Reklama

Reklama

Téměř 5000 let poté, co byl obdařen všemocnou mocí egyptských bohů - a stejně rychle uvězněn - je Black Adam (Dwayne Johnson) vysvobozen ze svého pozemského hrobu a připraven rozpoutat v moderním světě svou jedinečnou formu spravedlnosti. (Vertical Entertainment)

Videa (4)

Trailer 6

Recenze (570)

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Do kina jsem na BA šel spíše z nudy než z potěšení a vlastně jsem dostal přesně to, co jsem čekal - (pod)průměr. Zatímco MARVEL je pořád víceméně stejný a drží se “ve středu”, aby se zavděčil všem, DC je o něco vyspělejší a dává nám buďto nahláškované komedie (Shazam) nebo vtipné a současně drsně krvavé akce (nový Suicide squad). O to víc je s podivem, že Black Adam není ani jedno z toho a jde o zcela podprůměrnou superhero akci, která nemá čím oslnit. Herecky jde o soubor “no names” spolu s přestárlým Brosnanem a Dwaynem v hlavní roli, který se zde ale za mě až katastrofálně nehodí. Jeho role ve F&F nebo v jungle filmech, kde víceméně paroduje sebe samého, jsou zábavné a jsou hitem internetových memes, ale hlavní superhrdinskou roli mu prostě nesežeru, na to mu (bohužel) chybí větší herecký talent, mimika a vcítění se do postavy. Z hlediska příběhu zde toho taky moc nedostaneme, charaktery hrdinů jsou tuctové, nezábavné a bez silnějšího backgroundu a z audiovizuální stránky diváka taky nic nestrhne, akce je obyčejná a není moc co chválit. Suma sumárum klasická digitální řežba, která ale za jí podobnými filmy zaostává nevýraznými postavami a slabým fan-servicem, no jako slabší trojhvězda se to díky zábavnému žánrovému zařazení přežít hádám dá… ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nejsem mírumilovnej. A nekapituluju." Comicsy mám rád. Teda vlastně moc nemám, ale tvářím se tak, abych zapadl do kolektivu. Za to mám rád hláškující superhrdiny. Jenže tenhle není tak moc superhrdina a v hláškování ho trumfne kdejakej pařez z vesmíru. Naštěstí jsem progresivista, ochránce práv černochů a genderový vyváženosti. Jejda já nejsem ani tohle, takže proč jsem se na to vlastně díval? Protože mě Rock obvykle baví. Tentokrát to nevyšlo, ale musím ocenit pár pokusů o ironii a ignoraci dveří. Přesto říkám Shazam a doufám, že už se neuvidíme. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to strašná škoda, protože to mělo obrovský potenciál. Jenže tvůrci se bojí v dnešní politicky/barevně/pohlavně korektní době vybočit a je to na tom hodně znát. Adam by byl perfektní hrdina, když seká jednoho za druhým své nepřátele, jenže neuvidíme ani kapku krve... Co považuju za nejhorší vadu, je zapojení trapné feministky a jejího syna do takzvaného Adamova přerodu. To byla tak nepříjemná a tupá dvojka, že vůbec nechápu, že to nikdo neviděl. Vždyť přece stačilo Adamovu kryptu otevřít omylem při vykopávkách, nebo i úmyslně, Adam by je všechny rozdrtil na prach. Pak by se vydal do světa a kdo by se mu postavil do cesty, toho by sejmul. Do toho by se zamotal ten pseudo doktor Strange, pseudo Antman, pseudo Storm a pseudo Falcon a mohli se řezat i s teroristy do aleluja, u toho mohlo třeba zařvat nějaké menší město, aby bylo vidět, že Adam je fakt zlej... Během té řežby by náhodou uviděl kluka, který by vypadal jako jeho mrtvý syn a zachránil by ho a unesl... A přerod může začít... (Sice klišé, ale natočit to svižně a brutálně, mělo by to úspěch.) Jenže tady je to takové divné. Všichni Adamovi říkají, jak je zlý, i on to říká, a přitom vlastně dělá pořád jen dobré skutky... Samozřejmě si nebere servítky s tím, jestli zabije vola, který na něj útočí, ale to není nic zvláštního. Tedy ve všech rozumných časech, až na naši hypertupou dobu. Jenže neudělá nic doopravdy špatného.  V rámci zbytku postav, nejvíc prostoru dostala matka a syn, ale jsou tak otravní, že si k nim divák žádný hlubší vztah nevytvoří. A zbytek superhrdinů? Prostě jen další zaměnitelná banda teplejch kreténů. Nezajímaví a svou morální nadřazeností nepříjemní. Nebýt poslední bojové půlhodiny, byl by to těžký propadák. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Súhlasím, že "Black Adam" nie je filmom, ktorý by nejako extrémne zaujal. V drvivej väčšine neponúka nič nové, nemá veľmi zaujímavé postavy a v mnohých momentkách je ten film neskutočne predvídateľný od A do Zet. Nemôžem ale povedať, že vo všetkých a je tu niekoľko elementov, ktoré ma ohromne bavili. Tak si ich poďme rozobrať. V prvom rade toto celé pôsobí ako absolútne oddychový film. Nejdeme sa hrať na niečo veľmi hlboké... ide skôr o ľahkú popcornovú oddychovku. A mne také často padnú dobre. Vypnem mozog a užívam si efekty na plátne. A tento film to celkom zvláda vďaka charizme Dwayna Johnsona. Dáva Black Adamovi veľkú dávku zo seba a jednotlivé scénky sú vďaka nemu solídne. Má to humor, má to dušu a má to aj srdce. No highlightom je tu pre mňa Pierce Brosnan, ktorý si niektoré scénky skutočne bol schopný užiť ako pravý britský gentleman. Jeho sarkastické poznámky miestami veľa oživujú a rozhodne patrí medzi najzaujímavejšie postavy v celom filme. Z celej tej štvorice "Justice Society" mi príde ako najzaujímavejší element. A keď konečne budeme môcť pochopiť Adama a jeho príbeh, dá to filmu aj veľkú dávku srdca a človek vie porozumieť jeho hnevu a všetkému čo sa vlastne stalo. Pretože je to veľmi uveriteľné. No potom sú tu ostatné elementy. Zloduch filmu... neskutočne nezaujímavý a okrem toho v tom finále to pôsobilo na mňa ešte gýčovitejšie než predtým. Príbeh Adrianny a jej syna je okey... ale ničím to nevyčnieva... a Justice Society nevedia do filmu dať niečo, čo by pôsobilo unikátne (s výnimkou skvelého Dr. Fate). Je to v podstate len ľahký oddychový film. Mne to úprimne stačilo, no súhlasím, že to celé mohlo možno byť aj niečo viac. Ale ja sa nesťažujem. Užil som si v kine film ako som aj chcel. Hodnotenie: B+ ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zaslúžený prepadák. Toto nemohlo byť dobré v žiadnej fáze produkcie a len to zvýrazňuje totálne odtrhnutie časti Hollywoodu od reality. Už od prvých sekúnd je to také rýchle a skratkovité, že je jasné, že sa tu bude niekto snažiť vtrepať "epický" príbeh na 2-3 filmy do dvoch hodín: kopec ale fakt nerozvinutých postáv, kde každá má tak 7 minútový priestor (odkiaľ sa preboha vzala Justice Society?), množstvo tupých flashbackov, CGI big bad, smiešny žltý "arabský" filter a v neposlednom rade generický príbeh, ktorý musí priemernému návštevníkovi kina, ktorý videl len film Shazam a nepozná komiksy, prísť ako totálny výluh. Načo toto všetko? Jeden veľký egotrip The Rocka (napriek tomu, že trailer sa tvári, že titulný hrdina bude badass hláškar, Black Adam nie je vôbec vtipná postava). Black Adam nemal mať nikdy film, mal byť záporákom v dvojke Shazam. Dobre, že WB/DC poslali celý tento universe do koša a James Gunn začína odznova. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (23)

  • Na zvláštní efektech spolupracovalo i pražské studio Universal Production Partners. (Saur.us)
  • Hlavní natáčení započalo 10. dubna 2021 v Atlantě (stát Georgia) a skončilo v srpnu téhož roku. Štáb rovněž zavítal do Los Angeles (Kalifornie). (fiLLthe3DD)
  • Na ulicích Kahndaqu lze zahlédnout i několik vozů bývalého východního bloku: Polski Fiat 125 a 126 nebo Wartburg 1.3. (Saur.us)

Související novinky

Nový Svatý se hýbe kupředu

Nový Svatý se hýbe kupředu

23.11.2023

Studio Paramount Pictures se už řadu let chystá oživit jednu ze svých polozapomenutých franšíz, ale až nyní se zdá, že chystaný projekt začíná dostávat reálné obrysy. V přípravách je totiž akční… (více)

Komiksový Blue Beetle má tragický start

Komiksový Blue Beetle má tragický start

20.08.2023

Warneři se sice můžou do konce rukou plácat po zádech za to, jak moc se jim vyplatila sázka na Barbie v režii Grety Gerwig s Margot Robbie v hlavní roli, jenže bokem růžového megahitu se studiu v… (více)

Disney a Flash v kinech zakopli

Disney a Flash v kinech zakopli

19.06.2023

Strastiplná produkce Flashe by vydala na samostatnou knihu, minulý týden ale komiksový blockbuster konečně vběhl do kin a díky nadějným vyhlídkám, kdy podle některých odhadů mohl mířit až na… (více)

Reklama

Reklama