Reklama

Reklama

John Wick: Kapitola 4

  • USA John Wick: Chapter 4 (více)
Trailer 3

John Wick (Keanu Reeves) odhalí cestu, jak porazit Nejvyšší radu. Než se mu však podaří získat svobodu, musí čelit novému nepříteli, který má mocné spojence po celém světě. Bude to o to težší, že nová spojenectví mění staré přátele v nepřátele... (Vertical Entertainment)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (832)

JFL 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý "John Wick" je v rámci akčního žánru vybroušená dokonalost. Tato pečlivě sestavená gurmánská lahůdka dokáže současně vyvolávat fyzicky intenzivní reakce i ryzí rozkoš z kreativity a nápaditosti zdejší choreografie. Moment, kdy si Wick přehodí přes krk nunčaky, představuje takové to uvědomění si, že jste právě svědky dokonalosti - něco jako když poprvé vědoucně pohlédnete na plátno od van Gogha, necháte se obestoupit hudbou Bacha, nebo vidíte, jak zvedá obočí The Rock. Já bláhový a malověrný jsem pak na chvíli zapochyboval, jestli po tom ještě mají tvůrci něco dalšího v rukávu. Ale když se nad hrdinu s brokovnicí se zápalnými náboji vznese kamera, explodovala mi hlava. Tady se odděluje zrno od plev. Čtvrtý "John Wick" představuje grandiózní erupci geniality, talentu a osvícenosti. Jeho tvůrci tu současně vzdávají hold veškeré předchozí tradici filmových bojových umění a jejím velikánům - od Bruce Leeho přes Sammo Hunga po Zatóičiho. Ale právě že namísto plytkého napodobování či fanboyovského odkazování si ze vzorů a předchůdců staví mety, které chtějí překonávat - nikoli však arogantně, nýbrž láskyplně a s úctou. Ohromným aktivem série zůstává Keanu Reeves, především díky rokům levelování a ochotě učit se nové věci. Choreografové tak dostávají na hraní nevídaně tvárného představitele, s nímž mohou nejen variovat jeho již osvojené dovednosti, ale také mu stanovovat nové výzvy. Podobně je to pak i s dalšími představiteli zvučných jmen. Jiné velkolepé ansámblové akčňáky minulosti - např. "Expendables" či "Rychle a zběsile" - si vystačily s tím, že jen po vzoru wrestlingových exhibic proti sobě postavily hvězdná jména a nechaly je předvádět své ikonické frajeřinky z jiných bijáků. Oproti tomu Stahelského tým vezme Hiroyukiho Sanadu, Donnieho Yena, Scotta Adkinse, Marko Zarora i Shamiera Andersona a každého přetvoří v rozkošně svébytnou postavu, která jim dává prostor zužitkovat jejich fyzické přednosti, navázat na nějakou klasickou tradici či ikonu a navíc se i vyblbnout herecky. Čtvrtý díl navíc vyloženě skvostně využívá vlastní komiksově přepálený svět série s jeho kontrastní barevnou paletou, zbrojním someliérstvím, stylovými fetiši a nadreálně mramorizovanými klišé. Tohle "Panství Downton" s kung-fu a bouchačkami má kořeny zapuštěné do patetických esencí žánrovek, sahajících od melancholických krimi Jeana-Pierra Melvilla přes heroic bloodshed bijáky Johna Woo i samurajská dramata Masakiho Kobajašiho až po postmoderní coolness Cowboye Bebopa. "John Wick 4" se při tom dalece vyhýbá velkohubému eklektickému exhibicionismu v duchu Quentina Tarantina. Jako pravý mistr bojových umění pokorně přiznává své mistry, jejichž bravura jej samotného dovedla k tomu, aby ustanovil nový vrchol akčního žánru. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Série bobtná jako pemikan v hubě. Rozmáchlá trojka je znovu překonána, ovšem čtvrtý díl si už podává ruku s absurditou. Nejlepší událost kolem tohoto počinu byl trailer, 100% Zde se ukazuje, jaké šílenosti může lidská hlava vymyslet (schody k Sacré Couer) a v jakém rozumovém bahně žijeme. Prostě hlavní hrdina je nesmrtelný, má neklesající staminu, dovednosti všech pozemských i mimozemských bojových skillů a k tomu neprůstřelné sako. I ten jakože konec nakonec konec nebude, protože 440 milionů dolarů. Technicky výborně natočené, scéna shora luxus, Zaror má to nejlepší za sebou, stejně jako Adkins (i když není tlustej) a z Reevese též vyzařuje únava. Je čas skutečně skončit, přátelé, směr, kterým se posouvá tento žánr, končí za 10, 9, 8,... ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

