Reklama

Reklama

Ďábel od vedle

(seriál)
  • USA The Devil Next Door
Trailer
USA, 2019, 3 h 52 min (Minutáž: 44–52 min)

Hrají:

John Demjanjuk (a.z.), Pat Buchanan (a.z.), Dean Reynolds (a.z.), Wernher von Braun (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Clevelandského dědečka postaví v Izraeli před soud s obviněním, že býval dozorcem v nacistickém vyhlazovacím táboře a říkalo se mu Ivan Hrozný. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Dokument by byl fascinující, i kdyby v rámci jedné hodiny shrnul neuvěřitelný příběh Johna Demjanjuka. Dokázat někomu u soudu, že byl před lety na určitém místě a v určité pozici, je evidentně dost náročný úkol. Netflix si však s celým tím absurdním cirkusem vyhrál a prostor dostaly i další zajímavé postavy v čele s ukázkovým žiďákem Sheftelem, který se stal největší hvězdou filmu. Viděl jsem hodně, ale aby žid obhajoval nacistu před soudem v Izraeli, to už je fakt za hranou. Divák po čase ani neví, čemu vlastně věřit, když možná lžou a podvádí obě strany. ()

phoenixer 

všechny recenze uživatele

Ivan Hrozný aka Ivan Demjanjuk, Ivan Mykolajovyč nebo také John Demjanjuk. Válečný zločinec, chladnokrevný lhář a vrah. Díky studené válce se tahle SS krysa dožila nadstandartního věku a nebyla vlastně nikdy řádně potřestána. Dokument skvěle popisuje celou pozici státních orgánů, soudů i svědků z Treblinky. Po zhlédnutí dokumentu jsem měl na jazyku odpornou pachuť hořkosti a v hlavě pouze myšlenky jako "Burn in hell, you fuckin nazi!" ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Fenomenálně natočený dokument. Velmi efektivně se pracuje s divákovým názorem na vinu/nevinu obviněného. Bohužel má i pár logických děr (což je u něčeho jako dokument smutné). Celkem zle jsem nesl, že ani jednou se ho nepokusili posadit na detektor lži (i když toho tajtrdlíka co mu dělal advokáta z legrace ano). Také natáhnutí na 5 dílů mi přišlo celkem dost. Obzvlásť psáže, kde se řeší jaké byl Ivan Hrozný hovado, místo toho aby prokazovali totožnost obviněného. Efektivní, ale ztráta času. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že o tomhle případu jsem neměl nejmenší tušení, o to více jsem byl šokovaný a dopředu si nic negooglil, prostě jsem si jen počkal, jak to dopadne... Strhující. Děsivé. Neuvěřitelné množství dobových záběrů, proložených mluvícími hlavami, které spolu navzájem nesouhlasí. A já sám jsem při sledování netušil, co si mám vlastně myslet. Udělal to? Neudělal? Udělal něco podobného, ale náhodou ne to, z čeho byl obviněn? Neudělal nic? Samé otázky a jen částečně uspokojivé odpovědi. 85%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Měl jsem připravenou svoji neuvěřitelně chytrou teorii (a určitě bych za ni dostal scénáristickýho Oscara, kdyby se jí jednou někdo rozhodl použít!!), ale ani tentokrát to nevyšlo. Všechny tyhle šokující dokumenty od Netflixu jsou totiž úplně záměrně z "to nevymyslíš" ranku, a já si pomalu začínám zvykat, že hádat snad kolikrát ani nemá smysl. A teď už mě omluvte, jdu konečně zmaratonovat Making a Murderer. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • John Demjanuk zemřel 17. března 2012 v pečovatelském ústavu v Rosenheimu ve věku 91 let. (Homerking)
  • Polský premiér Mateusz Morawiecki upozornil společnost Netflix na chybné vyznačení polských hranic v dokumentu. Ve snímku byly totiž vyznačeny současné hranice Polska a tím mohly v divákovi budit dojem, že koncentrační tábory byly vybudovány tehdejší polskou vládou. Netflix na toto upozornění zareagoval a ředitel Reed Hastings 14. 11. 2019 prohlásil, že v příštích dnech budou texty, do některých map představených v seriálu, doplněny, aby bylo jasnější, že koncentrační tábory v Polsku postavil a provozoval německý nacistický režim, jehož vojáci vpadli do země a okupovali ji v letech 1939 až 1945. (kukkik)
  • Němečtí historici představili v lednu 2020 dosud neznámé fotografie z nacistického vyhlazovacího tábora Sobibor. Na dvou z 361 zveřejněných snímků je podle odborníků také někdejší dozorce John Demjanjuk. (klukluka)

Reklama

Reklama