Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film odvážně rozvíjí téma lásky "v ranném stadiu života". Dva školou povinní chlapci Kim a Bo "upadnou do lásky" jednoho k druhému. Z pohledu o třitect let později tento film vyznívá stejně neskutečně, jako některé z filmů Erica Rohmera: prostě takto se již k sobě navzájem mladí lidé nechovají. Je to světlo, lépe řečeno odraz světla z časů dávno minulých. (sylvian)

(více)

Recenze (11)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Krásný a přirozený snímek o chlapeckém dospívání. O jejich přátelství, pocitech a prožitcích. Postavy kluků jsou ještě dovádivé, lotrovské, naivní, nevinné a nezkušené, stejně jako dokáží být rozumné, upřímné a tolerantní. Nevím, jaký byl v tehdejších letech v Dánsku postoj vůči otevřeným a neskrývaným vztahům stejného pohlaví, jak je ukazován zde. Nedokážu si však představit, že by se někdo v dnešní době projevoval takto bezprostředně. Zvláště v tomto věku a v prostředí školy. Dnes mám dojem, že už to ani není možné. Ve snímku jsem zahlédla jakýsi nostalgický kontrast mezi tehdejší dobou a dnešním světem. Tehdy to byla nespoutanost, volnost, příroda, opravdová přátelství a neutajované city ke druhému. To, jaký je svět a lidé dnes, je oproti všemu, prezentovanému v tomto filmu, jako jedna obrovská, špinavá stoka, která přetéká povrchností, zlem, lhaním a bezcitností. Tehdy to byl zřejmě odvážný film a já mám dojem, že i přes časovou propast desítky let, by ho i dnes spousta mládeže nedokázala unést. Protože z něj vyzařují upřímné lidské city a chápavost k druhým. Vlastnosti, které se ze spousty dnešní mládeže rychle vytrácejí... ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Zub času se na tomto snímku bohužel hodně podepsal. Netuším, jak moc to bylo šokující pro publikum v 70. letech, ale dnes to může málokoho pohoršit (snad jen bigotní americké puritány). Scénář byl hodně naivní, přesto herci (hlavně ti dětští) byli výteční. Konec hodně nedořečený. Nakonec ano, je dobré se na to podívat, ale od severské produkce zkrátka čekám víc. ()

Plangi 

všechny recenze uživatele

Velice příjemné dílko zabývající se více motivy, jako rozpuk lidské sexuality, vzdor vůči autoritě a pravidlům a v neposlední řadě láskou mezi dvěma kluky. Příjemné proto, jelikož vše bere s lehkostí, bez patetického vyhrocování a laciných gest. Příběh nám přibližuje závěr školního roku na dánské internátní škole pro chlapce, hlavně jak to chodí v tamním chlapeckém kolektivu. Film i přes svoje stáří neztratil nic z působivosti a je pro mne překvapující, že se filmaři odvážně pustili touto cestou zachytit tehdy celkem tabuizovaná témata, o kterých je i dnes problém natočit film, jenž by nevyzněl falešně. ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Film rozhodně nestojí a nepadá s homosexuálním vztahem (kdoví, jestli v Kimově případě nejde jen o experiment teprve dospívajícího chlapce), ale zabývá se i tématem solidarity jak u teenagerů, tak u dospělých. Přiznávám, že mě nejvíc překvapilo, co se na takovém dánském učňáku (co jiného je pokračovací internátní škola, byť zakončená maturitou?) děti učí; bylo by zajímavé srovnat to s poměry v Česku o třiatřicet let později. Film navíc naštěstí postrádá drásavé hollywoodské konce, ať už jde o happyend, nebo o fenomén "zlomeného srdce". ()

sanikope 

všechny recenze uživatele

Pre gay community možno film na príjemne spestrenie nedeľného popoludnia a pre zvyšok možno trošku nuda. Máničky v úlohe študentov sa mi všetky zlievali do jednej- dlhé blonďavé vlasy, žiadna hruď a všetci sa volali Lars alebo Ole- čo mi tiež neprišlo moc nápomocné pri ich rozoznávaní. Snaď len dve postavy sa vo filme vychylovali- jeden brunet a jeden brčo. Príbeh??? Žiadna sláva. Hrdinovia sú na internátnej chlapčenskej škole a prežívajú tínedžerské obdobie ale v podstate sa len tak poflakujú. Tak ako nikam nespejú oni, nespeje ani celý film. Možno pred 30 rokmi musel film zatriasť celým dánskom. Ak si dobre spomínam u nás také čosi vôbec v 70 rokoch nevzniklo. A už len za to si film zaslúži nejakú tu hviezdičku... ()

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

Vynikající dílo o chlapeckém dospívání, jedno z vůbec mezních v historii tohoto žánru, které bylo ve své době průkopnickým počinem i v liberální dánské kinematografii, od roku 2012 , kdy jsem ho viděl poprvé, můj nejoblíbenější film. Zaujal mne upřímným vylíčením chlapeckého přátelství zobrazeného tak, jaké opravdu bylo, bez vyumělkovaného a násilného pohledu, který by se mohl nabízet, takže divák má dojem, že příběh, na nějž se dívá je ryzí skutečností. Lasse Nielsen je autorem, který se dospíváním zabývá ve všech svých filmech - jen namátkou připomenu "La os vaere" či "Maske ku vi". Ten prvý je obrazem dětského společenství, které se ocitá v pustiněav mnohém připomíná slavný britský film "Pán much" z roku 1963. Film "Nejsi sám" je výborný i po stránce kamery a zdařile vykresluje dobovou atmosféru sedmdesátých let v Dánsku. ----Kim ve třinácti letech dozraje k prvnímu citu lásky, jež se zhmotní v přátelství, o němž jsme přesvědčeni, že bude již trvat "na věky." Je to příběh, který by se mohl odehrát dobře tak dnes jako před sto lety, protože přátelství je staré jako lidstvo samo a to chlapecké bývá často nejupřímnějším, nejnesobečtějším a nejryzejším vztahem, jaký lze mezi lidmi nalézti, mohu to potvrdit, jednak z osobních zkušeností i z dlouholeté praxe práce s mládeží, jíž se věnuji poslední léta i jako spisovatel... Proto můj hluboký obdiv k dílu a jednoznačně 5 hvězdiček ()

Herriotka9 

všechny recenze uživatele

70. léta, Dánsko. Protože film Kapgang, který vypráví víceméně stejný příběh, byl nádherný, rozhodla jsem se podívat i na tenhle kousek. A po shlédnutí obou se pořád nemůžu rozhodnout, který byl 'lepší'. U Du er ikke alene mě překvapil hlavně rok, kdy byl natočen. Nevím, jak tehdy v Dánsku na tenhle druh lásky nahlíželi, protože na jednu stranu si všichni nadávali do 'teploušů', ale pak to vypadalo, jakoby vztah dvou kluků byl něco naprosto normálního, jakoby 'kamarádského'. Na tom by nebylo nic špatnýho, ale třeba u scény v koupelnách jsem z nich měla fakt divný pocit. Taky proto mi film přijde tak super, protože téma dětských lásek v téhle oblasti je zkrátka něco, co se nikomu moc zpracovávat nechce (očividně teda kromě Dánů :D). Gay filmy už dávno nikoho nepohoršují, ale tenhle typ vzahů je pořád tak trochu tabu. To by byla dobrá filozofická otázka, ne? ()

tsatsiki 

všechny recenze uživatele

Lasse Nielsen si za tento film zaslouží obdiv. Natočil příjemné drama o dvou klucích, u kterých se z kamarádství stává láska. Já si nemohu pomoct, ale mě se to moc líbilo. Nevím, jestli to bylo tak dobře napsané nebo za to mohli sympatičtí herci, hlavně když se Peter Bjerg smál, takto vypadlo dosti roztomile. Jenom nechápu, proč ten film nevysílají naše televize, já na něj musel koukat v originále, s čínskýma a anglickýma titulkama v obraze a české titulky jsem nakonec našel, ale i tak. Docela i chápu, proč to v D8nsku bylo zákázané, ono může pobouřit 16letý kluk líbající 12letého a ještě když mu přitom svléká tričko. Ale láska kvete v každém věku.Doporučuju ke zkouknutí, pokud máte rádi artové filmy.4* ()

JannieMc 

všechny recenze uživatele

Hola Guys! =´) Nakrásno přemilý film o tom, jak kluci rozumí sobě a svým malým světům... - A ano, má svou silnou myšlenku - být gay je OK ;) a taky: Buď svým vlastním příběhem... ;) A za to dík! =´) "I´ve met boy and I really like Him..." ()

Reklama

Reklama