Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (709)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Fajnový "chlapácký" prison-film s velkou klikou v obsazení hrdiny. Ale hlavně, sympatický sdělení o vnitřní svobodě. Že ne každý je určen vést život dle společenských konvencí, všechen řád chce i svoji dávku chaosu a rebelský duše: sr*t na autority, pravidla a nařízení. Extra bod za rozvernou scénu s "Lucille" a kouzlo vyprahlých kalifornských lokací. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nevím, Frajer Luke se mi sice celkově líbil a měl skvělé vyznění, ale je trochu zdlouhavější a chvílemi bych se nebál říct nudný. Pro čtvrtou hvězdu šplhal velmi těžce, ale kladné pocity nakonec převládly. / Druhé zhlédnutí mě přesvědčilo o kvalitě a natahuje se spíš nahoru. Uvidíme, co se stane potřetí. ()

Reklama

lesumir 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že nuda to rozhodně nebyla, dvě hodiny utekly opravdu jak voda a na hodinky jsem se díval pouze jednou, což považuji za perfektní, většinou se dívám u filmů skoro pořád. Ale jako 40 nejlepší film? Čím? Další fakt je, že herecké výkony vynikající, Paul Newman dokonale vystihl svojí postavu, ale stojí to skoro celé na pouhém úsměvu a všichni se z toho můžeme po. A jako větší ptákovinu vidím věty typu "nejlepší film z vězeňského prostředí"... stejné, jako kdyby se určovaly filmy z cukrárny, domova důchodců nebo videopůjčoven. Jsem rád, že jsem to viděl, ale čekal jsem víc. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou další povinnou četbu, která mě tentokrát konečně uzemnila přesně tak, jak jsem to od ní očekával. Paul Newman dokázal přivést k životu neuvěřitelně vnitřně klidnou postavu, které uvěříte, i když vám do očí řekne, že umí létat. Nejlepší na filmu je, že ty nejlepší scény jsou rozesety po celé délce stopáže, takže i přes rozvláčný děj se člověk nenudí - pojídání vajec, asfaltotvání silnice, umývání auta, útěky - všechno to jsou zapamatováníhodné scény a už jen kvůli nim stojí za to si celý zážitek připomínat znovu a znovu. Já tak tedy určitě učiním. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Neumím si představit tento film bez Paula Newmana. Ten tu roli prostě nehrál, on se do ní uplně položil a působil fakt jako hypersympatickej nezkrotnej chlapák. Ten film je skvěle natočenej a navíc má asi nejmíň klišé co jsem kdy viděl. Kromě Newmana je také skvělý herec co hrál toho dozorce killera v brejlích co uměl hrozně dobře střílet, vypadal fakt jak hroznej zabiják. "Frajer Luke" je jeden z filmů co se kvůli té nezapomenutelné atmosféře dnes už prostě natočit nedají. 9/10 ()

Galerie (108)

Zajímavosti (39)

  • Vězeňský tábor byl postaven v Kalifornii podle vzoru toho, kde si kdysi svůj trest odpykával autor knižní předlohy Donn Pearce. (Hans.)
  • Píseň, kterou si Luke (Paul Newman) zpívá poté, co se dozví, že mu zemřela matka, se jmenuje "Plastic Jesus" a napsal ji Ed Rush společně s Georgem Cromartym roku 1957. (Hepp)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama