Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní postava filmu Iskremas (zkratka z ruského umění revolučním masám) zasvětila svůj život novému revolučnímu divadlu. Iskermas započal svoji činnost v malém městečku, které si předávali z ruky do ruky rudí, bílí i zelení. Iskremas byl vždy v centru dění. Pracovní název filmu „Komedie o Iskremasovi“ nebyla schválena příslušnou komisí. Režisér Mitta vymyslel nový název Sviť, sviť, má hvězdo, což je podobné názvu filmu z roku 1957 Sviť, moje hvězdo od Anatolije Slesarenka. V malých rolích se ve filmu objevili tři slavní sovětští režiséři Vladimír Naumov, Marlen Chuciev a Konstantin Vojnov. Původně měl ztvárnit Iskremasa Rolan Bykov, ten měl však zákaz kvůli hraní v trezorové Komisařce (1967), a tak získal roli Oleg Tabakov. (Snorlax)

(více)

Recenze (7)

garmon 

všechny recenze uživatele

Vlastně spíš tři hvězdy. Je to snadný film - ale v té prostotě tak nějak morálnější než quasimetafyzika Larisy Šepiťko a velehorory Elema Klimova, které jsem teď nedávno absolvoval. Hezká, funkční a prostá hudba Borise Čajkovského. ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Iskremas, divadelník přesvědčený o důležitosti opravdového neprimitivního umění, se snaží své ideály předávat dalším lidem. Žel Bohu, lidé dávají raději přednost kinematografovi a jeho hloupému filmu. Navíc se vše děje v době, která není zrovna lehká. / Od začátku jsem tušil, že mě s tímto filmem čeká nevšední zážitek. A taky ano. Počáteční strach, že uvidím další bolševickou agitku, opadl velmi rychle a tři zmagoření bělogvardějci v této úchvatné fresce nejsou ani tak prostředkem bolševické propagandy, ale symbolem zla páchaného na prostých lidech. Stačí jen elementární znalost dějin a trocha kritického myšlení, aby si soudný člověk dovedl za tři bílé magory dosadit tři rudé magory. Stejně jako dnes si za tři zkorumpované politiky zleva můžeme dosadit tři zkorumpované politiky zprava. Za nejchytlavější považuji výkon Marlena Khutsieva, jím zahraný důstojník byl ultramagor, opravdový a syrový. A Iskremas? Duše čistá, poctivá, Umělec s velkým U. Ne bolševik s nabitím kvérem, ani přisluhující ideolog typu Maxima Gorkého. Zkrátka Člověk-Umělec. 5 * je sakra málo. ()

plo koon 

všechny recenze uživatele

Zapálený divadelník přijíždí předat revoluční umění masám, promítač stále dokola promítá svůj vesele smutný krátký film s oplzlým komentářem a malíř k nelibosti své ženy maluje na vše včetně jablek. Mezitím se střídají rudí za bílé a zase zpět a svůj kus moci chtějí i zelení a lidem a hlavně umělcům pšenka nekvete. Krásný případ filmu s tématem mluvících zbraní a mlčících můz, případně můz mluvících podle toho co diktují zbraně. Vše navíc protkáno jemným a milým humorem a skvělými hereckými výkony. Tak co víc si přát...a ten levičácký apel není nijak silný. ()

Jehan 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film ať tak či onak. Třeba vidět ruskou versi bez dabingu (a rozumět jí, samozřejmě). Tabakov bravurní. Jak jinak. Kdysi dávno velký hit mezi pražskými intelektuály. :-D ()

Reklama

Reklama