Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Postava Boženy zde je talentovaná, dychtivá, inteligentní, žádostivá, pubertálně romantická a žádaná a svobodomyslná. Myslel jsem, že Němec byl větší tyran. Asi to s emancipovanou ženou neměl lehké. Točit o silných ženách je nyní moderní a feministické. Překvapivá je také její nevěra- milostný trojúhelník s básníkem Nebeským, který si na rozdíl od manžela váží jejího literárního talentu. Je zde docela dost sexu, respektive umělecké erotiky znázorňující , kdo se Boženě víc líbí. Další představitelka Boženy Geislerová působí méně emotivněji. Celkově se o Němcové nedozvíme nic víc, že byla atraktivní žádoucí žena s milenci, žila v chudobě a psala pohádky. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Boženo, Boženo ... kdysi mě učili, že jsi byla ještě dítě, když Tě provdali - jak napsal František Halas: "Barunka ještě s panenkou si šeptá ...". Nicméně zdá se, že v reálu tomu bylo trochu jinak, že Tvé rodině prakticky nic jiného nezbývalo. Neuhlídala by Tě, Boženo. Nemám Ti to za zlé, jenom jsem si Tě představovala trochu jinak. Ráda sis hrála na dámu ... ráda jsi byla středem pozornosti ... ráda jsi flirtovala - a kdyby jenom flirtovala ! Neuměla jsi hospodařit ... rozhazovala jsi plnými hrstmi - a nebrala jsi ohled ani na své děti, Boženo. Dělalo Ti problémy dodržovat jakýkoli řád. Chtěla jsi žít svobodně a po svém - a bylo Ti jedno, komu přitom ubližuješ a čí vztahy rozvracíš. Vůbec sis nepřipouštěla, že pravá svoboda znamená i zodpovědnost. Koho jsi měla vlastně ráda - kromě sebe, milá Boženo ? Pokud si některé z Tvých dětí chtělo koupit byť jen kousíček Tvého srdce, muselo projevit nějaké umělecké vlohy. Jinak nebylo hodno Tvé pozornosti ... pokud jsi ho ovšem nepotřebovala, aby Ti posluhovalo. A jen tak mezi námi: Nebylo Tvé probuzené vlastenectví jen jednou z příležitostí, jak se zviditelnit ... a pohybovat se v "lepší" vlastenecké společnosti ? Abych nezapomněla - taky jsi cosi napsala, Boženo ... v pauzách mezi Tvými milostnými avantýrami, ale patrně to nebylo nic důležitého. ----- Popravdě ... nemůžu říct, že by se mi líbil obrázek Boženy, jaký mi naservírovala Česká televize. Netvrdím, že byla jiná, jenom mi vadí, že ji autoři ve svém uměleckém rozletu pojali jaksi jednostranně - víceméně z ní udělali s prominutím kurvu ... a přitom téměř pominuli její dílo - jakoby ani nestálo za řeč. Dosti bídné 3* ()

Reklama

sharky 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě je možné natočit minisérii o Neilu Armstrongovi a vynechat z ní, že byl ve vesmíru, ale otázka pak je, jestli by se hlavní postava neměla jmenovat jinak. O díle B. Němcové (a inspiraci k němu) se člověk nedozví nic a to je dost škoda, když je to to, co ji proslavilo. Není to špatná červená knihovna, jen se to mohlo jmenovat Blažena, nebo Magdalena. Zvlášť když to bylo podle všech dostupných zdrojů dost přibarvené...Jan Hájek je výborný, Anna Kameníková důstojná, Aňa Geislerová bysi měla ještě dodělat ty chybějící ročníky na konzervatoři... hudba je repetitivní a je jí tam nesmyslně moc (asi chce autor podojit OSU), kamera slušná, mísení kontaktního a studiového zvuku příšerně amatérské. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Naprosto výjimečný počin, který se podařilo s obrovskou sebejistotou dostat do zdárného konce. O spisovatelce Boženě Němcové vznikly hned dva celovečerní filmy v režii Otakara Vávry (Horoucí srdce a Veronika), ale takto komplexně pojatá autorka mnoha známých pohádek a povídek se na televizní obrazovce ještě neobjevila. A díky Bohu za to. Osobně mě těší, že autorky nevykreslily Boženu Němcovou jako hrdinně trpící vlastenku, která vše obětovala pro národ. Tohle pojetí by bylo pro 21. století vyčpělé a dosti nezajímavé. Bezmála šestihodinová stopáž si žádá více. To znamená vykreslit Němcovou bez jakýchkoli příkras jako skutečnou osobu z masa kostí, se všemi klady i zápory. A to se zde povedlo znamenitě - včetně zobrazení komplikovaného manželství s Josefem Němcem a mnoha tehdy "nemorálních" mimomanželských vztahů. Hodně lidí se během televizního promítání jistě pohoršovalo nad četnými násilnými a milostnými scénami. Jenže i to byl život Boženy Němcové, žádná selanka. Autorkám se také podařilo vykreslit dobové pozadí zrodu spisovatelky, které mnohdy působilo dojmem, že se za nějakých 170 let od narození Němcové zase tak moc nezměnilo - stačí si připomenout různé diskuse třeba o sexuálním obtěžování a nátlaku, kdy mnohým mužům strašně moc vadí, když si žena dovolí říci hlasité NE. Herecky je Božena absolutně úžasná - prim hrají hlavně Anna Kameníková a Jan Hájek. Anna Geislerová už na mě tolik nepůsobila, ale svůj part odehrála více než slušně. Režisérka Lenka Wimmerová se nebála přijít s neotřelým pojetím a jako divák jsem zvědav, zda Božena vyvolá nový zájem o 19. století, které se snad už nikdy nevrátí. Protože ženy tu nejsou od toho, aby byly majetkem mužů. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem se těšila a jsem zklamaná. Ikona českých čítanek po této minisérii spadla z piedestalu. Nevěrná manželka, špatná matka, mizerná hospodyně a nezodpovědná osoba, která neuměla dodržet slovo a ke svému okolí byla téměř lhostejná. Takový to na mě zanechalo dojem. Přesvědčivé to ale nebylo. Jako by z jejího života ukázal jen to horší. Možná taková opravdu byla a možná že tak docela ne. Mrzí mě to černobílé vyobrazení, čekala jsem víc. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Štáb měl během natáčení zázemí v prostorách Střední odborné školy a Středního odborného učiliště SČMSD. [Zdroj: zatecky.denik.cz] (SONY_)
  • Když v čase 17:20 policejní úředník zakládá spis na Josefa Němce (Jan Hájek) a zapisuje jeho jméno a povolání na kartu, napíše tam německé slovo „komisař“ pouze s jedním „s“. Správně se ale píše „Kommissar“. (Pimburger)

Reklama

Reklama