Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pojďme se znovu zaposlouchat do nesmrtelných písniček jako „Šššš, Pátá, Včera neděle byla, Náhrobní kámen, Hvězda na vrbě, Stín katedrál, Já budu chodit po špičkách, Řekni, kde ty kytky jsou, Mně se líbí Bob, Oliver Twist…“ v úspěšném retromuzikálu Zdeňka Zelenky a Filipa Renče. Přenesme se zpět do času prosluněného léta roku 1968, kdy ještě všechno dýchá novou nadějí a hrozbu sovětské okupace si nikdo nedokáže představit ani v tom nejčernějším snu. Tři půvabné dívky – Tereza (Z. Norisová), Bugyna (B. Stanková) a Julča (A. Veselá) – z malebného pohraničního městečka se chystají k maturitním zkouškám, tři spolužáci – Olda (M. Kubačák), Tuřín (O. Šípek) a Drmola (P. Burian) – jim neobratně nadbíhají a tři záhadní cizinci – Šimon (J. Révai), Bob (J. Nosek) a Eman (Ľ. Kostelný) právě vystupují z vlaku, aby rozvlnili ospalou hladinu místních poměrů a očekávané obrátili v nečekané. Tak začíná příběh velké lásky, plný tance, splněných i nesplněných nadějí, a především melodií, které nelze snadno vymazat z paměti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (524)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet CZK 35miliónovTržby Celosvetovo $626,051║ Prekvapivo až moc vydarený muzikál! V prvom rade čo poteší u tohto filmu, že sú tu moc chytľavé pesničky, potom aj výborne zachytená atmosféra konca 60.rokov, a k tomu sa tu nájdu aj vydarené komické scénky. Jeden z najlepších Českých filmov, ku ktorému sa vždy rád vrátim. /videl v kine: 75%/ ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Rebelové jsou pravděpodobně nejvýraznější český muzikál tohoto tisíciletí, který osloví diváka zejména díky nesmrtelným (a kvalitativně rozličným) písním. Příběhově nejde o žádný zázrak, což se dá u podobných filmů očekávat, nicméně oceňuji netradiční závěr. Z vizuálního hlediska jde o neuvěřitelný kýč, plný pastelových barev a přehnaně stylizovaných kulis. Co se hereckého obsazení týká, musím pochválit zejména výkon Zuzany Norisové. Vedle ní mě zaujaly též menší role Františka Němce a Jiřiny Bohdalové. Na světové, ale i české muzikály dřívějších let to nemá ani omylem, nicméně v rámci své doby a žánru jde i přesto na naše poměry o slušně natočený kousek. ()

Reklama

anniehall 

všechny recenze uživatele

ojojoj... Dryáčnická estetika, přitrouble pubertální humor a pro mě velmi něšťastná stylizovaná taneční čísla. Ubohý scénář, prachbídná režie a žalostné herecké výkony. Tušil jsem, že se s tímhle filmem míjíme obloukem. Taky jsem se mu docela úspěšně dost dlouho vyhýbal. Nicméně profesně-pedagogický závazek zapříčinil, že jsem ho musel shlédnout. Ale bolelo to! A ta jedna hvězdička je za pár scén těsně před koncem filmu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

60. roky sfilmované na začiatku 21. storočia muzikálovou formou ma nenechali chladným. Opäť som si tie príbehy pripodobnil sebe, vžil som sa do toho a do konania postáv, či deja. Veľmi kvalitná česká tvorba, netreba šetriť chválou a zbytočne si to zhadzovať, je to čarovné. Veľmi pekné a šikovné dievčatá a herci tiež sa nenechali zahanbiť svojím umením. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Ano. Bylo to tady a už je to tu zase. Tolik milovaný a zároveň proklínaný retro muzikál tolik nenáviděného Filipa Renče. Ačkoli se neřadím mezi jeho fanoušky, hodnotím Rebely jako dobrý počin. Ta retro vlna 60. let, se kterou film přišel a na níž se podílel, přinesla do společnosti něco pozitivního. O tom vůbec nepochybuji. Mládež objevila nepoznané a starší generace zavzpomínala na mládí. Zazní zde celá řada starých hitů, které připomněly šťastnější léta české hudební scény. Hlavní romantická zápletka letních prázdnin tvoří z filmu pohodovou oddechovou podívanou. Daří se i vyhnout tradičnímu happyendovému klišé. Příjezd ruských vojsk a následná emigrace dává filmu další rozměr. František Němec a Tomáš Hanák vkládají do snímku herectví a kultivovanost. Jan Révai je sice omylem filmu, ale přiznejme si. Kdo v té době neměl rád Zuzanu Norisovou? 72% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (43)

  • Jiřina Bohdalová ke své pidiroličce učitelky řekla: "My jsme s Filipem velký kamarádi, a když ten film připravovala, zeptala jsem se ho, co tam má pro mě, což jsem samozřejmě řekla v žertu, protože jsem věděla, že je to o mladých lidech a písničkách z šedesátých let. On po téhle mé otázce úplně ztvrdnul a pak řekl: 'A ty bys v tom opravdu chtěla dělat?' V téhle chvíli už jsem zase nemohla couvnout já. Filip mi vysvětlil, že nemají moc peněz, takže jsme se nakonec dohodli na malinké roličce a jednokorunovém honoráři. Minci mi dali, dokonce krásně zarámovanou, ale neplatnou... Takže za to vlastně nemám ani tu korunu. Ale Filipovi jsem tu službu velice ráda udělala." (NIRO)
  • Od prvotního nápadu natočit muzikálovou love story z konce šedesátých let až k začátku natáčení uběhlo pět let, což tehdy režisér Filip Renč komentoval jako "festival ztraceného času. Už jsem vůbec nedoufal, že to zrealizuju. Několikrát jsem měl polovinu rozpočtu pohromadě, ale tu druhou ne a ne sehnat. Nedokázal jsem najít slušného producenta, který by mě podržel, jako má třeba Gedeon, Honza Svěrák nebo Hřebejk. Měl jsem hroznou smůlu na různé blázny, kteří se tvářili, že chtějí vstoupit do filmu, vodili mě po večírcích, nechávali se se mnou fotit a přitom nikdy ty peníze neměli a ani pro to nechtěli nic udělat. Za tu dobu mi nevyšlo několik filmových projektů a ten, který už jsem skoro hodil do koše, najednou vstal z mrtvých." (NIRO)
  • Film se natáčel převážně v CHKO Kokořínsko. Kostel, ze kterého Tereza (Zuzana Norisová) vychází, když začíná pršet, se pak nachází ve vesničce Mšeno nedaleko Mělnika. Koupaliště, které se ve filmu objevue, je areál v Mšenských lázních. Scéna, kdy byla Tereza se svým tatínkem na rybách, byla natočena v Ráji nedaleko města Mšeno. Scéna v dešti u kostela se stejně jako scéna s odjezdem z města do ciziny točila na náměstí v Úštěku, kde se natáčel například také film Kolja (1996). Škola, do které chodí děvčata, je stejná jako škola, do které chodila Zuzka v seriálu Vyprávěj (od r. 2009). (charlie.sambora)

Reklama

Reklama