Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (524)

anniehall 

všechny recenze uživatele

ojojoj... Dryáčnická estetika, přitrouble pubertální humor a pro mě velmi něšťastná stylizovaná taneční čísla. Ubohý scénář, prachbídná režie a žalostné herecké výkony. Tušil jsem, že se s tímhle filmem míjíme obloukem. Taky jsem se mu docela úspěšně dost dlouho vyhýbal. Nicméně profesně-pedagogický závazek zapříčinil, že jsem ho musel shlédnout. Ale bolelo to! A ta jedna hvězdička je za pár scén těsně před koncem filmu. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Takový krásný, barevný, citů plný a romantický příběh, kterému k dokonalosti, jaké dosahují podobně laděné příběhy z dílny Rosamunde Pilcher, chybí jen to, aby se ti krásní mladí lidé nakonec vzali. Ufff, prznění nostalgie reklamou. Jediné co jakž takž v tomto šlaku funguje jsou ty hudební klipy (a stejně původní verze písniček s opravdovým soundem šedesátek jsou lepší). Snad se dochovalo dost knih, novin a filmového materiálu, aby znovuoživení reálií a atmosféry roku 1968 mohlo být podstatně úspěšnější. Takhle mi to připadá jako vykořisťování tématu. ()

Reklama

ARI50 

všechny recenze uživatele

Mám to rád a viděl jsem to několikrát i v letním kině a je to už dlouho kdy to bylo poprvé, příběh je super neustále se tancuje zpívá a mě se to líbí a ta doba je dost slušně pojata takže chválím tenhle útěk a hlavně brejlatého slováka protože je borec. Kočky jsou super až na paní komornou ta mě fakt dostala fakt povedené. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Rebelové svojim dobovým zasadením a tým pádom aj celkovou atmosférou mi pripomenuli viac muzikály Jacquesa Demyho, ako napríklad v našich kinách v tom čase konkurenčného Moulin Rouge, alebo aj československé muzikály, na ktorých popularitu naväzuje, alebo sa snaží naviazať. Ja ich priaznivcom nie som, Rebelov som ale bez problémov prežil a aj si ich celkom užil. Ale nepocítil som v nich ľahkosť, ktorá by im slušela viac, ako násilne a tendenčne narúbovaná politika. Ten rok 68 si fakt nemusíme pripomínať každým dobovým filmom, respektíve prostredníctvom filmu, ktorý má v popise žánrového zaradenia predovšetkým baviť. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

S trochou nadsázky by se dalo říci, že na Rebelech jsou nejpodařenější úvodní titulky. Všudypřítomná herecká stylizace, spočívající v podivném pitvoření a nekonečném přehrávání, se pojí s velmi slabým scénářem, až po okraj naplněným nejen řadou naprosto provařených klišé, ale také mnoha nesmysly a nelogičnostmi. V podstatě jediný, kdo v Rebelech herecky stojí za zmínku, je výborný Tomáš Hanák. V epizodních rolích pak František Němec... Celý film je doslova přeplněn až obsesivně zdůrazňovanými prvky bruselského stylu šedesátých let, oproti originálu ovšem podstatně lesklejšími, pastelovějšími a také tupějšími. Jistě, muzikály nikdy neměly příliš komplikovaný nebo psychologicky propracovaný scénář, nejde o žádný thriller, ale i tak je množství slabých míst v až povážlivě veliké. Naleštěný kýč, který před naprostým propadem zachraňuje jedině vcelku slušná kamera a dále hudba, což je ovšem pochopitelně (v)klad značně diskutabilní, neboť ji Renč využívá způsobem téměř krkavčím... Celkový dojem: 40%. Zajímavé komentáře: gudaulin, sportovec, berg.12, hirnlego ()

Galerie (11)

Zajímavosti (43)

  • Ve scéně kdy učitelka vyzývá Terezu (Zuzana Norisová) do třídy, je vidět nápis IV. B (4.B). Holky ale chodily do třídy IV. C (4.C). (skinny9)
  • Film se dočkal i divadleního zpracování. (Elisebah)
  • „Bylo to šílené. Tehdy jsem skoro vůbec nejedla. Filipovi se samozřejmě líbilo, že jsem byla hubená, a mně se tak stáhl žaludek, že mi to ani nedocházelo, že bych se měla najíst. Pak to odnesly hlavně zuby. Měla jsem strašně moc kazů, protože jsem neměla žádné vitamíny,“ prohlásila o natáčení Zuzana Norisová (Tereza). (Duoscop)

Reklama

Reklama