Reklama

Reklama

Princezna Nevěsta

  • USA The Princess Bride (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hrdinové bez bázně a hany, chrabří piráti, všemocní kouzelníci, démoničtí zlouni a princezna čekající na záchranu – prostě pohádka, jak má být, jen tentokrát trochu lépe a s nadhledem... Žila, byla překrásná dívka jménem Pomněnka, která vyrůstala na statku. Tam také pracoval mladý čeledín Westley a jak už to tak bývá, postupně oba zjistili, že je k sobě něco pojí. Přísahali si věčnou lásku, ale aby mohli být svoji, odešel Westley do světa vydělat si peníze. Jenže loď, na které se plavil, přepadl Strašný pirát Roberts, jenž jak známo nebere zajatce. Truchlící Pomněnka padla do oka rozmarnému princi Humperdinckovi a ten oznámil, že si ji vezme za ženu. Ale než dojde ke svatbě, odehraje se sousta věcí, počínaje únosem princezny a konče znovuzrozením Westleyho. A to nemluvě o nezměrných dobrodružstvích, která naši hrdinové cestou za láskou a svobodou budou muset podstoupit, a setkáních s roztodivnými postavami jako jsou veršující obr Fezik, strůjce zázraků Divotvorný Max a především mistrovský šermíř Inigo Montoya. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (426)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Opravdovou lásku smrt nezastaví, může ji jen trochu pozdržet. Která žena by nechtěla od partnera slyšet něco takového? Neznám takovou. Princezna nevěsta je klasická pohádka smíchaná s prvky fantasy, normálního světa, kde marodí malý kluk a dědeček mu čte pohádku, k tomu jsou přimíchané parodické prvky na klasické pohádky, fantasy a vlastně i na ten náš skutečný svět. I když jako důvod ke sledování téhle pohádky by mi stačil i skvělý Mandy Patinkin bez nadstavby dobrého děje. Co dobrého, bez nadstavby jakéhokoliv děje. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Princezna nevěsta je trošku podobnej film jako Bláznivý příběh Robina Hooda a to nejen díky Cary Elweosvi, je to takovej dost podobnej styl vtipných scén, jenže Princezna nevěsta je mnohonásobně lepší, většina vtipů nejsou trapný a jsou většinou nečekaný a co víc, jsou fakt dobrý. K tomu se přidaj opravdu dobře vybraný herci a pěkně vtipně propracovaný filmový postavy a je to opravdu nadprůměrná fantasy pohádka ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Snažím si představit, že jsem americký teenager, který vyrostl s Princeznou Nevěstou jako kultovní srdcovkou, a vidím poprvé nějakou českou pohádku. Byly by mé pocity podobné, jako když jsem český (ex)teenager, který vyrostl s českými pohádkami jako se srdcovými kultovkami, a vidím poprvé Princeznu Nevěstu? Protože mé pocity z Princezny Nevěsty jsou tak trochu "bože, osmdesátky musely být strašná doba" a "dost toho násilí je zároveň neškodné a samoúčelné" a nejvíce "všichni ti lidé na internetu, jejichž nebetyčnou chválu na Princeznu nevěstu jsem všude možně slyšela, ve mě vytvořili nesplnitelné očekávání"? Nebo jsou možná moje národnost a ostatní filmy vcelku irelevantní, ale je důležité, že už nejsem ani dítě, ani puberťák, a tak se zasměji několika povedeným vtipům, položím si filosofickou otázku, jestli mi přijde atraktivnější Robin Wright nebo Cary Elwes, protože jsou oba fakt až neuvěřitelně krásní, ale jinak zůstávám vůči magii tohoto filmu zcela imunní? ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

