Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916 a zdálo se, že na straně mladičkého Rannulpha Junuha jsou všichni svatí. V Savannah, ve městě kde žil, byl golf milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Pak přišel povolávací rozkaz a ze zákopů I. světové války se vrátil zcela jiný mladík. Jako by mu utrpení, kterého byl svědkem, stálo v nastoupené cestě. Opustil svou dívku Adele, někdejší dům i golfové hřiště a obklopil se lidmi stejně ztracenými v životě jako on sám. Léta plynula, a z Adele se stala dědička rozsáhlého, jenže krachujícího golfového komplexu. V době hospodářské krize je pro ni uspořádání velkého turnaje jedinou záchranou. Dva velké hráče - Hardyho Greavese a Bobby Jonese - získala. Chyběl jí jen domácí soupeř. Nebylo jednoduché Rannulpha přesvědčit, aby nastoupil. Nikdo mu moc šancí nedával. Opravdu v něj věřil jen malý Hardy. Ten se s odstupem času stal vypravěčem příběhu o třech turnajových dnech, v nichž se v Savannah objevil golfový "anděl strážný" jménem Bagger Vance, aby vrátil život svému chráněnci Rannulphovi a poznamenal osudy všech přítomných. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (424)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Costnerova Zeleného světa je tenhle film srozumitelný pro všechny, ne pouze pro golfové nadšence. Robert Redford natočil film, který je dramatický až do konce a většinou se úspěšně vyhýbá žánrovým klišé. Matt Damon je skvělý, ale ještě více mě překvapil výkon Willa Smithe v celkem ošidné roli. Režisér ji naštěstí pojal jako legendu a zahalil do jemného mystického oparu. Nesmím zapomenout ani na dokonalou práci kameramana. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Nastal čas opustiť svoje tiene." Mám rád ubolené filmy o ľuďoch, ktorí niečo zlé zažili a prežili a na margo LEGENDY O SLÁVNOM NÁVRATE treba povedať, že okrem kvalitného scenára ponúka tiež vynikajúce herecké obsadenie (príjemným prekvapením je mentorská rola mladého Willa Smitha, zasa raz skvelý Bruce McGill, posledná rola Jacka Lemmona atď.), starostlivé Redfordovo remeslo (doprevádzané kingovským rozprávačom o mladosti, stratenej vo víre tmy, krvi, vojny a bolesti) a magické scény (o tom, že tráva ráno a tráva na obed nie je tá istá tráva). ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Tigere, najmi pana Vance! Těch pět doláčů snad dáš dohromady… Jižanská kráska Charlize, Damon v jedné ze svých lepších rolí, Redfordova velmi jistá, leč uniformní režie a terapie života prostřednictvím golfu - to vše v mírně patetické a sentimentální rovině, ale takové už časem přikrášlené mýty zkrátka bývají. Upřímně řečeno, mně ty dvojsmyslné řeči o prostoru a švihu příliš nebraly, ale zato jsem ocenil férovou rivalitu účastníků turnaje, která byla pravým opakem klasického schématu dramat z prostředí sportu. Takže každý z nich dostane 3330 stříbrných dolarů a moudra trousící kouzelný dědeček Bagger Vance dostane zbývajících deset na nákup trávy, aby mu ten věčný úsměv kouzelné víly s golfovou hůlkou vydržel.. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Předně se přiznám, že golf jako sport jsem nikdy neměl a stále nemám rád. Ale to u tohoto filmu vůbec nevadí. Golf je zde sice v popředí a vše se točí kolem něj, ale předně je to příběh jednoho člověka, který byl od mládí vynikajícím golfistou, ale po návratu z bojišť 1. světové války se stahuje do ústraní, aby se o několik let později vrátil jako místní golfový král. Ale i přestože se takřka celý film točí kolem tohoto golfisty v podání Matta Damona, tak je zde ještě další postava, která si zaslouží snad ještě více pozornosti a která ten film pozvedává do nadprůměrných výšin. Je to caddy v podání Willa Smithe. Tahle role Smithovi padla jak ulitá a celý ten film povznáší a dělá ho zajímavější. Já osobně jsem ještě Willa Smithe neviděl v lepší roli, než v této. Zde prostě působí úžasně přirozeně a jeho postava dodává příběhu takové zvláštní kouzlo a zvláštní náboj. A dá se říci, že Will Smith zastiňuje všechny ostatní herce. Jinak dějově je tenhle film velmi zajímavý, není zde takřka prostor pro nudu a je to určitě koukatelné i pro lidi, kteří golfu moc nefandí. Robert Redford prostě zrežíroval parádní podívanou, která stojí za to. Ale přece jen dávám "jen" čtyři hvězdičky, protože ten golf mi tam chvílemi příliš vadil. Ale to je jen jakási osobní averze vůči tomuto sportu, který ani za sport nepovažuji. Zkrátka to je za čtyři hvězdičky. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jasný promo film na golf a hřiště v Savannah :) Z herců zde byla na prvním místě pro mne energická a krásná Charlize Theron, pak hláškující caddy Will Smith a až poté podle vzoru Redforda učesaný bývalý zázračný golfista v podání Matta Damona. I když je film místy dojemný a výtečně obsazený - tak bych na režiséra Redforda nejradši vzal golfovou hůl 3-iron, jak ten film příšerně přesladil a pomocí filozofických řečiček protlačil zázraka do cíle mezi golfové legendy. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=EjNAulnPsHo ()

Galerie (45)

Zajímavosti (18)

  • Jack Lemmon není v závěrečných titulkách. (ČSFD)
  • "Bagger Vance" a "R. Junuh" zastupují Krišnu a Arjunu z hinduistického originálu "The Bhagavad Gita". Ponaučování Rannulpha je volně inspirováno tím, kdy Krišna učí Arjunu, maskující se přitom jako jeho pokorný řidič válečného vozu. (HellFire)
  • Matt Damon (Rannulph Junuh) se při natáčení zranil - sice ne těžce, ale vcelku nepříjemně: "Hrát golf není žádná hračka. Uvolnil jsem si při tom žebro - švihal jsem dost prudce a jednou jsem holí praštil místo do míčku do země. No a tělo pokračovalo dál, zatímco paže se zasekla na místě. Bylo to fakt ošklivý. Poslední měsíc natáčení u mě musel při každém úderu stát chiropraktik. Vždycky když jsem upadl, uvolnilo se mi žebro a strašlivě to bolelo. Štáb moc dobře věděl, ve které vázi úderu se zhroutím, takže točil odpal jen do určitého momentu. Já se pak chvilku svíjel na zemi a ten chlápek ke mně přišel a dloubnutím mi strčil žebro, kam patří. Pak mi řekli: 'Sjedeme to ještě jednou.'" (NIRO)

Reklama

Reklama