Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Crosby se připravuje na den D. Váleční zajatci přemítají nad tím, jak jejich osud ovlivní vylodění Spojenců. Piloti z Tuskegee útočí na cíle v jižní Francii. (Apple TV+)

Recenze (17)

smarkus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Predposledná čast je sklamaním pre mňa. Zo dňa D len zmienka, uz pár častí sa nebojuje v lietadlách, napriek tomu, ze seriál sa volá Vládcovia nebies...Samozrejme je rok 2024 a rasizmus a narázky si nemohli odpustit. Je to uz otravné, naprieč celým spektrom filmovej tvorby. Kazdopádne čakal som viac. 3* aj to je vela ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Itálie (1.6.1944)… co to? Proč Itálie? Aha… DEI se ozvalo, že je seriál přiliš jednobarevný a tak musí přijít na scénu Tuskegee Airmen a jejich “devadesát devítka” aka “Red tails”. Do toho přípravy na “Den-D” (kde hraje klíčovou roli samozřejmě “silná ženská postava” jejíž představení bylo “ozdobou” nejhorší epizodu seriálu). O to věší šok byl, že samotné vylodění se vyloženě odfláknuté jedním záběrem a epizodě “ve vzduchu” na pár minut dominuje Operace Dragoon. Pak samozřejmě linka z tábora a najednou epizoda neví kam dřív. Střídají se lokace, postavy a i když ke epizoda jasně účelová, je to logicky využito a děj prostě jede. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Válka v Evropě pokračuje a Mighty Eight den co den láme nálety na stragická místa nepřítele Třetí říši vaz. Neděje se tak beze ztrát, nicméně i Luftwaffe dochází zkušení piloti a i když má na obloze stále nebezpečná a výkonná letadla, je jich čím dál méně. Oproti tomu probuzený americký drak jak to kdysi řekl Isoroku Jamamoto po náletu na Pearl Harbour z zkaždé továrny na území USA denně chrlil hromady letadel a ve výcvikových střediscích se cvičili intenzivně jejich osádky. Experimentem byla letka z Tuskegee, kdy se zjišťovalo zda Afroameričané jsou schopni řidit letadla. Někteří senátoři je v tehdy stále velmi rasistické Americe přirovnávali k opicím a tvrdili, že se černošský pilot není schopen orientovat ve volném prostoru, případně řídit tak složitý a drahý stroj jako jsou letadla. Do zkušebního výcviku se přihlásilo velké množství velmi vzdělaných mladých mužů černošské pleti a jelikož věděli, o co jde byli vysoce motivováni ukázat, že vše jsou jen odporné rasistické a ničím nepodložené bláboly. A také to dokázali. Měli vynikající výsledky a tu vysokou motivaci si drželi celou válku, kdy za ceny vlastních ztrát bránili na obloze combat boxy s bílými letci, mnohdy z rasistického jihu, kteří asi ani netušili, kdo že jim zachraňuje kejhák. Tato letka si červeně kreslila ocasy letounů a řada z těch kluků se stala leteckými esy. Začali na P40, ale přeškolením na výkonné Mustangy, zejména P51 D se z nich stali obávaní králové oblohy. V případě sestřelení to měli také složité, protože Hitler měl na negroidní rasu své zvrácené tabulky, naštěstí se jednalo o občany USA a to letce částečně chránilo. Spojenecké tábory byly totiž letců Luftwaffe plné a Němci si uvědomovali, že by v případě nějakých represí došlo k reciprocitě i na straně druhé. Je smutným faktem, že když válka skončila a hrdinové se vrátili domů, Amerika zapomněla na vděk a pro mnohé se stali zase jen negry. Situace se zlepšila až v šedesátých letech aje smutné, že to musela být až druhá půlka dvacátého století, kdy si země jejíž mozky stvořili atomovou bombu a rakety na měsíc uvědomila, že černé obyvatelstvo je úplně stejné jako to bílé. Bohužel, dnes se situace zase šponuje na druhou stranu hnutími jako BLM atd... My prostě neumíme žít v rovnováze. Mám nesmírnou úctu a respekt k tomu co tito černoští letci dokázali. Ve filmu se toto téma jen nabrkne. Kdo by chtěl vědět víc, doporučuji filmy Letci z Tuskegee a Red Tails... Ač červené ocasy opravdu dělaly doprovody, bohužel to v seriálu vypadá, že to byly jen oni. Což samozřejmě není pravda. Doprovody prováděla i spousta bílých letců a o doprovodech RAF tu bohužel není ani zmínka. Ale je pravdou, že Mustang byl jedinou stíhačkou spojenců,kdo dokázal bombardéry dovéct nad Německo a zpět. Lightningům a Thunderboltům, Spity nevyjímaje docházelo palivo mnohem dřív i když měly pod křídly přídavné nádrže.  Seriál zatím super, je škoda že se s posledním válečným rokem blíží ke konci...   * * * * ()

warrenur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"They're close...really, really CLOSE!" Priblizili nam opat cast historie, konkretne jednu z dalsich americkych letiek - kde pilotmi boli cernosski obyvatelia Alabamy z Tuskegee. Neskor sa osudy zaujimavo previazu v zajateckom tabore. Kratucka linia s veselou kockou na misii vo Francuzsku. Nadpriemerna epizoda, bez akcie, tvoriaca "podhubie" pre, snad, silnejsi zaverecny diel. 60% ()

liebgott 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

slabší díl ale když ho porovnám s předchozím dílem tak sem těch pět hvězd dát musím . Díl byl méně akční což nebylo zas tak špatné jen podle mně si mohli odpustit Tuskegge a dát tam víc Rosieho a vylodění v Normandii ale jinak solidní epizoda zvlášť scéna kde Egan hraje sám se sebou Baseball je fakt dobrá , už se těším na pokračovaní ! ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • V seriálu můžeme pozorovat stíhací letadla P-51 Mustang (vylodění v Nomandii a letci z Tuskegee) ve verzi P-51D s kapkovitým krytem kabiny. Ve skutečnosti se vylodění v Normandii ve většině účastnila letadla ve verzích P-51B a P-51C. Obdobná situace je v případě náletu na radarovou stanici v jižní Francii letci z Tuskegee. Zde v epizodě vidíme také P-51D, ovšem útok provedla letadla P-51C. V záběrech si můžeme všimnout, že pilot Westbrook (Jonathan Jules) má na letadle nápis: „Little Lil.“ Toto letadlo P-51C bylo ve skutečnosti sestřeleno až 1. dubna 1945 a pilotoval jej William P. Armstrong, který zahynul. (DBlitz)

Reklama

Reklama