Reklama

Reklama

Culpepperovi hoši

  • Česko Křest ohněm (více)
Trailer

Obsahy(1)

Skončila občanská válka a šestnáctiletý Ben Mockridge doufá, že se konečně splní jeho sen - stát se kovbojem. A on se splní - ale jenom částečně. Je sice v neustálé blízkosti svých idolů, ale pouze jako pomocník kuchaře. Doprovází stádo dobytka na cestě do Fort Lewis a netuší, že mnozí z jeho nových přátel tuto cestu nepřežijí… (Rocky62)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pán Culpepper ponúka prácu pre honákov. Jeden dolár na deň + jedlo. Dospievajúci Ben si plní detský sen(má aj kolt do frasa!) a pridáva sa k Culpepperovým chlapom. Sme svedkami najmä postupne opadajúceho nadšenia Bena, ktorý rýchlo zisťuje, že pre toto sa asi nenarodil. Pri tak veľkom stáde, ktoré ženú krajinou na predaj sa snaží nabaliť hocijaká zberba a problémy sa na nich valia z každej strany. Culpepper najal možno nie práve sympatických chlapov, ale ostrých určite, preto nás niekoľko dobrých momentov a prestreliek čaká. Asi najlepšia a najkrvavejšia je tá v bare, ale to bol skôr masaker ako prestrelka. Pre mňa ešte donedávna absolútne neznámy western, ale vôbec nie zlý a stojí za pozretie. Rovnako ako užívateľ RHK pozdravujem idiotov z JOJ Plus, ktorý predčasne strihli koniec. Ok, stane sa, ale v ten deň sa to stalo ešte pri jednom westerne a to už nie je náhoda, ale čistý amaterizmus. 70%. ()

bertrand 

všechny recenze uživatele

Ach, jaká lahůdka. Po prvním shlédnutí musím nadřadit i Peckinpahovi. U jeho westernů vždycky někde vzadu číhal program, životní názor, filosofie. Culpepper Catle Co. nepotřebuje tlačit na pilu, má v sobě všechno, co od westernu čekáte i při skromných dialozích a zdánlivé absenci nosného příběhu. Zdá se, že fabule typu "pár podivných existencí žene stádo krav" bohatě stačí ke skvělému filmovému zážitku. Pokud máte ovšem srdce pro westerny, jak tu kdosi píše. ()

Reklama

honzzaq 

všechny recenze uživatele

Film se řadí k revizionistickým westernům, a to zejména svým příběhem, ve kterém chybí výraznější hranice mezi zlem a dobrem, jak ji známe z westernů klasické éry. Hlavní postava je antihrdina, který na pouti za svým snem zažívá tvrdou srážkou s realitou divokého západu, která je ostře v kontrastu s tradičními příběhy o westernových hrdinech. Dekonstrukce westernového mýtu je ale poměrně mdlá. Ve jménu zmíněné realističnosti se film vzdává výraznější stylizace a hry se žánrovými schématy, zároveň ale nemá dostatečně silný příběh a tah na branku, abych měl při jeho sledování pocit, že koukám na něco zásadního, co bych chtěl případně ještě někdy vidět znova. Sluší se dodat, že jsem to viděl v televizi s dabingem a v ořezu 4:3, který westernům opravdu nesluší. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Culpepperovi hoši je typický western ze 70. let 20.století. Tedy surová, realistická, prašná road movie bez komplikovaného scénáře, bez výrazných hrdinů - naopak spíše s antihrdiny. Hlavní postavou je dospívající chlapec, který se přidá partě rančera Culpeppera ženoucí stádo po daleké štrece. Místo za kovboje je přijat jen za pomocníka kuchaře, i tak ale poznává mnohé temné stránky života honáků - násilí, krádeže, přepadení, smrt kolegů. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=TSMFCJDVWms Ještě bych chtěl dodat, že verze na TV JOJ Plus má předčasně ustřihnutý konec (pozdravuji za to zodpovědné idioty z této televize), zrovna tu závěrečnou přestřelku, takže jsem se musel dodívat na netu. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Je to taková realistická road movie s kravami. Špinavý western zalidněný nevzhlednými neotesanými honáky a jim se do cesty stavějícími podobně vypadajícími protivníky. Tedy film z jiné škatulky, než jsou westerny s pečlivě oholeným, slušivě oblečeným a navoněným Johnem Waynem (Johne, promiň, nemyslím to špatně). Mohu říct, že se mi to líbilo a celou dobu jsem si říkal, že to budou pěkné čtyři hvězdičky. Ale pokazil to konec, kdy se část kovbojů nechala nesmyslně teatrálně zastřelit jen proto, aby to pasovalo do scénáře. Ta scéna mi vzala náladu. Je to ale dobrý western, který by milovník žánru měl vidět. 70% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Charles Martin Smith v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Dick Richards v tomto filmu debutoval jako režisér. (Pumiiix)

Reklama

Reklama