Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V pokračování osudů osamělého hudebníka (El Mariachi z roku 1992) se tentokrát mariachi (Antonio Banderas) vrhne po hlavě do temného podsvětí, aby se oděný v černém hávu a s kytarou přes rameno vydal po stopě posledního z neslavných mexických drogových magnátů Bucha (Joaquim de Almeida). Ten mu v předchozím snímku zabil milenku a do ruky zavrtal kulku, aby nemohl hrát na kytaru. Za pomoci přítele a svůdné majitelky knihkupectví Caroliny (Salma Hayeková) Bucha sleduje, pronásledován gangem jeho nemilosrdných zabijáků. Film vrcholí divokou přestřelkou, ve které už nejde o čest, ale o život. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (678)

Vančura 

všechny recenze uživatele

V tom filmu jsou pouze dva pětihvězdičkové momenty, a oba se odehrávají na baru: tím prvním je scéna, v níž Steve Buscemi vypráví o záhadném chlapíkovi, který vystřílel celý bar, a tím druhým je vynikající scéna, v níž Quentin Tarantino vypráví vtip o pochcaným barmanovi. Výborný je ještě nástup Dannyho Treja na scénu - herecký prostor zde sice neměl velký, ale jeho postava je strašně zábavná a celý film skvěle oživuje. Zbytek filmu je kvalitativně nevyrovnané béčko (šukací scéna je naprostý trapas), které nedokáže vyprávět ani tak pitomoučký příběh, jaký je zde obsažen, a které místy až otravuje svým puncem amatéřiny (notně podpořeným dvojicí Banderas & Hayek, jejichž herectví a španělský přízvuk působí až bezděčně komicky - osobně mám Banderase mnohem raději ve filmech, kde namísto angličtiny mluví rodnou španělštinou). Filmu by asi šel vyčítat i početný výskyt žánrových klišé, na druhou stranu to ale asi není úplně fér, protože to hlavní na tomto filmu je především zábava a přiznaná pocta béčkové filmařině, takže těžko vyčítat filmu něco, co bylo tvůrčím záměrem. Mnohem spíše mi na něm vadí děravost scénáře, v němž některé situace prostě nedávají smysl (kde se třeba ke konci vezmou ti dva chlápci, kteří v - mimochodem naprosto idiotské - střílečce stojí po Banderasově boku?) a v němž se film posouvá ke konci způsobem, který jsem shledal nesnesitelně statickým. Nemám za sebe problém přiznávat tomuto filmu kultovní status a pobavit se u mnoha jeho dobrých fórů, ale prostě si myslím, že svůj tvůrčí vrchol měl Rodriguez v té době teprve před sebou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Chango teplý jako chcánky, Rodriguezova dvorní Salma, kopa rozstřílených mrtvol a brilantní trojka Marin, Buscemi, Trejo. Škoda neudržení nastoleného tempa, každopádně to chvílemi vypadá, že si do Mexika odskočil trochu zablbnout John Woo. A pokud někdy zabloudíte v Estados Unidos Mexicanos do nálevního zařízení, pamatujte, že: "The client is always wrong!“ ()

Reklama

pm 

všechny recenze uživatele

Je bezpředmětné srovnávat Desperada s El Mariachim, a proč taky? Je to vtipné, má to spád a kdo chce, může si v tom najít, čeho je libo. A Antonio? Nikdo jiný by mstitele s kytarou nezahrál líp, žádný jiný hispánský herec před tím a ani po tom nedisponoval takovou živočišnou grácií, přitažlivou vitalitou, ironií a šarmem, a přitom nevinně plachou aurou. Obávám se, že po tomto filmu nejedno děvče zatoužilo být alespoň na chvíli třikrát rozvedenou stárnoucí americkou herečkou se skandální pověstí. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Nejlepším filmovým testem je čas a Desperado v něm obstál i když mu v závěru trochu začala ujíždět půda pod nohama. I po letech zůstává mexická pomsta lahůdkovou akční zábavou s několika vymazlenými akcemi, několika neodolatelně epickými záběry a nezapomenutelnou dvojicí, v níž Salma Hayek oslnila svou krásou a Banderas vytvořil nejen svou životní roli, ale také jednoho z nejcharismatičtějších filmových bijců. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Opravdový nářez pro všechny milovníky akce, bezchybných vtipů a piva chutnajícího jako chcánky. Prvních 40 minut je totálně bezchybných a úvodní příchod Buscemiho musí zazdít i ty největší drsňáky. Film po nějaké době sice trošku začne ztrácet na tempu, ale je to druh filmů, pro který mám velkou slabost takže tohle Robertovi Rodriguezovi rozhodně prominu. Jinak za zmínku stojí špičkový hudební výběr. 85% ()

Galerie (108)

Zajímavosti (44)

  • Téměř všechny z "postradatelných" zabitých (tj. z těch, kterým nemuselo být příliš vidět do obličeje) ztvárnili jen dva kaskadéři. Antonio Banderas (El Mariachi) na to vzpomínal: "Zabil jsem toho samého chlapa s vousy, bez vousů, s knírkem, s blonďatými vlasy, s brýlemi bez brýlí... nejvíc peněz na tomhle filmu nejspíš vydělal tenhle jeden kaskadér." (NIRO)
  • Skupina Los Lobos, která se podílela na hudební složce filmu, je vidět v úvodní scéně v baru. (Karlos80)
  • Při útoku na obrněnou limuzínu se Navajas (Danny Trejo) skryje u předního kola a vytáhne dva nože ze své vesty. Při záběru zblízka je drží v levé ruce, v dalším záběru je hází pravou rukou. (Pravus)

Související novinky

Vousatá Salma Hayek?

Vousatá Salma Hayek?

16.01.2008

Pro ty, kteří propadli jejímu zpěvu v Desperadovi a tanci v Od soumraku do úsvitu, je to téměř bolestná představa, ale nedá se nic dělat mexická kráska si ve své první roli po mateřské zahraje… (více)

Reklama

Reklama