Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (709)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Paul Newman ve své nejlepší roli!! Snad jen role Eddieho Felsona mu může konkurovat. Frajet Luke, role naservírovaná Paulu Newmanovi přímo na tělo a Paul nám ukazuje frajerské úsměvy a pošklebky, za které ať je potrestán sebevíc, tak ho stejně nic nezlomí. Stuart Rosenberg moc známých snímků nenatočil, ale Frajerem Lukem a Brubakerem se navždy zapsal do dějin světové kinematografie. Geniální, jeden z nejlepších filmů z vězení..... ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že nuda to rozhodně nebyla, dvě hodiny utekly opravdu jak voda a na hodinky jsem se díval pouze jednou, což považuji za perfektní, většinou se dívám u filmů skoro pořád. Ale jako 40 nejlepší film? Čím? Další fakt je, že herecké výkony vynikající, Paul Newman dokonale vystihl svojí postavu, ale stojí to skoro celé na pouhém úsměvu a všichni se z toho můžeme po. A jako větší ptákovinu vidím věty typu "nejlepší film z vězeňského prostředí"... stejné, jako kdyby se určovaly filmy z cukrárny, domova důchodců nebo videopůjčoven. Jsem rád, že jsem to viděl, ale čekal jsem víc. ()

Reklama

Gimp 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě nic tak nerozsekalo jako právě Luke. Mustr připomíná Přelet - jedinec se bouří v uzavřeném prostoru proti normám (subsystému), strhává s sebou další členy skupiny a tím se stává nebezpečným. Za což dostává pochopitelně před držku. On se ale zvedá a nepovoluje - rvačka, ač beze smyslu nám naznačuje s kým máme tu čest, to když Luke, jakkoliv bojující proti o hodně silnějšímu soupeři říká: Budeš mě muset zabít, Dragu... Rozdíl oproti Přeletu vidím v tom, že zde systém nemá konkrétní reprezantaci démonického zla, kterou je ve Formanově pecce vrchní sestra. Nevrlý dědeček jako kapitán, ani střelec, jehož brýle odráží realitu, aniž by ji chtěly měnit. Jsou jen apatickým, anonymním činitelem, soukolí stroje, který nelze zastavit, protože je jen otázkou času kdy vás semele. Úsměv na rtech frajerům zůstává. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"Mami, co je to ajnclík?", "Tam pošupajdíš, když budeš zlobit". Ale vážně: touha po svobodě, chování lidí v extrémním prostředí , vinný-nevinný a je to v těchhle podmínkách ještě vůbec důležité? To je gro tohoto krásného lidského filmu s nezapomenutelnými scénami - jak blondýnka myla auto, jak Luke hltal vejce na čas (a to fandění!) a vůbec jak dovedl vyhecovat apatické a rezignované spoluvězně k nějaké akci a tím aspoň na chvilku vnést do ponurých stěn "baráku" závan svobody. Paul Newman zřejmě ve své nejlepší roli. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Parádní dramatický film o nezlomnosti lidského ducha navíc z vězeňského prostředí. To já miluji. Vůbec skoro každý film podobného zaměření, byl vždy velice úspěšný, ani nevím proč tomu tak je? Zásadní úspěch filmu? Možná už ve scénáři? Sám scénárista dobře věděl o čem píše, sám si totiž nějaký ten pátek v lochu poseděl. Luke to ze začátku nemá vůbec lehké, sice je ještě sympatickým slušňákem, ale nikdo si ho až zas tolik nevšímá, postupně si však získává obdiv spoluvězňů (zejména v osobě G. Kennedyho) a to nejen svým postojem k životu, ale také třeba vítězství v sázce o snědení padesáti vajec! Změna v jeho myšlení (kdy už to má jak se říká doopravdy za pár) přichází až nečekaným úmrtím jeho milované matky! Potom přichází na řadu ty jeho fenomenální a vtipně promyšlené útěky. Pro mě jako pro diváka, zásadní věc. Opět nějaká akce. Paul Newman v tomto filmu předvádí doopravdy úžasný výkon, ale nejen to, i scény v pojídání vajec, asfaltování silnice a překopávání jam si zaslouží minimálně oscara. Herec ve vedlejší roli George Kennedy (Tahoun), ho dokonce získal! Oba podali skvělé, bezchybné a nezapomenutelné výkony, a oba společně táhli děj celého filmu. A pak tam byl také ještě ten nemluvící slepý odstřelovač, opět zásadní a ze začátku tajemná postava filmu. "Můžu jít na záchod šéfe?" Můžeš ale dej o sobě vědět.. Tak chvíli klepal větvemi za stromkem, a záhy byl fuk! Takovou basu a k tomu ještě takovou dřinu, by potřebovali ty dnešní vysmátí vězni! Vše aby museli pěkně hlásit, jako ve školce nebo škole! Bože to by bylo pro některé teprve to pravé ponížení! ()

Galerie (108)

Zajímavosti (39)

  • V bývalé Československé socialistické republice nebyl film v kinech ani při četných reprízách v televizi uveden celý. Komunistický cenzor film radikálně sestříhal a zbavil „nevhodných“ biblických asociací, které Stuart Rosenberg do filmu nepokrytě implantoval. Vystřižena byla například úvodní scéna, kdy Luke (Paul Newman) ničí parkovací automaty. (FilmFan24)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama