Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak už se těším, až nás Česká televize obšťastní seriálem o megalomanském, paranoidním a halucinacemi trpícím Bedřichu Smetanovi, o malíři Josefu Mánesovi trpícím trudnomyslností, psychickými problémy a syfilidou, pár notorických ožralů jako třeba Hašek by se v českých dějinách taky našlo. Na každého se něco dá najít, protože nikdo, ani umělci, nejsme svatí. Problém je v tom, jestli jsou tvůrci patlalové a soustředí se jen na tu bulvární stránku, která jim přinese sledovanost (čímž se neliší od článků v Blesku, jimž se seriál Božena podobá nejpřesněji), nebo jestli jim jejich invence dovolí představit osobnost umělce v celé šíři, se všemi klady i zápory, aby si divák sám mohl udělat názor. Tady se to nepovedlo. Medvědí službu si udělala ČT tím, že chvíli před Boženou běží Sňatky z rozumu, kde se to naopak povedlo, postavy nejsou jednorozměrné (zvlášť ta, kterou hraje Vala), a navíc se to obešlo bez bulvárních scén. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

z celého seriálu jsem viděl dohromady tak 2/3,takže je možné,že mi utekla nějaká zásadní scéna,která by mi přinesla to co bych od podobné série čekal.To co jsem viděl mi to totiž nepřineslo.Ne snad,že bych stál o absolutní glorifikaci,ale tady mi to chvílemi přišlo jako na sílu tlačené,jen aby to bylo pikantní.Všechno to souložení a histerčení pak Boženu odvádí od toho podstatného - jejího psaní a kdybych nevěděl o koho jde,úplně by mi uteklo v čem měla být tak výjimečná.Samozřejmě je možné že v reálu to opravdu byla histerická nepochopená rozhoďnožka,která měla rodinu tak nějak v paži a "předběhla dobu" i v tomhle,ale úplně si nejsem jistý že to takhle režisérka se scénaristkami chtěly.Vlastně si nejsem vůbec jistý jak z téhle série měla Božena Němcová vyjít a to je trochu na prd.Od rozporuplných pocitů to nezachrání ani fajn výprava,kostýmy a většinou dobří herci...60% ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ano...ale pro mě ne, i když ne zde není stoprocentní, kvalitu vnímám dostatečně, je tam, ale je ubita prvoplánovým záměrem "šokovat", ukojit spíše dnešní bulvární hladovění, než co nejlépe zobrazit lidské smýšlení a morálku devatenáctého století. Pro jakéhokoli tvůrce nadmíru těžký úkol. Dobovou atmosféru to ale mělo, také skvělé herce, Anna u mě zcela přehrála Aňu a Jan Hájek vlastně herecky ovládl celou sérii, a nabízí své charisma pro další skvělé role, plus další postavy českých literárních velikánů (Havlíček Borovský - skvělý)...ale stále u mě převládá ne...takhle to přece, dámy tvůrkyně, nejde, je to až sobecké, takto si přivlastňovat vyobrazení Boženy Němcové, kteréžto jméno se nikterak neztratí vedle jiných, třeba Jan Hus...ponechte nám, malým Čechům s velkými idejemi, tyto hrdinky a hrdiny neposkvrněné, ponechte jim jejich soukromí, nepodsouvejte nám Vaše domněnky o tom, jak to asi tenkrát bylo, stejně jako dnes? To asi těžko. Nicméně je to tak natočeno, jako jakýkoli jiný umělohmotný seriál ze současnosti, řešící problémy své hlavní hrdinky. I přesto jsem v tom našel důstojnost, což mě těší a jelikož jsem člověk skromný, bavil jsem se a snad i poučil...ne tedy v oblasti lidských rozkoší, ale o vůli a síle jedince, jež může do budoucna zachovat velké věci, i když tuctové dialogy ve stejně laděné režii mne nikterak neoslnily, jsem rád, že něco podobného vzniká a jakoukoli hořkou pachuť v pohodě zapiju...ale mohlo by být lépe, snad příště. ()

Siegmund odpad!

všechny recenze uživatele

Film o životě Boženy Němcové mezi českými filmy chyběl. Ovšem zhlédnutí čtyř dílů tohoto životopisného dramatu bylo pro mě nejen velkým zklamáním, ale také velkým utrpením. To, že paní Němcová nepatřila mezi nejpočestnější ženy, je dostatečně všeobecně známo. Je mi však záhadou proč se autorky seriálu zaměřily právě na tuto slabou stránku jejího života a převedly ji do podoby softporna okořeněného četnými vulgarizmy. Já si myslím, že mezi diváky tohoto díla je potřeba zařadit i nemalou skupinu žáků základních a středních škol. Ano, nechť je komplikovaný a nelehký život Boženy Němcové podán pravdivě, ale pravdu lze divákům sdělit i bez naturalisticky podaných sexuálních scén a hádek plných sprostých slov nejhrubšího zrna. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem se těšila a jsem zklamaná. Ikona českých čítanek po této minisérii spadla z piedestalu. Nevěrná manželka, špatná matka, mizerná hospodyně a nezodpovědná osoba, která neuměla dodržet slovo a ke svému okolí byla téměř lhostejná. Takový to na mě zanechalo dojem. Přesvědčivé to ale nebylo. Jako by z jejího života ukázal jen to horší. Možná taková opravdu byla a možná že tak docela ne. Mrzí mě to černobílé vyobrazení, čekala jsem víc. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Premiéru poslední čtvrté epizody sledovalo bezmála 1,71 milionu diváků starších 15 let, což z něj činí opět nejsledovanější pořad večera a celého nedělního dne. (rublik05)
  • Anna Kameníková si kvůli natáčení musela barvit vlasy, nosit příčesky i umělé vlasy. To všechno způsobilo to, že její vlasy byly dost poškozené, a proto se rozhodla ostříhat se nakrátko. (SONY_)
  • Premiéru prvního dílu sledovalo téměř 1,57 milionu diváků, druhý díl zvýšil sledovanost na 1,68 milionu diváků a třetí díl zhlédlo 1,59 milionu diváků starších 15 let, čímž seriál hravě předčil veškeré konkurenční stanice a všechny tři díly byly nejsledovanějšími pořady v hlavním vysílacím čase i celého dne. Čtvrtý a poslední díl sledovalo 1,71 mil. diváků starších 15 let. (rublik05)

Reklama

Reklama