Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (709)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Životná rola charizmatického P.Newmana, jednoducho nezabudnuteľná. Príbeh väzňa, ktorý sa nedá zlomiť, ani fyzicky ani psychicky. Frajer, ktorý si to rozdá s boxerom a nemá na to. Frajer, ktorý vyhrá stávku a napchá do seba 50 natvrdo uvarených vajec. Frajer, ktorý poblázni celú partu a urobia za pár hodín prácu, ktorú majú na celý deň. Frajer, ktorý presne vedel, prečo zo seba urobiť psychicky zničeného poskoka. A pýtam sa kto bude taký frajer po ňom? Myslím, že taký sa nenájde, frajer Luke je a bol iba jeden.Je to pomerne málo známe, ale je nezpochybniteľný fakt, že má P.Newman slovenských predkov z okolia Humenného. Jeho matka Terézia Fecková sa narodila v obci Ptičie. Som na teba dvakrát taký pyšný...100%. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že nuda to rozhodně nebyla, dvě hodiny utekly opravdu jak voda a na hodinky jsem se díval pouze jednou, což považuji za perfektní, většinou se dívám u filmů skoro pořád. Ale jako 40 nejlepší film? Čím? Další fakt je, že herecké výkony vynikající, Paul Newman dokonale vystihl svojí postavu, ale stojí to skoro celé na pouhém úsměvu a všichni se z toho můžeme po. A jako větší ptákovinu vidím věty typu "nejlepší film z vězeňského prostředí"... stejné, jako kdyby se určovaly filmy z cukrárny, domova důchodců nebo videopůjčoven. Jsem rád, že jsem to viděl, ale čekal jsem víc. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Už téměř třicet let před Shawshankem měli filmoví vězni naději. A dával jim ji nezmar Luke. I přes poklidné tempo strhující příběh nezlomitelnosti, touhy a každému známé chuti něco dělat. Navíc Newmanův úsměv mě dostal tak, že bych se šel do podobného zařízení s touhle partou zavřít třeba hned. Jen abych poznal tu téměř živočišnou směs pocitů. I can eat fifty eggs. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Frajer Luke je jedním z nejdokonalejších prototypů nezdolného lidského ducha, jenž se na filmovém plátně objevil. Nelze mu sice nevytknout to, že formální tempo, jenž před třiceti lety bylo pohodové a jasně odráželo duševní rozpoložení hlavního hrdiny je dnes sice trochu roztahané, ale na to lze v pohodě zapomenout, pokud se zaměříme na naprosto fantastického Paula Newmana v hlavní roli. Ten v nadživotním výkonu své kariéry rozdává frajerské úsměvy a lišácký pohled jeho jasně modrých očí přinutí i toho nejzarytějšího cynika, aby se alespoň trochu pousmál. K tomu zdatný herecký sekundant v oscarem oceněné roli George Kennedy a vůbec celá vězeňská banda včetně bachařů, tvoří nejsympatičtější kriminálnickou sebranku a Frajer Luke jako film se tak při správném vlnovém naladění stává nejfrajerštějším zážitkem jemuž prostě nelze odolat. Zvláště, pokud si snímek vychutnáte v originálním znění při němž zjistíte, že v něm ani jednou nepadne slovo „fuck“. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší film Paula Newmana od pro mne úplně neznámého režiséra, který ukazju tuto hereckou legendu v mnoha polohách. Vzteklého, veselého, zpívajícího i zlomeného. Pokud chcete někoho přesvědčit, že Newman byl velký herec, pusťte mu tento film. Díky perfektnímu scénáři a i výtečným výkonům ostatních sekundatů patří tato záležitost mezi ty, které nestárnou. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (39)

  • Natáčelo se od 3. října do 14. prosince 1966 v Kalifornii a na Floridě. (Varan)
  • Aby lépe vystihl chlapské prostředí, zakázal režisér Stuart Rosenberg přítomnost manželek při natáčení. Mezi herce neměla rovněž přístup Joy Harmon, vnadná blondýnka z pověstné scény mytí auta. Po příjezdu na místo zůstala na hotelu a ostatní protagonisté ji viděli až přímo při natáčení slavné scény. (Hans.)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama