Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Dawn of the Dead mal vo filmovej histórii opodstatnenie a zmysel, keďže vzbudil v tej dobe záujem o zombie film v širšom meradle, a mal význam aj pre mňa, keďže ma priviedol práve k takýmto klasikám drsnejšieho hororu. Pravá atmosférická zombie pecka, načrtávajúca aj kritiku konzumného života spôsobom vlastným pre Romera a to prostredníctvom bezhlavého, mátožného zombieka bez cieľa blúdiaceho v supermarkete. Atmosféru to má obstojnú, nemŕtvych sa tu vyskytuje na haldy, príjemná hudba od Goblinu (aj keď soundtrack Dawn of the Dead nepatrí asi medzi ich vrcholy), parádne gore efekty, ...čo viac si je možné priať. Zombie kultovka, ktorá aj napriek svojej dlhšej minutáži (director's cut: 139 min.) utečie ako voda. Príjemný pocit z nej však pretrváva! ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Neskutečně pomalé a amatérsky natočené. „Herci“ by nezapadli ani do amatérského divadla. Velmi pomalé zombie dokážou překvapit každého útokem ze zálohy, ačkoliv je musí jít slyšet a vidět na stovky metrů daleko. Velmi jednoduché jsou také masky – zombie jsou jednoduše nabarveny šedo-zeleně. Po zhlédnutí si o to víc cením Romerova Day of the Dead, které je natočeno o několik stupňů lépe. Zhlédnuto v režisérské verzi, dodívat jsem se musel na několikrát, čemuž vůbec nepomohla naprosto přemrštěná stopáž. Místy to ale byla skvělá komedie. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodnocení režisérského sestřihu: Romero je cynik. Tupé davy pomalu se klátící skrz obchodní centrum za doprovodu málem cirkusové hudby, to je zážitek na celý život. Zároveň se mu daří budovat napětí, akční scény jsou velmi dobře zinscenované a gore efekty jsou špičkové (v průběhu filmu se mne matka zeptala, proč koukám na film, kde lidem rvou z těla střeva). Nemluvě o abslutně bezchybně navazujícícm střihu, dnešní Hollywood by se měl učit. Problém mám ale s délkou. Romero absolutně nezvládá tempo a po hodině a půl jsem trpěl, úpěl a nakonec jsem film dal na dvakrát, ačkoliv to sám nesnáším a vraždil bych za to. Těch 20 minut navíc je znát a i 126 minut je imho moc. Když si vemu, jakou parádní muziku natřískal Zack Snyder do 110 minut... P.S. Gaylen Rossová je tu překrásná... ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Žánrová kritika konzumu v asi najšťastnejšej možnej (pretože striedmej) podobe, pri ktorej Jarmuschov príspevok do zombie hororu vyznieva ako k sfetovaný blábol samozvaného (pritom vyľakaného) intelektuálka, ktorý do témy (ako to už pri takýchto býva) ničím neprispieva... až mám chuť jemu z hodnotenia vziať a tu pridať hviezdičku. ()

MikeCool odpad!

všechny recenze uživatele

I když vezmu v potaz rok natočení, je to nehorázně kýčovitá kravina! V 70.letech se vrhnout na dvouhodinový zombie horor byla dost velká odvaha, která se v tomhle směru nevyplatila. Když přehlídnu směšnost snad každé druhé scény, přišlo mi trošku naivní, aby se přeživší, kteří se schovávají v budově před zombíky mezi sebou navzájem pozabíjeli (viz. motorkářský gang, či co to mělo znamenat). Remake Úsvitu mrtvých z roku 2004 je pravým opakem, tam šlape vše tak jak se mi to líbí, ale tento původní snímek z roku 1978 byl na mě trošku moc. Omlouvám se všem, kteří toto považují za kult. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Blades (Tom Savini) má ve filmu zbraň Colt M1911A1 ráže .45 ACP. (dc125)
  • Obchod se zbraněma není v obchodním domě Monroeville Mall, kde se film natáčel. Záběry pochází z obchodu v centru Pittsburghu. (Mr.Hudson)
  • Rodiče Christine Forrest se objevují ve filmu jako zombie. (Chatterer)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama