Reklama

Reklama

Fritz Lang - portrét

(TV film)
  • Francie Fritz Lang, le cercle du destin - Les films allemands (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Jméno Fritze Langa je navždy spojeno s jeho nadčasovým snímkem Metropolis, které se řadí k nejvýznamnějším dílům světové kinematografie. Méně se už ví, že si zahrál ve filmu svého obdivovatele Jeana-Luca Godarda Pohrdání nebo že filmem I kati umírají se ještě v průběhu 2. světové války vyjádřil k atentátu na Heydricha. To už ovšem pochopitelně nežil v Evropě, ale v USA. Do rodného Německa se vrátil až koncem padesátých let. Od šedesátých let se přestal režii věnovat. Zemřel v roce 1976 ve věku šestaosmdesáti let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Matty 

všechny recenze uživatele

Francouzský dokument, ve kterém kromě francouzštiny (Claude Chabrol) uslyšíte také němčinu (Volker Schlöndorff) a angličtinu (Patrick McGillian). První minuty sálají fascinací Langovým dílem a vzbuzují obavy, zda-li se vůbec dovíme nějakou kloudnou informaci. S přibývajícími minutami to začíná být čím dál zajímavější, ale jistá "rozháranost" je vlastní celému dokumentu. Režisérovým filmům se věnuje spíše sporadicky, větší důležitost přikládá "bulvárním" historkám z jeho života (zabil/nezabil manželku?, spolupracoval/nespolupracoval s nacisty?). Osobnost Langova formátu by si zasloužila rozsáhlejší a méně povrchní portrét, jenž by se neomezoval na oslavné výkřiky a výjimečnost jeho filmů přiblížil raději jejich důkladnější analýzou. Celý počin vyznívá kamsi do ztracena, zanechává po sobě spoustu nedopovězených otázek a pocit nevyužité šance. V závěru použitá scéna z filmu Vrah mezi námi jakoby zrcadlila také bezradnost tvůrců, kterak uchopit život tohoto génia německého filmu. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

To "odmáznutí" je tedy opravdu nasírající. Až na pár drobností (např. sebe/vražda ženy) dost nezajímavé. Z těch méně známých Langových filmů (teda méně známých aspoň pro mojí maličkost)mě zaujal Spione (1928). ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Čím byl Lang tak výjimečný? Proč je zařazován mezi nejvlivnější režiséry všech dob? Tenhle dokument vám na to odpověď rozhodně nedá, navíc skáče sem tam a klidně odmázne jednou větou 22 Langových hollywoodských filmů. Pár zajímavostí se tu najde, ale jako celek je to slabota. ** 1/2 ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Na základní postřehnutí mého autora stačí. Na to, že jsem o něm nic nezvěděl, jsem se o něm naučil a zjistil zajímavé věci. Velice mi připomíná můj život a musím ocenit zejména jednu věc. Avšak to víme jenom já a Fritz. Dokument je strukturován postupně a z některých informací se přímo tají dech. V hloubce jeho mysli jsme ho však nedokázali postihnout tímto filmem. ()

LuckyK 

všechny recenze uživatele

Velmi nekoncepční dokument. Faktograficky velmi neúplný a nesystematický, pár zajímavých informací, které jsou vždy nedokončeny. Chtělo by to německou preciznost místo francouzské rozevlátosti. ()

Reklama

Reklama