Reklama

Reklama

Temná polovina

  • Česko Temná půle (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Odhalení druhého já rozpoutá opravdové peklo. Horor USA podle úspěšné novely Stephena Kinga. Jako chlapec trpěl Thad Beaumont nesnesitelnými bolestmi hlavy. Jednou po cestě ze školy dokonce ztratil vědomí. Při operaci objevili lékaři v jeho mozku pulsující strukturu, kterou pokládali za nádor. Bylo to ale Thadovo "dvojče", které nemělo možnost se dostatečně vyvinout v děloze. Tkáň byla z mozku odstraněna. O 23 let později je z Thada učitel a spisovatel a neznámý vyděrač mu vyhrožuje, že prozradí Thadův pseudonym, pod kterým vydává knihy plné násilí. Thad se proto rozhodne veřejně se k podvodu přiznat a společně se svou ženou Liz uspořádá obřad, při němž svůj pseudonym pohřbí. Pár dní poté se rozpoutá peklo: několik lidí, kteří věděli o Thadově spisovatelské druhé tváři, jsou brutálně zavražděni ... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kingovy knihy jsou až na výjimky dlouhé, ale rozhodně nenudí. Romerův film je dlouhý, avšak napětí není takové, aby se člověk nedíval na hodinky. Jakási vnitřní rozpolcenost, kdy se osobnost rozdělí, případně jsou v jednom těle dva, nejlépe pak jeden temný, Kinga dozajista fascinovala. Podobné téma najdeme jak v Pavučině snů, tak třeba v jednom z posledních počinů - Outsiderovi. T. Hutton byl docela dobrý, což se rozhodně nedá říci o M. Rookerovi. Kamera možná mohla ukázat více než otevřenou lebku nebo útok ptáků, ale to by zase šla přístupnost nahoru, a tak u mordů si většinu musí divák domyslet. Pokud by ale film držel napětí, pak by to samozřejmě nevadilo. Osvěžující byla přítomnost vrabců - psychopompů. A dobrá hudba. Kniha se mi líbila více, tenhle film před lety také o trochu víc. Dabing od HBO (studio Fontána) byl naprosto otřesný. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zrejme sa Kingova knižka lepšie číta, ako pozerá. A nieje to len v tomto prípade. Romero pojal snímok možno civilnejšie, ako by sa od neho čakalo, nakoľko jeho zombie fláky predsa len ponúkali lepšie pole pôsobnosti pre trikových majstrov. To ale neznamená, že TEMNÁ POLOVICA nemá v niektorých prípadoch kvalitný gore dizajn. Najväčší problém vidím v prepálenej minutáži, ktorá by sa aj napriek 431 stranám Kingovej predlohy dala vtesnať do svižnejšieho, hodinu aj pol trvajúceho hororu. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nepochybujem o tom, že filmový zombie kráľ George Andrew Romero a geniálny spriadač literárnych horrorových diel spisovateľ Stephen Edwin King mali priateľský, navzájom sa rešpektujúci vzťah. Stephen King venoval pánovi Romerovi svoj román "Mobil" (Cell) a maestro Romero natočil filmovú adaptáciu niekoľkých Kingových poviedok (Creepshow) a ešte aj jeden jeho román. V roku 1993 zrežíroval podľa jeho predlohy snímok "Temná polovica" (The Dark Half). Päťhviezdičkový schizofrenicko-horrorový príbeh o spisovateľovi Thadovi  Beaumontovi napísal Stephen King na počesť a pamiatku svojho zosnulého alter ega Richarda Bachmana. Georege A. Romerovi sa to podarilo sfilmovať na pekné tri hviezdičky. *** ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že snímek „Temná půle“ je jedním z nedoceněných Romerových hororů, protože se mu podařilo Kingův román adaptovat velmi dobře. Má zde svoje prvky, ale ta základní kostra je stejná a ten příběh je prostě dobrý. Timothy Hutton si zaslouží pochvalu za to, jak skvěle ztvárnil oba hlavní protagonisty, jak toho dobrého, tak toho špatného, navíc z něj neustále máte pocit, že i Thada nevíte, na čem jste. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

V tomto případě jsem rád, že jsem před filmem četl knižní předlohu od S.Kinga, která mi přišla jako celkově lepší než samotný film, Film nemá žádné velké odlety od předlohy, což si cením, Teda B., Goerge Starka i šerifa Alana P. jsem si představoval úplně jinak pří čtení knížky, ale s obsazení mi asi jako jediný trochu vadil právě šerif. George A.Romero je dobrý režisér, ale mohl film trochu oživit, za tu dobu co trvá, má pár hluchých míst. Filmová adaptace mé oblíbené knížky dopadla průměrně, ale i tak sem rád, že jsem tento snímek viděl. 6/10* ()

Galerie (34)

Zajímavosti (11)

  • Film byl natočen už v roce 1991, ale do kin uvolněn až 1993. (Chatterer)

Reklama

Reklama