Reklama

Reklama

Within the Woods

Krátkometrážní / Horor / Thriller
USA, 1978, 31 min

Obsahy(1)

Jeden z prvých krátkometrážnych filmov dnešného režisérskeho velikána Sama Raimiho bol natočený ako prequel ku kultovému The Evil Dead. Natočený za predĺžený trojdňový víkend v Michigane, s minimálnym rozpočtom a príbehom. Partia tínedžerov si spraví výlet a ubytujú sa v chate, hlboko v lese. Prebudia sily zla, ktorý sa ich jedného po druhom snažia zabiť. (genetique)

(více)

Recenze (89)

Matty 

všechny recenze uživatele

Hooodně laciný horůrek, který tak těžko maskuje, v jak spartánských podmínkách vznikal, že je těžké jej nemilovat. Nebudu psát, že něco podobného by zvládl zkutit každý - nezvládl, Raimi není žádný diletant, co si rád hraje s kamerou. A nebyl jim ani před devětadvaceti lety (ten čas ale letí), když natáčel Within the Woods. Musela to být ohromná legrace, vytvořit si s partou kámošů na chatě první vlastní horor a asi málokdo tehdy tušil, kolik lidí jejich společný projekt časem uvidí a bude na něm obdivovat nejenom znepokojivé ruchy v pozadí. Verze, která koluje po internetu, má děsivou technickou kvalitu, ale výborně dotváří dojem věci (konkrétně amatérského videa) vyhrabané někde poblíž Burkitsville, což znásobuje hororový zážitek. ()

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Je mi jedno, co všechno si na tomto snímku vynachválíte. Já jsem se poměrně dost nudil a moje hodnocení nepůjde výš kvůli tomu, že bych to měl uznávat jako předchůdce mé milované trilogie. Vždyt' přece tu lepší verzi příběhu všichni známe z prvního dílu Evil Dead, proto nebudu cenit něco, co má podle mně otřesnou amatérskou kameru. Pro mě je nejdůležitější, abych vůbec viděl obraz, což se v tomto filmu dělo jen málokdy a teprve až potom se dá uvažovat o nějakých, umělecky natočených scénách. Na druhou stranu, herci zde byli opět hodně dobří a příběh měl taky něco do sebe, ale k tomuto prequelu trilogie o zlu, které číhá uvnitř lesů, se jistě už nikdy nevrátím. ()

Reklama

domirovec 

všechny recenze uživatele

Within the Woods je pěkný a povedený krátký snímek, který by se měl považovat (a také se považuje) za předchůdce Evil Dead. Hektolitry krve, násilí, brutalita a solidně trefená kamera. Dle mého názoru pěkná jednohubka, hlavně pokud se teprve chystáte podívat se na prvního Lesního Ducha. Za mě super. 4/5 ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

V zhruba polhodinovom rannom kraťase Sam Raimi prichádza so svojim lesným duchom, ktorý sa v neskoršom horore THE EVIL DEAD stal tým základným kameňom nielen tejto celovečernej Raimiho "evil" prvotiny neskôr rozrastenej až do základnej trilógie, ale aj hororu ako takého. Výborné šialené zvuky, šialená kamera, šialený Raimi! Škoda, že som to videl v horšej kvalite, bez tých bezpochyby pekných detailov. Within the Woods je prequel jednej z mojich najobľúbenejších sérii. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Já nejsem zrovna fanda krátkometrážních filmů a nijak je nevyhledávám. Díky Samu Raimimu a jeho Within the Woods však musím uznat, že budu muset své vzdělání doplnit a podobné filmy si vyhledat. Přesto nebo možná proto, že jsem viděl film v příšerné kvalitě (očividně se jednalo o nahrávku VHS záznamu, který byl již mockrát přehrán), tak jsem si film nesmírně užil a dokonce jsem si připadal jako kluk u videa v 80´ letech. Přesně takhle má vypadat začátek kultu. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (9)

  • Film byl natáčen na rodinné farmě v Tapert Marshall, Michigan, USA. (prokda)
  • Film vznikl jen jako promo pilot k získání financí na celovečerní film Lesní duch (1981). Sam Raimi a Bruce Campbell ho následně pouštěli potencionálním sponzorům, komanditním společnostem zubařů, právníkům a dalším profesionálům. Jak říká Bruce Campbell: „Zubaři byli tehdy nejlepší, napakovaní penězi, vždycky z nich něco káplo.“ (FAITH.BABE)
  • Originál snímku vlastní pouze Bruce Campbell a Sam Raimi. (prokda)

Reklama

Reklama