Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

mm13 

všechny recenze uživatele

Žánrová kritika konzumu v asi najšťastnejšej možnej (pretože striedmej) podobe, pri ktorej Jarmuschov príspevok do zombie hororu vyznieva ako k sfetovaný blábol samozvaného (pritom vyľakaného) intelektuálka, ktorý do témy (ako to už pri takýchto býva) ničím neprispieva... až mám chuť jemu z hodnotenia vziať a tu pridať hviezdičku. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Puvodni Usvit mrtvych si je se svym remakem v dost vecich podobnej. Opet tu mame uvodnich zhruba 40 minut, nez se dej presune do obchodaku. A tenhle uvod se Romerovi fakt poved, vsude zmatek, prestrelky, zombici, sama krev a cely je to takovy dost syrovy. Jenze pak se zbytek filmu odehrava v obchodaku a kuli premrsteny delce 140 minut se za chvily dostavi lehka nuda. Ale je fakt, ze tady je to zajimavejsi, nez v remakeu, sice se tu taky nekosi moc zombiku, ale particka 4 prezivsich si to v obchodaku skvele uziva, zadny prokreslovani postav a film se trosku stava cernou komedii. Pak ale prijede na motorce krutak Tom Savini a zacne zaverecnej, asi pul hodinovej masakr. Do toho vseho hraje misty az infantilni hudba, triky jsou spravne krvavy a obcas uvidime i nejaky to strivko nebo mozek. Jen ti zombici se misty tvarily moc inteligentne a udelat je vsechny sedivy nebyl nejstastnejsi napad. Takze kdyz tohle porovnam s remakem, kterej jsem videl driv, musim uznat, ze oba filmy jsou zhruba na stejny urovni, ale kazdej ma neco, co tomu druhymu chybi, takze se vyplati podivat se na oba dva filmy. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Mám tu director's cut verzi a to je možná ten hlavní problém. 139 minut je opravdu strašně moc na to, aby mě ten film hodně dlouhou dobu nudil. Spousta scén je natahovaných, v mnohých se skoro nic neděje. Sestříhané na hodinu a půl by to bylo mnohem silnější. Je pro mě trošku zklamáním to, že po naprosto výborné a kulervoucí Night of the Living Dead je přímé pokračování tak slabé. Z celé ...of the Dead série mi to přijde jako naprosto nejslabší díl, který mi spíše připadá, jako by si na něm Romero se Savinim zkoušeli, co všechno jde se zombíky udělat a přicházeli jak na to, co by vypadalo nejlépe. prostě, že se Romero jen cvičil pro další díly. Uznávám, že to má sociálně-kritický rozměr (velmi příjemný a zajímavě rozvíjený) a na některých zombících jde vidět dobře odvedená práce (masky, charakter atd.) - např. kršnovec/budhista mě fakt bavil, ale to je tak všechno, kromě toho mi ten film připadá hrozně prázdný, bezduchý a bezobsažný. Nájezd motorkářů na obchoďák je naprostá tragédie (i když si užijeme Toma Saviniho - ten chlap snad nestárne!) a scény s dorty jsou opravdu velmi iritující až nechutné. Ještě že Romero natočil další, mnohem lepší díly. A nikdy bych nevěřil že to napíšu, ale v tomhle případě to asi udělat musím - díky za remake. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pozerať Dawn of the dead v časoch novoročných výpredajov má podobné kúzlo, ako sledovať na Štedrý deň Tri oriešky pre Popolušku. Romerov film je presne opačný, ako jeho zombies. Čiže akčný, má tempo a je premýšľavý. Okrem hlavnej, dosť jasnej paralely, pridal zopár výborných režisérskych nápadov, ako napríklad hlavne zbraní, mieriacich na kameru. Je to jasné, aj diváci sú obete konzumu. Ďalej strielanie do dverí, z ktorých vyjdu nemŕtve deti, keď si nemôžeme byť istí, či už boli skutočne mŕtve predtým. Alebo boj, vyplývajúci z nárokov na "dobyté" územie. Pri sekvencii, kde televízny hlásateľ vysvetľuje príčinu chovania zombies s prestrihmi do obchodného domu, sa musel každý divák vynikajúco zabávať. Videl som DC, ktorý stráca možno trochu v určitých okamihoch tempo, takže potenciálnym divákom doporučujem skôr pôvodnú verziu. Už nikdy nebude pohľad na nakupujúcich v obchodných centrách rovnaký:). ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Oproti novější verzi je zde propracovanější psychologie postav - což už je samo o sobě pro zombie horror dost netypické. Kupodivu to ale není na škodu - začnete s těmi lidmi cítit a fandit jim. Film má správný nadhled a scénář je promyšlený, v rámci možností realistický (až na ty zombíky, pochopitelně :o), takže jednání postav je překvapivě logické (což také není u podobných snímků standardem). Dle mě skutečně povedené dílko. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Scéna, kde lovci, policisti a vojáci střílí na nemrtvé, byla natočena za pomoci dobrovolníků. Lovci si přinesli vlastní zbraně, vojáci Národní gardy přišli rovnou v plné polní a všichni z pohotovostních týmů (policie, záchranná služba a hasiči) přišli dobrovolně. (DivX)
  • Umělá krev byla udělaná ze směsi potravinářského barviva, arašídového másla a sirupu. (DivX)
  • Helikoptéra ve filmu je Bell Jet Ranger II. (Mr.Hudson)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama