Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Viděn pouze Director´s cut a popravdě mě to přišlo dost roztahaný. Bohužel nemám tušení, které scény byly přidány, ale i přes některé nudné sekvence se jedná o lepší zombie film, i když remake od Zacka Snydera je ve všech směrech o dost lepší… zde jsou zombíci spíše komičtí a neškodní, takže napětí nebo strach jsem zde nepocítil. Mé hodnocení 3 hvězdičky… ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Skvelé je prelínanie žánrových (akčný a hororvý film) a reportážnych postupov, cez ktoré sa do filmu vnášajú mnohé subkultúrne a sociologicky relevatné elementy, vrcholiace v nájazde motorkárskeho gangu. Škoda prílišnej epizodickosti, ktorá sa ukáže najmä pri sledovaní directors cutu a paradoxne nepomáha jasným (a inak plne funkčným) sklonom k pikaresknosti. Romero je v Úsvite veľmi doslovný vo svojje sociálnej kritke, tá však ostáva naďalej najsilnejšia v čisto vizuálnych a neverbalizovaných momentoch. No a samozrejme je to zaslúžený kult. Srdiečko. Alebo skôr mozoček. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po letech musím jednu hvězdu přihodit. Asi nejlepší klasický zombie film. Satira na konzumní společnost - ,,Proč se sem pořád vracejí?",,Pamatují si, že to bylo nejlepší místo." Obchodní dům jako symbol přízemního života už na sklonku 70. let. Realistické šourající se mrtvoly. Stále a stále nechápu, jak by mohli mrtví běhat rychleji než živí, což je bohužel trend posledních let. Napínavost zvyšuje nejen skvělá hudba od Goblinu, ale především permanentní pocit ohrožení. Skvělé po všech stránkách. Viděna režisérská verze - 139 minut. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Romero má zvláštní smysl pro humor, který je mi ale sympatický. Zombie jsou zde neuvěřitelně pomalé a když si dáváte pozor, tak docela i neškodné. Lidé si z nich chvílema i dělají srandu a dokonce jim o ksichty rozmazávají talíře se šlehačkou. Právě proto občas někdo zombie podcení a je následně sežrán. Atmosféra tu je chvílemi fakt uvolněná, ale o vypsychované situace tu naštěstí taky není nouze. O kvalitě filmu svědčí i fakt, že při neuvěřitlené délce dvou hodin a devatenácti minut jsem se ani vteřinu nenudil. Herci jsou opět neznámí, snad až na Toma Saviniho. A na konec taková perlička, které si možná někdo nevšiml, představitel Petera, Ken Foree (ten černoch), se objevil i v Snyderově remakeu v roli kazatele z televize a pronáší opět tu stejnou větu: "When there is no more room in hell, the dead will walk the earth ." ()

sullafelix 

všechny recenze uživatele

odvtedy čo som videl tento film sa už zmenilo mnoho poslancov v parlamentoch aby nás dostali do ešte väščej brindy ako sme teraz ..ale to nemení nič na veci, že to bol prvý film pri ktorom som sa teda fakt kurevsky nudil ..... fakt sračka ... nevhodne ani pre spoluobčanov postihnutých najťažšími stupňami slabomyseľnosti , ktorým by malo byť teda jedno načo v telke čumia ... použiteľný snáď iba ako prostriedok psychoterroru v Guantanamo na Kube ..za to tá jedna hviezda ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Po prvním uvedení filmu do kin činil rozpočet 1,5 milionu USD. Producent Richard P. Rubinstein později na DVD komentáři přiznal, že toto číslo bylo úmyslně navýšené, aby film koupili zahraniční společnosti. Skutečný rozpočet se pohybovat kolem 500 000 USD. (HellFire)
  • Nemrtvý makeup trvalo vytvořit tři hodiny. (DivX)
  • Gaylen Ross odmítla ve filmu křičet. Myslela si, že postava Fran je silná žena a pokud by křičela, už by se nejevila tak silně. Řekla to Romerovi, když jí o křik požádal. Už to po ní nikdy nechtěl. (DivX)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama