Reklama

Reklama

Traja chrobáci

(TV film)
  • USA Three Bugs (festivalový název)
Komedie / Rodinný
Československo, 1976, 49 (31) min

Obsahy(1)

Josef Dvořák, Bolek PolívkaOta Jirák v půvabné klauniádě o třech nezbedných broučcích... Nápad a jádro libreta vzniklo v roce 1975 v Dánsku, kde autoři pracovali jako námezdní mimové v kodaňském pouličním divadle. Po návratu do ponuré a otrávené Prahy se věci ujal režisér Janík Roháč, jediná optimistická a zábavná bytost v tehdejší Československé televizi. Postavil lajnu Polívka–Jirák–Dvořák, která se zmocnila této mimické grotesky s nadšením. Společným úsilím vznikl pořad, který rok po svém vzniku dostal cenu na televizním festivalu pořadů pro mládež Prix de Jeunesse v Mnichově. Tento vznik se neobešel bez problémů. Nebyly kupodivu politické, ale ryze umělecké. Boj se strhl kolem dekorací. Známý a dodnes milovaný brněnský výtvarník navrhoval dekorace malované, Roháč chtěl gigantické doslovné zvětšeniny. Výtvarnou verzi označil za „bábkové divadlo“, což byl z jeho úst ortel smrti. Dnes, kdy klíčovaní trpaslíci brázdí světové obrazovky v libovolně zvětšených prostorách a kradmo se dotýkají iluzivních předmětů, Bolek, Ota a Pepa se dřeli s opravdovým čtyřmetrovým teploměrem, pětimetrovou zápalkou a dva metry vysokým hrnkem na čaj. Boj se zdivočelou kukačkou, vyrážející ze své garáže v hodinách byl opravdový a Otův pobyt ve chladnoucím čaji v hostivařských ateliérech byl zdraví opravdu nebezpečný. Spor o dekorace měl tragikomickou dohru – rozzuřený výtvarník dal Roháče k soudu za plýtvání veřejnými prostředky. Pořad byl završením zlaté éry pofialkovské groteskní pantomimy a na dlouhou dobu jediným povyražením svého druhu. Jeho reprízy jsou přijímány s potěšením a obdivem a autoři by byli samozřejmě polichoceni, kdyby se Traja chrobáci stali naším vlastním Mrazíkem pro další a další generace českých a samozřejmě slovenských televizních diváků. (Česká televize)

(více)

Recenze (84)

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá unikátní komedie, v níž excelují tři skvělí mimové. Tito význační umělci představují 3 brouky, jež se nedopatřením ocitnou v lidském příbytku a objevují pro ně dosud neznámé předměty běžného užívání (za nejpovedenější považuji seznámení s umělou kukačkou v hodinách). Své mimické umění nám předvedli B. Polívka, J. Dvořák a O. Jirák, přičemž se domnívám, že posledně jmenovaný za prvními dvěma lehce zaostával. Naopak skvělý J. Dvořák mě opět přesvědčil o jeho neobyčejném komediálním talentu a orginálním herectví, o umění rodáka z Vizovic netřeba hovořit. Přiznám se však, že většina filmu mě nechávala poměrně chladným, a proto se přikláním k průměrnému hodnocení. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Letošní Ant-Man mi po čase opět připomněl, že jsem si už několikrát chtěl znovu pustit československé Tři chrobáky. A tak se konečně stalo. Je zajímavé vidět film, který jste naposled viděli jako dítě... Mimochodem já jsem od mala sice instinktivně nesnášel klauny a mimy a podobná děsivá individua, ale jak pamatuju, na tuhle grotesku jsem se vždycky rád podíval, s takovou směsicí zvědavosti, fascinace, ale i ostražitosti a nedůvěry. A dneska jsem překvapený, jak dobře udělaný a nadčasový film to vlastně je. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Prima nápad, palec nahoru Roháčovi za důslednost při prosazování realistické koncepce (viz zajímavosti) i všem třem mimům za gymnasticko-klaunské výkony – v některých vzdálenějších záběrech jejich hemžení vážně připomíná hmyzí pohyby. Jako série živých výstupů v rámci cirkusového představení by to nemělo chybu, jako filmu tomu chybí ucelenější děj a přebývá příliš mnoho „dětsky bezprostřední“ uhihňané vaty. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento pantomimický televízny film pre deti sa mi nikdy nepáčil. Nepáčilo sa mi to keď som sám bol detský divák a vôbec sa mi to nepáči ani teraz. Podľa tunajších hodnotení usudzujem, že niekomu to možno príde originálne alebo dokonca i zábavné. No mne sa tie groteskne pitoreskné herecké variácie Bolka Polívky, Josefa Dvořáka a Ota Jiráka, oblečených v naivných hmyzáckych kostímoch, zdali nehorazne trapné. Táto ich bizarná klauniáda ma vôbec neoslovila. "Traja chrobáci" - traja trapní chudáci. * ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nelíbil se mi brouk hraný Josefem Dvořákem (pořád jsem si říkal, jaké by to bylo, kdyby místo něho obsadili třeba Borise Hybnera), nelíbila se mi hudba, a celé to bylo příliš dlouhé a chvílemi až příliš dět(in)ské. Po technické stránce ale naprosto bez výhrad (dekorace jsou úžasné) stejně jako v případě skvělé kreace Bolka Polívky. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Nápad a jadro libreta vzniklo v roku 1975 v Dánsku, kde autori pracovali ako námezdní mímovia v kodaňskom pouličnom divadle. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)
  • Bolek Polívka, Josef Dvořák a Ota Jirák sa dreli s naozajstným štvormetrovým teplomerom, päťmetrovou zápalkou a dva metre vysokým hrnčekom na čaj. Boj s kukučkou bol naozajstný a Otov pobyt v chladnúcom čaji v hostivarských ateliéroch bol zdraviu nebezpečný. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)
  • Známy brnenský výtvarník navrhoval dekorácie maľované, ale režisér Ján Roháč chcel gigantické doslovné zväčšeniny. Výtvarnú verziu označil za "bábkové divadlo", čo bol z jeho úst ortieľ smrti. Spor o dekorácie mal tragikomickú dohru - rozzúrený výtvarník dal Roháča k súdu za plytvanie verejnými prostriedkami. (Zdroj: ceskatelevize.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama