů, ale především všechno do sebe zapadá díky skvělým postavám a geniálnímu Poirotovi. ()

xxlch

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

David Suchet nehraje Poirota,David Suchet Je Poirot a to naprosto excelentní.A.Christie by se jistě dmula pýchou,při pohledu na tohoto skvostného představitele jejího Hercula a na perfektní atmosféru Anglie té doby.Tedy, né že bych se jakkoliv chtěla dotknout pana Ustinova,ale na D.Sucheta coby Poirota nemá.Hudba je skvělá a od samého počátku naprosto úchvatně přechází do děje ,no a herecké obsazení zbylých protagonistů je naprosto dokonalé, (Japp je úplně k sežrání).Neznám žádný jiný detektivní seriál,ke kterému se vždy ráda vrátím a totéž platí i o filmech s tímto elegantním pánem. ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedá se říct, že by mě Schůzka se smrtí zklamala, ale rozhodně se ze všech čtyř nových dílů drží nejméně knižní předlohy. Původního zde je jen velmi málo. Předloha disponuje "jen" jedním zločinem, což je pro filmové zpracování asi málo, takže si tvůrci domysleli vedlejší linie a postavy. Nedá se ale říct, že by to filmu přímo uškodilo, ale mně ty mistrovsky napsané dialogy prostě chyběly. Ten kdo knihu nečetl byl zřejmě nadšený, ale kdo ano, postřehl oproti knize mnoho změn v umístění příběhu, zápletce, přibyly nové postavy a i noví pachatelé. Např. původně trávila rodina Boyntonových dovolenou v Jordánsku a rozhodně nepřijela za lordem Boyntonem (jenž v knize vůbec není) kvůli vykopávkám, rodina měla docela jiné složení i jiné charaktery atd. No zkrátka dalo by se toho dost co vytýkat, ale na druhou stranu je úplně něco jiného kniha než film a v tomto případě byly úpravy určitě nezbytné, ale nezdá se mi, že by jich bylo potřeba tolik. Jinak po herecké stránce se nedá nic vytýkat, výprava a kamera nabízí plno zajímavých míst a orientální hudba je působivá. Musím uznat, že závěrečné rozuzlení je působivé, ale pochybuji, že samotná Agatha by jím byla nadšena. Doporučení pro ty, kteří knihu četli: na film se podívejte tehdy, až nebudete mít knihu v živé paměti, více tak oceníte jeho kvality... Na závěr asi takhle: filmařsky zpracované to bylo výborně, ale s předlohou to mělo společného pramálo...nu což, dějí se horší věci. Z nové série mě asi nejvíc zaujala Smrt staré posluhovačky a za nejslabší se mi bohužel jeví Schůzka se smrtí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další z velkolepých exotikou prodchnutých dobrodružství Hercula Poirota, opět s excelentním obsazením - díky němuž máte od počátku o něco jasněji, kdo by tak mohl být vrah:) Tentokrát se příběh točí kolem zasloužené smrti lidské stvůry, vyžívající se v týrání dětí - ovšem s přídavky v podobě traumatu z odložení dítěte v puritánské společnosti, a i se zcela zbytečnou linkou obchodníků s bílým masem (která vlastně ani není nijak pořádně zužitkována) - a se "správně" romanticky tragickým koncem, nad kterým by i Shakespeare uznale pokývnul;) 80% - ale jak čtu, možná proto, že jsem nečetl předlohu, do které se patrně výrazně zasahovalo:) ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ach, Sýrie. Stará dobrá Sýrie! (No dobře, zde tedy Maroko, ale tím si to nebudeme kazit.) Exkluzivní exteriéry a vynikající obsazení (Curry a Gatiss) dělají z tohoto dílu nadtelevizní laskominu. Leč co naplat, příběh je provařený, směřuje k nepřekvapivému rozuzlení ve večerním pouštním stanu, kde si divák zase jednou připadá jako na konci konverzační komedie Oscara Wilda (kdo je čí teta, strýc, dcera, švagr a děda). ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • V knižní předloze se značná část děje odehrává na území nabatejského skalního města Petry, ležícího na území Jordánska. Pro svou jedinečnost byla Petra v roce 1985 zapsána na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tyto záběry se filmaři rozhodli natočit nikoliv přímo v Jordánsku, ale v Maroku. Tam se filmový štáb vypravil v květnu 2008. (Agatha)

Reklama

Reklama