John Wick 4 má ambice zas až příliš velké a nezvládá to úplně, hlavně ta délka je ubíjející. Stahelski s Reevesem neznají míru - bobtnání mytologie světa bylo nezbytné, co bylo v jedničce jako zábavná blbina tak trochu parodující žánrové prvky po nečekaném úspěchu umožnila to že vůbec bylo jak navazovat, jen díky mytologii toho světa vůbec ty pokračování (a budoucí spin-offy) mají na čem stát. Ale zbytečně se v ní opakují, místo vypíchnutí toho nejpodstatnějšího vrší detaily které začínají působit genericky - a bohužel to samé se děje v akci. Ta je místy pořád dokonalá, kulervoucí, epická, a já nevím jaké superlativy bych k ní ještě vymyslel, nic v žánru dnes nesnese konkurenci... ale nikdo na světě mi nevymluví že kdyby všechny akční scény tady zkrátili na polovinu, tak by byly mnohem lepší. Vypíchnout to nejlepší, zahodit zbytek - repetice ubíjí a snižuje dojem. Matrix lobby má dvě a půl minuty a stejně je to scéna kterou nezapomeneme do konce života. Nikdo nepotřebuje aby Wick sejmul dvacet chlapů po sobě, všechny velmi podobným způsobem. Pět by stačilo, a pořádně vymazlit jak to natočit aby ty scény byly opravdu nezapomenutelné - a tady opravdu hodně vyniká jen ta Dragon's Breath, i ze trojky si něčím výrazných akčních scén pamatuju víc. 8/10 ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Z JOHNA WICKA: KAPITOLY 4 jsem vycházel okouzlen - po celých 159 minut narativní akce nejenže přicházel s novými nápady, ale hlavně v plné míře rozvinul pro mě doposud spíše opomíjený či podpovrchový aspekt série: emocionální rovinu nezávislou na pouhé síti intrik, komplimentů a postupně rozšiřovaných pravidel. Nejenže je totiž navzdory své velkoleposti čtvrtý WICK podle mého co do vztahů mezi postavami neobvykle komorní film, ale především lze v jeho případě mluvit o svého druhu dovedně rozvíjené eseji o přátelství - strukturované do příběhu čtyř paralelních protagonistů, a sice Wicka, Caina, Nikoho - a Winstona. Detailněji se o tom, stejně jako o konstrukci akčních scén analytičtěji rozepisuji po čase zase na Poznámkách. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Sice už trochu recyklující, ale pořád zábavná akční pecka bez jediného nudného místa i v takřka tříhodinové stopáži. A s prozatím nejhezčím zakončením ze všech dílů série. Bill Skarsgård ukázkovým buržoázním záporákem, Donnie Yen první vedlejší postavou série, která se vyrovná Wickovi a současně není jednorozměrným padouchem. RPG záběry v místnostech ze shora pecka, jízdu v protisměru na kruháči kolem pařížského Vítězného oblouku bych ale z Mission: Impossible nepřebíral, protože to táto stejně vysoce stojící série nemá za potřeby. Větší míra nadhledu (rádio hitovky z Eiffelovky, dlouhý pád ze schodů) při té předimenzovanosti všeho více než potěšila. Výprava samozřejmě opět koulervoucí. Mladou Japonku Rinu Sawayama doufám uvidíme i v pětce. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (27)

  • Kaskadérský koordinátor (a režisér druhého štábu) Scott Rogers řekl, že je obzvlášť hrdý na akční scénu u pařížského Vítězného oblouku, kterou se snažili natočit spíše jako “wickovský souboj” než jako klasickou automobilovou honičku. Důležité přitom bylo, aby byl sám Keanu Reeves (John Wick) co nejčastěji vidět doopravdy v akci. Herec tedy s přípravou na tuto scénu začal už dobrých devět měsíců před jejím natáčením a samotná choreografie a střihová skladba pak byly přizpůsobeny jeho schopnostem. Které byly, podle režiséra Chada Stahelského, mimořádné: "Zkuste mi najít kteréhokoli herce v Hollywoodu, který umí řídit líp, než Keanu Reeves. A počítám i všechna ta veliká jména a akční esa – asi víte, o kom mluvím. Klidně ať tuhle hozenou rukavici někdo zvedne – Keanu přešoféruje kohokoli z nich!" (NIRO)
  • Film se měl původně natáčet souběžně s pátým dílem, tvůrci později ovšem rozhodli o samostatné produkci. (jasongun)

Související novinky

Keanu Reeves si zahraje v komedii od Jonaha Hilla

Keanu Reeves si zahraje v komedii od Jonaha Hilla

08.03.2024

Tuhle kombinaci by nejspíš čekal málokdo. Keanu Reeves (The Matrix Resurrections), herec téměř univerzálně milovaný napříč všemi cílovými skupinami, však už loni přislíbil svou účast na nadcházejícím… (více)

Ballerina přitančí s ročním zpožděním

Ballerina přitančí s ročním zpožděním

22.02.2024

Fanoušci zabijáka Johna Wicka a herečky Any de Armas budou muset zatlačit slzu zklamání, na jejich společné akční dobrodružství si budou nakonec muset počkat výrazně déle. Dlouho připravovaný a mimo… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Keanu Reeves si přál ve Wickovi definitivní smrt

Keanu Reeves si přál ve Wickovi definitivní smrt

19.09.2023

Jak poznáte, že už má herec nějaké role plné zuby? Tak třeba tak, že při natáčení na kolenou prosí režiséra, aby ho zabil. Tedy alespoň ve filmu. Přesně to byl údajně případ Keanu Reevese (Matrix,… (více)

Reklama

Reklama