Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 3 (2015) (série)


Blízký daleký východ (S03E04)

(epizoda)
  • angličtina Near Far East (festivalový název)
Trailer
Česko, 2015, 1 h 10 min

Režie:

Filip Remunda

Scénář:

Filip Remunda

Kamera:

Martin Tokár
(další profese)

Obsahy(1)

Osobní road-movie. Autor se vydává na Ukrajinu, s níž ho pojí příbuzenské, přátelské a pracovní vztahy. Díky tomu se dostává blízko k lidem v hraniční životní situaci. Jednotlivá setkání jsou pro něj zároveň příležitostí k úvahám nad tím, jak se ho tamní události osobně dotýkají. Je Ukrajina daleko či blízko? Při svých opakovaných cestách na Ukrajinu se režisér Filip Remunda setkal s mnoha lidmi z různých vrstev tamní názorově a politicky rozdělené společnosti. Sleduje, jak vypadá všední život ve válkou sužované zemi. Zkoumá situaci na obou stranách fronty, zdánlivý klid na západě Ukrajiny a napjatou atmosféru ve východní válečné zóně. Se svým štábem se exkluzivně dostal právě za frontovou linii, na území ovládané separatisty v době, kdy se oboustranně porušovalo příměří. Naslouchá názorům lidí na obou stranách a spolu s nimi se ptá, kdy tato nesmyslná válka, v níž proti sobě nezřídka bojují příbuzní, skončí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ta žena na náměstí občanskou válku na Ukrajině vystihla nejtrefněji když říká: "Německo, Francie, Anglie jen hrabou peníze a nemají duši. Jsou to jiní lidé, jiné vidění života a jiní lidé. Slovanská kultura je mnohem lidštější. Miluji své město , jeho obyvatele. Mohou se zdát hrubší , ale jsou dobří nebojte se. Přijeďte a budete chtít u nás žít". Stejný pocit jsme měl vždy i já když jsem byl na Ukrajině a v západních městech. Sejdou se tam také lidé po promítání filmu u kulatého stolu u vína prodiskutovat? Snad se Ukrajina moc válkou neoslabí a EU jim tam nenastěhuje půlku Afriky a Arábie s jejich islámem. Můj názor je, že si Putin dělá nárazník proti Německu, které chtělo po válce genocidou a hladověním vyhubit všechny Rusy. ()

Ozzy2

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stačí vlézt v 6:30 ráno do metra a máte před sebou Ukrajinu jako na dlani.Tupé obličeje v teplákách adida, kožených bundách a placatých čepicích.Pod nimi klasický UA sestřih, jako kdyby ho měli zakotven v ústavě, nebo je stříhhal jeden a ten samý holič.A pokud máte tu smůlu a sejdete se s nimi v hospodě, tak se s vámi po 5 pivech začnou bavit jako s naprostým outsiderem, oni jsou prostě nejlepší, Ukrajina je nejlepší a my jsme pitomci. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nič nie je čiernobiele, ani vojna. Až český dokumentarista musí na naše obrazovky priniesť trochu iný obraz vojny na Ukrajine, ako máme nadiktovaný z oficiálnych médií. A robí to, ako hovorí, aj s tým rizikom, že jeho pohľad môže využiť alebo zneužiť všetko sledujúca ruská propaganda. Pohľad na vojnu je to od obyčajných ľudí z Donbasu, ktorí tam musia žiť a musia si zvyknúť aj na vojnu, lebo človek si zvykne na všetko. Trochu veľa sa mi zdalo v dokumente domáceho videa, mohlo byť nahradené komentárom autora, ktorý je výborný a často objasňuje veci, ktoré sa nedajú sprostredkovať obrazom alebo sa udiali niekde inde. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu jsem cítil, že bylo řečeno, co řečeno býti mělo. Jako jedno z mála dokumentarizujících děl, které nezkresluje skutečnosti. Což se v pořadech nejmocnější veřejnoprávní televize moc nenosí. Protože neprezentuje věci, tak jak skutečně jsou, ale zcela jednoznačně a rafinovaně přizpůsobuje své zpravodajské relace a pořady vlastnímu přání. ()

Galerie (7)

Související novinky

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

17.10.2015

19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů do Jihlavy přivede bývalou členku Pussy Riot, legendu arménské kinematografie Artavazda Pelešjana, Tarrova kameramana Freda Kelemena i ruského… (více)

Reklama

Reklama