Reklama

Reklama

Mrtvolu sprovoďte ze světa

(TV film)
  • Česko Mrtvolu sprovoďte ze světa aneb Josef Toufar je ve druhé řadě od dna šachty (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko, 2015, 35 min

Režie:

Roman Vávra

Kamera:

Roman Vávra

Hrají:

Josef Toufar

Obsahy(1)

Měl být navždy zapomenut, lidskou paměť však nelze zničit. Dokumentární svědectví o pátrání po ostatcích umučeného číhošťského faráře Josefa Toufara připravili M. Doležal a R. Vávra. Farář Josef Toufar byl v lednu 1950 obviněn Státní bezpečností ze zinscenování tzv. číhošťského zázraku. Po zatčení byl ve Valdické věznici krutě mučen a 25. února 1950 byl převezen v kritickém zdravotním stavu do pražského státního sanatoria, kde zemřel. Těla nepohodlného, ovšem lidmi milovaného a uznávaného kněze, se komunisté chtěli zbavit, aby nebyla možná identifikace místa, kde je pohřbený. Proto byl pohřben v hromadném hrobě na hřbitově v Praze-Ďáblicích pod falešným jménem Josef Zouhal. Příbuzným byla jeho smrt oznámena až po čtyřech letech. Vedoucí vyšetřovatelského týmu, který Toufara umučil k smrti, Ladislav Mácha, byl v roce 1998 odsouzen k pěti letům odnětí svobody, o rok později odvolací soud změnil trest na dva roky. Mácha trest nastoupil v roce 2002, po roce byl podmíněně propuštěn. Ostatky Josefa Toufara byly z ďáblického hromadného hrobu vyzvednuty v listopadu minulého roku a zkoumání profilu DNA určilo, že patří skutečně Josefu Toufarovi. Dokument nabízí exkluzivní materiál z okamžiků exhumace, následného genetického a antropologického výzkumu ostatků a jejich pohřbení v Číhošti na Českomoravské vrchovině. V dokumentu hovoří pamětníci, přímí iniciátoři a účastníci exhumace i Toufarova rodina. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (7)

Lakash 

všechny recenze uživatele

Hodně kopání. P. Toufar by si zasloužil plnohodnotný dokument, který by zachycoval jeho život i poslední chvíle. Tohle je jen takový ,,výcuc" jeho posledních chvil a story o hledání jeho ostatků. Je to zajímavé, je dobře že to vzniklo, ale je to takové polovičaté. Pokud by někoho jeho životní příběh zajímal, doporučuji knihu Jako bychom dnes zemřít měli od scénáristy filmu, Miloše Doležala. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Už jen za ten nápad dávám plné hodnocení, a ani zpracování není vůbec špatné. Má to svou atmosféru i své kouzlo. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Myslím, že případ Josefa Toufara by měl být denně na náměstí a každý komouš osobně by se ráno měl modlit za odpuštění. Dokument se alespoň částečně snaží vyrovnat se s naší minulostí, za což mu rozhodně náleží velké poděkování. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Velký respekt si zaslouží lidé, kteří ostatky Josefa Toufara dokázali vypátrat, identifikovat a následně je důstojně pohřbít. Škoda, že něco podobného je nemožná udělat i pro ostatní oběti komunistického teroru. Nicméně jako samostatný dokument snímek neobstojí. O procesu a faráři samotném jsou zde řečena jen obecně známá fakta a vše se soustředí jen na samotné exhumační práce a to mě až tak za srdce nevzalo. Dokážu si představit, že by byla celá půlhodina použita v nějaké širší práci, ale takhle je to jen za 60%. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama