Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na americké základně na Kubě dojde k napadení a následné smrti vojína Santiaga. O případ se vážně zajímá kapitánka JoAnne Gallowayová, vojenská prokuratura však obhajobou obviněných pověří mladého ambiciózního právníka,  poručíka Kaffeeho. Gallowayová je pověřena alespoň dohledem nad celým případem a je také Kaffeeho nadřízenou.Danielovi Kaffeemu se zdá případ obviněných vojáků Downeyho a Dawsona naprosto jasný a nehodlá se jím podrobněji zabývat – chce svým klientům doporučit, aby se přiznali, a vymoci jim co nejnižší trest. Svým přístupem ovšem vzbudí silnou nelibost Gallowayové, která má na celou tragickou událost jiný názor. Domnívá se, že oba obvinění pouze provedli rozkaz svého velícího důstojníka a že za tím je skrytá šikana, kterou nazývají „rudý zákon“… Gallowayové se nakonec podaří přesvědčit Kaffeeho, aby se pokusil o nemožné – dokázat nevinu obžalovaných. Společně a ještě s asistentem Samem Weinbergem začnou shánět potřebné důkazy. Je to ovšem velice nesnadný úkol, zvlášť když časem zjistí, že stopy vedou do vyšších míst, než si původně mysleli… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (314)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vtipná historka: Potřeboval jsem aby se dcerka nudila tak až u televize usne a zkusil tuhle právnickou legendu co jsem si dlouho šetřil a trefa do černého. V obou směrech. Dokonalý Nicholson, energický Cruise který za mlada válel v dialozích stejně jako teď když skáče z letadel a z útesu na motorce. Prvotřídní soudní drama, s parádními Sorkinovými dialogy, které rozjelo mnoho následovníků JAGem počínaje a NCIS konče. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Soudní thriller jako vyšitý. Herecké výkony jsou pěkně seřazeny od těch slušných(Cruise), až po ty excelentní(Nicholson), scénář v rámci možností zajímavý a nápaditý a silné aroma námořnické hrdosti a důstojnosti, které z každého správného chlapa jen odkapává, dodává filmu mnohem větší rozměr. Oscarová nominace za nejlepší film sice není úplně na místě, ale Rob Reiner přesto stvořil působivou podívanou, jaká si v rámci žánru zaslouží stejně výsadní postavení, jako závěrečný projev Jacka Nicholsona v učebnicích herectví.. 80% ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Uznání největší zaslouží režisér a vynikající herci v hlavních i vedlejších rolích (není se čemu divit vzhledem k obsazení). Film není v podstatě ničím jiným, než dvouhodinovou konverzačkou, ovšem dialogy jsou natolik dynamické a šikovně napsané, že to není vůbec ke škodě. Scénář je vcelku jednoduchý a lehce pochopitelný a tak se zajímavým začiná stávat až vyšetřování ohledně plukovníka Jesepa (Nicholson). Jeho arogantní figura je naprosto bezchybná a závěrečný souboj v soudní síni s mladým právníkem (Cruise) je bez debat fantastický. Vůbec sekvence z vojenského tribunálu jsou překvapivě důvtipné (v žádném případě nesmysl typu JAG) a zaujmou i obyčejného civila. V neposlední řadě však upoutá pozornost i Demi Moore v bílé uniformě. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Jacka Nicholsona ja zrovna nemusím, ale tento film mu celkom sadol. Skvelý je však Tom Cruise, ostatne ako vždy. Áno, obsadenie bolo skvelé no dej, to je už iná reč. Dej je pomalý, miestami nudný. Je to Tomov slabší film, aj keď hodnotím vysoko. Inak dobrý film z vojenského prostredia, kedy do poslednej chvíle neviete, či teda bol zákon nariadený alebo nie. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Byla nebyla, pěkná ženská a pak několik tvrďáků hájících čest USA a ideály této skvělé západní civilizace. Všichni dávno víme, že pravda a láska není výmysl Václava Havla, ale že je to genetická výbava každého poctivého Američana, Václav jen opisoval z americké ústavy. V roce 1992 se ještě takovýmto filmům lidé nesmáli, ale brali je vážně. Dnes už je těžké přijmout filmy tohoto ražení za své, neboť na této úrovni se dnes točí jen televizní seriály o sto a více dílech. Tenkrát tedy ano (60%) , ale dnes ani náhodou!!! 40% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (22)

  • Ve filmu se měla odehrát i milostná scéna mezi Cruisem a Demi Moore, ale nakonec od ní režisér upustil, protože by neseděla do celkové atmosféry. (don corleone)
  • Autor původní předlohy Aaron Sorkin se nechal inspirovat příběhem jeho sestry, která mu vyprávěla o podobném incidentu na Guantanamo. Při něm však došlo pouze k vážnému zranění a nebyla vyšetřována vražda. (don corleone)
  • Hláška "You can´t handle the truth!" byla vyhlášena časopisem Premiere jako 92 nejlepší filmová hláška všech dob. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

Zemřel herec a režisér Carl Reiner

30.06.2020

V požehnaném věku osmadevadesáti let opustil filmový svět americký herec, režisér a scénárista Carl Reiner. Zemřel z přirozených příčin v noci z pondělí na úterý ve svém domě v Beverly Hills, jak… (více)

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

Cruise zachraňuje prezidenta Nicholsona

24.11.2013

Kdysi jim to spolu parádně šlapalo v klasice Pár správných chlapů. Proto si je umíme představit i v hlavních rolích akční komedie studia Warner bros. El Presidente. Projekt se vyvíjel několik let s… (více)

Reklama

Reklama