Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (429)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že môj vek desaťnásobne prekračujúci vek cieľovej skupiny divákov, môže byť prekážkou v zhodnotení diela, ktoré nepochopiteľne figuruje v Top 250 IMDb a má aktuálne 78 % od užívateľov ČSFD. Anglosaské rozprávky vo všeobecnosti narážajú na moje, slovanskými rozprávkami vyformované, vnímanie. Ako vo všetkom, i tu existujú nejaké výnimky (Hviezdny prach). Ale tento film považujem za nepodarok vo všetkých ohľadoch. Nie je možné ho považovať za predstaviteľa ktoréhokoľvek žánru uvedeného v popiske. Dokonca ani ako paródiu, ktorá nie je uvedená. Ale v poriadku, ak sa to niekomu páči má na to rovnaké právo, aké ja mám na to, aby sa mi film nepáčil. Dávam iba dve hviezdičky. Jednu pre Petra Falka a druhú pre chorého chlapčeka. Viac ani ň. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Za devatero útlaky a devatero nezdravými fixacemi na pomstu, žil, nežil, žil, nežil a nakonec žil... S parodií koketující pohádková fraška. V podivných kulisách, s krasoňem Elwesem a humorem pod úrovní očekávání a možného (s jednou crystalickou výjimkou). Takový Princ a pruďas s nasazeným pásem cudnosti. Vnuk paní Columbové se bavil, já moc ne. Možná to bylo Reinerem na místě předčítače.. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Důvtipná pohádka s okouzlujícím Cary Elwesem (kterému nepochybně dopomohla k roli Robina Hooda v Brooksově parodii z devadesátéhotřetího), nádhernou Robin Wright Penn a maximálně sympatickým Mandy Patinkinem. Vesele se tu žongluje s pohádkovými klišé, dialogy srší vtipem, nešetří se akcí a herci jsou výborní. Malý nepříliš známý klenot, mnohem lepší než o rok mladší WILLOW Rona Howarda. Ve vedlejší roli "předkevinovský" Fred Savage. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Pohádka z jiné, anglosaské kultury. Boj s příšerným velkým hlodavcem nebo poměrně vědecký mučící stroj z toho dělají spíše moderní fantasy, ale naštěstí film si vůbec na nic nehraje a svůj pohádkový status a jasnou cílovou skupinu dává po celý čas od začátku najevo. Nejvíc se mi stejně líbily dialogy mezi dědečkem v podání Petera Falka a vnoučkem, který od prvotního opovrhování najde ve vyprávění pohádky nakonec zalíbení. Když se místy schyluje k trochu kýčovitému líbání nebo jiným podobným scénám, reakce malého nemocného klučiny posloužily coby úsměvné odbourání atmosféry pohádkového děje (ať už romantického nebo jindy strašidelného) mě vždycky pobavily a dodaly na chvíli filmu jiný rozměr. Milé, i když jsem asi na pohádky trochu moc dospělý a zábava se u mne v druhé polovině pravidelně střídala s vyčkávaním konce. 60% (Filmová výzva 2019: Snorlax) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Film působí i přes slušné gagy a celkovou atmosféru utahaně a sic sám sebe rozkošně shazuje, tak nemá takovou údernost, aby si zasloužil divákovu pozornost celých 98 minut. Celé je to příjemně laciné (potěší humorně přerostlí hlodavci), herecky vděčné, komediálně nadsazené, zahalené do předčítání děduly „Columba“ svému vnukovi „Kevinovi“.. ale podruhé to vidět nechci!! ()

Galerie (71)

Zajímavosti (31)

  • Většina filmu se odehrává v Anglii. Historie hradu užitého ve filmu sahá až do roku 1065. (Kulmon)
  • Během takzvaného souboje důvtipu vše, co řekne Vizzini (Wallace Shawn), dává smysl, paradoxně ho ale nenapadlo, že by mohly být otrávené oba poháry. V určitý moment, kdy zmíní, že Westley (Cary Elwes) zdolal Fezzika (André René Roussimoff), tudíž je mimořádně silný, si můžeme všimnout, že Westleymu ztuhnul úsměv, ale když Vizzini opět začal mluvit, tentokrát o souboji s Inigem (Mandy Patinkin), Westleymu došlo, že Vizzini prostě plácá a nemá ponětí, který pohár je otrávený, a opět se na něj usmál. (Nick321)
  • Legraci si herci užili i při natáčení. Při vystoupení Billyho Crystala (k nepoznání změněného do masky kouzelníka Maxe) musel režisér Reiner odcházet ze scény, protože svým smíchem několikrát zkazil záběr. (Epistemolog)

Reklama

Reklama