Reklama

Reklama

Jednoduchý plán

  • USA A Simple Plan (více)

Obsahy(1)

Bratři Hank a Jacob Mitchellovi se s přítelem Louem vracejí ze hřbitova, a když jim vběhne do cesty liška, nabourají. Jacob s puškou v ruce pronásleduje lišku, ač ho Hank upozorňuje, že se nacházejí v chráněné oblasti. Hank a Lou jdou za ním do lesa a narazí na sněhem zapadané havarované letadlo, v němž najdou mumifikovaného pilota a tašku plnou stodolarovek v celkové hodnotě 4 miliony 400 tisíc dolarů. Hank trvá na tom, že nález musí ohlásit na policii, ale Lou ho přesvědčuje, že za daných okolností peníze vlastně nejsou ničí, a pokud si je nechají, není to vlastně krádež, navíc, že pravděpodobně pocházejí ze špinavých obchodů s drogami. Za několik dní bude Hankova žena Sarah rodit a mladá rodina financemi neoplývá, Hank se proto  nakonec nechá umluvit, aby si peníze nechali, ale s podmínkou, že je schová a jestli se do jara po nich nikdo nebude shánět, až pak si je rozdělí. Sáře se nelíbí, co udělali, a navrhne, aby Hank část peněz vrátil do letadla, pak to bude vypadat, že se nic nestalo. Hankovi se nápad zalíbí a ráno se vydá s Jacobem na místo činu. Když se kolemjdoucí soused Dwight Stevenson zastaví u psychicky labilního Jacoba, v obavě z prozrazení Jacob na něho vystřelí a zdá se, že Dwight je mrtvý. Hank chce zachránit bratra a souseda odváží na jeho sněžném skútru k potoku s úmyslem naaranžovat vše tak, aby to vypadalo jako nešťastná náhoda... (TV Prima)

(více)

Recenze (384)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Veľmi komorne podaný príbeh s netradičným hereckým obsadeným, ktorému kraľuje Billy Bob Thornton ako Jacob. Príbeh fungujúci na princípe príčiny a následku je vyrozprávaný v prostredí zasneženého malomesta, kde náhoda strhne vír udalostí, ktoré zapríčinia pád inak dobrých ľudí. Elfman je emocionálny a Raimi veľmi razantne servíruje jedno prekvapenie za druhým. Necháva si priestor pre emócie aj pre napätie a obidve mu funguje na jedničku. Tento film mám z jeho filmografie veľmi rád. Nepôsobí zložito, ale na to s akou zápletkou pracuje, nenudí ani na sekundu. Koniec zarezonoval. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Strhující malý thriller s výborně napsanými (Bridget Fonda) a zahranými (Billy Bob Thornton) postavami. Kromě vysokého napětí poskytuje film i minimálně jedno důležité poučení do života - nikdy nespiklenčit s osobami duševně prostšími, než jste vy sami - dokážou vám zruinovat i ten nejjednodušší plán. Závěr výborný. Nejlepší Raimi. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Napínavá a skvěle zrežírovaná psychologická hra, kde si nikdy nemůžete být jisti, co se stane v následující scéně, natož pak v samotném závěru, který je mimochodem asi opravdu vymyšlený nejlépe, jak to jen šlo. To, že různorodé charaktery všech postav dostanou pořádně zabrat, je jasné hned při nálezu peněz a prvních neshodech ohledně jejich ukrytí. Ale to, co se děje pak, je radost sledovat jak po stránce filmařské, tak i z pohledu čistě reálného, kdy jsem se musel několikrát sám sebe ptát, jak bych asi teď jednal já? S přihlédnutím k výborným a procítěným výkonům Paxtona a Thorntona pak musím řadit tento film mezi absolutní špičku. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jednoduché plány vypadají geniálně, dokud se nepotkají s realitou, pak se obvykle vše otočí vulvou ke zdi. O této pravdě se přesvědčí jeden obyčejný, hodný chlap, když nechá promluvit své blbé já ve formě lehce zpomaleného bratra, své vychcané já ve formě bráchova sockokámoše a své hamounské já ve formě manželky. Své vlastní, dobré já nechá umlčet, neposlechne ani nesouhlasně mlčícího psa, proto se kolotoč pochybností, sporů a výbuchů násilí může spustit na plné obrátky. Jakkoliv "Jednoduchý plán" není nudný, pořád se v něm něco děje, události se vyvíjejí (očekávaným směrem) a divák by měl být lapen v pavučině napětí, podařilo se mi třikrát usnout a musela jsem film sledovat jako seriál. I tak si čtvrtou hvězdičku zaslouží, protože mě nenapadá nic, do čeho bych měla kopnout (možná s výjimkou toho závěru s bráchou, to mi přišlo hodně přemrštěné, stejně jako fakt, že by vyšetřovatelé ze stop nevyčetli pravdu). Jo, a pokud by se uvažovalo o nové filmové verzi "Růže pro Algernon", pak toho degena může hrát jedině Billy Bob Thornton, ten se pro tu roli narodil! 72% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Neoslovilo v plné síle. Sam Raimi je skvělý v hororech, v jiných žánrech nezanechává nijak výrazný režijní rukopis. Tohle bylo skoro jako televizní film. Nuda a do toho velmi obstojné herecké výkony. A to jsem čekal něco bombastického, neotřelého a strhujícího. Ani jedno z toho nepřišlo. Průměrný film. 50% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (8)

  • Jedna scéna z filmu se ztratila během leteckého transportu materiálu z Minnesoty do L.A. Film byl naštěstí pojištěn a scéna se natočila znovu. (D3VIL)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. září 1998 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)

Související novinky

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

Zemřel Bill Paxton, Hudson z Vetřelců

26.02.2017

Pooperační komplikace nám dnes sebraly hereckého veterána Billa Paxtona. Mladší ročníky tohohle pána možná neznají, v 80. a 90. letech ho však nešlo přehlédnout. Kdo za to může? V první řadě James… (více)

Reklama

Reklama