Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Muzikál obsazený na svou dobu velmi výjimečně pouze afroamerickými umělci (včetně zpěvačky Leny Horneové) představuje prostřednictvím volného zpracování životního příběhu legendárního tanečníka a stepaře Billa „Bojangles“ Robinsona řadu výjimečných osobností černošského světa hudby, zpěvu a tance. (Letní filmová škola)

Recenze (10)

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Několik scén ze života Billa Robinsona, hodně stepu, hodně lásky, trocha zklamání a skvělá taneční čísla. Bill Robinson zvládá i ve svých pětašedesáti tančit a skákat na bubnech a užívat si při tom své boty s dřevěnou podrážkou, které v té době byly novinkou. I přes to, že snímek pokrokově zapojuje pouze černé herce, jedna z hlavních dějových linek - 'dělala jsem kariéru a měla se raději usadit na statku a vychovávat děti ' - dnes působí až urážlivě. Jinak ale docela zajímavý náhled do světa muzikálových experimentů 60. let. ()

LaRhette

všechny recenze uživatele

Bouřlivé názory v Hollywoodu vždy vzbuzovalo obsazování a dnes už nedostatečné oceňování Afroameričanů. Dodnes z filmového rasismu čerpá ve svých skečích (hlavně v Key & Peele - Dad's Hollywood Secret) a filmu Get Out (2017) i oscarový režisér a scenárista Jordan Peele a nově i velkolepý superhrdinský trhák Černý Panther (2018). Přelomové jazzové Bouřlivé počasí z roku 1943 už tehdy dokázalo veřejnosti, že obsadit celý film reálnou „menšinou“ místo natírání herců černou barvou, je dobrý nápad. Navíc představilo tehdejší hudebníky/ce a tanečníky/ce v jakémsi honosně naleštěném dynamickém „showreelu“ jako velkou oslavu svojí nejinakosti. A z pozvání na rande slovy “Co takhle dát si po vystoupení sendvič?” by si měl vzít příklad snad každý. (Filmové listy 2018) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Muzikal od neznameho rezisera Andreja. L. Kamena. Vacsina muzikalov co som videl bola s bielymi hercami a hereckami, tento je s AmerikoAfricanmi, konkretne Bill Robinson  /Littlest Rebel, Rebecca of sunnybrook farm 1938/, film stal hlavne na nom a jeho tanci   70 % ()

DavidWark 

všechny recenze uživatele

Muzikál se vymyká ze šablony "pojďme udělat show a ohromit Broadway nebo pojďme přesvědčit producenta, aby nás najal pro svou show". Příběh je ze života reálného černošského stepaře z počátku 20. století. Pěkné taneční kousky, ale nejleoším muzikálům své doby jen dýchá na záda. 44. LFŠ Uherské Hradiště, Sportovní hala, 28.7.18 ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Navzdory přítomnosti zpěvaček Leny Horneové a Ady Brownové lze Bouřlivé počasí vnímat jako muzikál hlavně taneční, a to především díky představiteli hlavní role Billu Robinsonovi. Muž známý jako Bojangles zásadně ovlivnil styl afroamerického stepu, jenž jakoby soustředěn do jednoho postavení stavěl na šoupavém či valivém pohybu. Odpoutal jej od země, v úderech zapojil celé chodidlo včetně špičky a přiklonil se k větší pestrosti pohybu celého těla. Novátorské stepařské kreace na schodišti patřily k jeho specialitě. Taneční originalitou se vykazovala i sourozenecká dvojice samouků Fayarda a Harolda Nicholasových, jež patřila k naprosté špičce amerických stepařů. Bouřlivé počasí je představuje v jejich nejslavnějším a nejnáročnějším vystoupení na píseň „Jumpin‘ Jive“. Bratři se sice hlásili ke klasickému stepu, jejich kreace však obsahovaly až gymnastické či akrobatické prvky prováděné s precizní dokonalostí, stejně jako perfektně definovaný rytmický výraz. Zmínit si tu zaslouží též jméno choreografky a tanečnice Katherine Dunhamové, autorky tzv. dunhamovské metody pohybu, zdůrazňující etnické prvky, z nichž vyrůstají kořeny moderního tance. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Hollywood v rasové otázce zůstával setrvale konzervativní a hercům afroamerického původu role hrdinů zásadně nenabízel. Teprve politicko-společenské změny související s druhou světovou válkou začaly umělce jiných ras postupně emancipovat. V tomto ohledu tvoří Bouřlivé počasí studia 20th Century Fox společně s muzikálem MGM Cabin in the Sky (Domek v oblacích, 1943) nejen v muzikálovém žánru historický předěl. (Zdroj: Letní filmová škola)

Reklama

Reklama