S tímto filmem se pojí velice zvláštní příběh, kterému hodlám věnovat následující komentář. Tedy… kdysi žil florinský klasik Simon Morgenstern, veleúspěšný autor pohádek. Jeho největší dílo se jmenuje Princezna Nevěsta. Ve 20. století žije jistý chlapec William Goldman, který tuto knihu nekriticky zbožňuje. Paradoxem je, mu ji v dětství předčítával otec před spaním. William sám ji nikdy nečetl. Když uplynul nějaký ten čas a z dítěte se stal otec, přišla doba, kdy chtěl William kouzlo Morgensternova příběhu předat dál. Zjistil ale jednu zásadní věc. Princezna Nevěsta, tak jak existuje, je nestravitelná. Nedá se prostě číst. Je to zdlouhavé, chvílemi nudné a zbytečně popisné. Když mu ji otec kdysi předčítával, evidentně vybíral jen dobrodružné a zajímavé pasáže. Ale protože to byla zásadní kniha Goldmanova dětství, mládí i dospělosti, rozhodl se, že to samé, co udělal jeho otec, udělá pro generace příští. Román zkrátí a vybere jen „dobré scény“. Jak plánoval, tak taky udělal. Přepracovaná Princezna Nevěsta byla z původních tisíci stran zkrácena na něco málo přes dvě stě. A úspěch? Stoprocentní. Goldman vytvořil uznávanou fantasy knihu - humoristický příběh, který rýpe do tradice pohádek a který paroduje středověké rytířské romány, čili činí něco obdobného jako renesanční díla Gargantua a Pantagruel od Francoise Rabelaise (i když to byla spíš satira proti scholastice) a zejména Don Quijote de la Mancha od Miguela de Cervantese. A teď to nejlepší – Goldman si to celé vymyslel. Ano. Tuhletu svojí teorii o Morgensternovi a o tom, jak mu otec četl jeho knihu, když byl malý, a jak ji poté zkrátil. Ve skutečnosti nic nezkracoval, celá kniha Princezna Nevěsta je z jeho hlavy. Problém je, že jeho přesvědčivost – v úvodu knihy věnuje své mystifikační teorii 25 stránek a vstupy do děje ji posléze rozvíjí – je prostě dokonalá. Pochopitelně, filmu se tahle mazaná konstrukce netýká, jen knihy. Dlužno dodat, že Goldman není žádná nicka. Patří mezi nejuznávanější hollywoodské scénáristy poválečné éry a vlastní dvě sošky Oscara za Butch Cassidy a Sundance Kid a za Všichni prezidentovi muži. Věřte nevěřte, miliony čtenářů na celém světě dodnes v knihovnách pátrají po Morgensternově originálu, který nikdy neexistoval. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16miliónovTržby USA $30,857,814Tržby Celosvetovo $-║ Príbehovo nič nové, aspoň nič čo by mohlo zaujať a povzniesť príbeh do nejakého strhujúceho dobrodružstva, čo by ste chceli zažívať stále a teda opakovane sa k filmu potom aj vrátiť. Jedine čo vyčnieva z priemeru su svižné šermiarske súboje, ináč nič viac tak nepoteší aby bola skutočná spokojnosť, aj keď herci sa snažia svoje úlohy celkom pútavo hrať, moc to nepomáha lebo príbeh je až moc priamočiary, bez čo i len lepšieho náznaku silnejšej scénky. Dosť ma prekvapuje umiestnenie tohto filmu na imdb.com kde je k 20.10.2008 na 165.mieste, čo je na priemernú rozprávku fakt dosť sila, napríklad taká Legenda či Willov z toho obdobia je omnoho kvalitnejšia. /60%/ ()

Galerie (71)

Zajímavosti (31)

  • Většina filmu se odehrává v Anglii. Historie hradu užitého ve filmu sahá až do roku 1065. (Kulmon)
  • Je celkem úsměvné, že Fezzik (André René Roussimoff) v pohádce léčí Iniga (Mandy Patinkin) z opilosti, při pomyšlení, že André René Roussimoff byl světovým rekordmanem v pití alkoholu, během 6 hodin dokázal vypít 119 lahví piva o obsahu 12 uncí, což činí přibližně přes 42 litrů. (Nick321)
  • Herec Andre the Giant, který hrál obra Fezzika, měřil 213 cm. (Kulmon)

Reklama

Reklama