Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bombardér nejmenované anglofonní velmoci havaruje kdesi v prostoru řeckých ostrovů. Pilot i navigátor provedou dle rozkazů výsadek nákladu nad pevninou a letadlo shodí do moře. Poté z posledních sil doplavou zpět na ostrov, oděni jen do slipů. Mezitím velitelství ve stupni nejvyššího utajení A1 zahajuje pátrání po nákladu, dvou jaderných pumách a ještě mnohem nebezpečnější kovové bedně, a na ostrov Karos vysílá skupinu vojenských expertů, převlečených za developery. Zatímco skrývající se posádka je kvůli výstřednímu oblečení považuje za bandu homosexuálů, místní vesničané vidí jen vítaný zdroj obživy. Zvláště, když převlečení vojáci odkoupí nehostinnou polovinu ostrova a nabídnou chudým domorodcům práci na stavbě silnice. Rozmach dosud silně zaostalé oblasti neunikne pozornosti médií, a na Karos tak míří davy nadšených turistů. (dopitak)

(více)

Recenze (4)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

FILMOVÝ SCI-FI MARATON 2023 – země č. 25: ŘECKO: Tak trochu katastrofická sci-fi komedie s nečekaným vyústěním do thrilleru ke konci, byla pro mě od režiséra slavného Řeka Zorby nečekaným překvapením i velmi slušnou retro komediální zábavou. Film překládaný jako Den, kdy zahynuly ryby plyne po úvodní letecké havárii ve stylu mozaiky souběžně probíhajících dějových linií, které ukazují různorodé dění na ostrově po zlomové události včetně podnikatelského dobývání území ostrova či rozmachu turistů. Zcela nejvíc mě bavila groteskní dvojice ztroskotaných pilotů; slušnou zábavu skýtá i skupina developerů v čele s Tomem Courtenayem; příhodou s napínavějším a zásadním vyústěním se stává vláčení záhadné bedny ze strany chudé manželské dvojice. Trošku zbytečnější se mi jevila krátká romantická linie s mladičkou Candice Bergen (plně zdobící i plakát), neb na mě působila spíše jako modelka, kterou tam chce mít režisér pro okrasu a snad i úspěšnější propagaci filmu, ale u těch její pár scén jsem měl přes její hezký vzhled spíše pocit, že zdržuje vše ostatní, tedy komedii i napětí. Jako podobná výplň na mě zpočátku (v případě první taneční scény) působily i záběry na spontánně tančící dav na ostrově – se silným gradováním k závěru však tyto prostřihy do roztančené terasy u hospody tolik zesilňovaly napětí s krátkou děsivou představou nad možnými brzkými následky, až by jeden neřekl. Letní atmosféra plná horka, využita spolu se scenériemi prosluněného ostrova k příjemné náladě, spěje až k žíznivému dusnu... [80%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré. Žánrové zařazení snímku je nesnadné, vzhledem ke způsobu vyprávění můžeme hovořit o černé komedii až dramatu s prvky sci-fi, rozhodně nečekejte čistou komedii, u které se budete od začátku až do konce válet po zemi smíchy. Mihalis Kakogiannis si opět bere na paškál charakter a temperament místního obyvatelstva a ironicky a sžíravě jej v náznacích pranýřuje (krásným příkladem je scéna na stavbě silnice, kdy Řekové pracují jen, pokud jsou hlídáni... ehm, neznáme tohle odněkud?). Nechybí krásné ženy, z nichž nejžhavější je bezpochyby Candice Bergen. Milá pozvánka na neexistující ostrov Karos (známe jen ostrov Keros, ten je ovšem zcela neobydlený). ()

Reklama

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušný katastrofický film. Český název "Den, kdy zahynuly ryby". Vyšlo také jako kniha (Kay Cicellisová, česky Naše vojsko, 1983). ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Tvůrci se inspirovali případem skutečného vojenského neštěstí, při kterém se 17. ledna 1966 nad jihošpanělským Palomares srazil americký B-52G Stratofortress s KC-135 Stratotankerem, při nehodě zahynulo sedm členů posádky. (dopitak)

Reklama

Reklama