Reklama

Reklama

Člověk si sám se sebou vystačí, respektive nevystačí

  • USA The Perpetrator and the Bystander (festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Půlhodinový snímek se skládá ze soukromého videozáznamu, který pořídil divadelní tvůrce Petr Lébl v roce 1996, kdy působil jako hostující režisér inscenace Cyrana z Bergeracu v národním divadle v Tel Avivu. Většinu času sledujeme Lébla společně s kostýmní výtvarnicí Kateřinou Štefkovou v hotelovém pokoji, ovšem na okraji jejich nezávazných her nacházíme Léblovy skeptičtější komentáře na kameru. Zdánlivě banální home video dvou blízkých osob zároveň prolamuje hranice osobního a veřejného, života a inscenace. Oba účastníci totiž před kamerou stále hrají a inscenují, i když záznam není určen pro veřejnost. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (2)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Strašně rozporuplná věc, kde jediným přínosem tvůrců v podstatě je, že našli tu odvahu (pro někoho možná drzost) tuto intimní věc zveřejnit. Apokalyptická linka je pak samozřejmě nezamýšlená, ale je opravdu mimořádně působivé a smutné vidět, snad zdánlivě, bezstarostného Petra Lébla pár let před jeho předčasným odchodem, to vše z dálky editované Janem Kačenou v době, kdy do jeho předčasného odchodu nezbývalo o moc déle. Rozporuplné pocity pak pramení zejména z toho, že se teď cítím, jak kdybych někomu vlezl nezvaně do deníku nebo do mobilu. Voyerské, citlivé, něžné, stírající rozdíl mezi divadlem, filmem, home videem, reality show, deníkem. Retro, mládí, láska, skopičiny. Působivé, ale pět tomu nedám, prostě tam mám nějaký etický vykřičník/otazník a pořád nevím, jestli jsem to měl vůbec vidět. Bohužel v Ponrepu vysíláno zcela bez úvodu, takže není jasné ani kde, jak a za jakým účelem tvůrci materiál získali, z jak rozsáhlé materie stříhali apod. ()

macekjoe 

všechny recenze uživatele

34minutové domácí videjko, kterak jely dvě spřízněné duše dělat divadlo do Tel Avivu a u toho se moc dobře bavily, rok 1996. Teď Kateřina dělá nádherné kostými nejen pro divadlo, ale i pro film (např. Sedmero krkavců). Petr už tu bohužel není. Tento fakt z tohoto videa dělá zcela unikátní, i když pomíjivý, vhled do jeho krátkého života. ...a s Pánembohem! ()

Reklama

Reklama