Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bratři Marxové jako soukromí detektivové na kolečkových bruslích. Groucho a Harpo hrají v komedii Obchodní dům soukromé detektivy, kteří mají zachránit velký obchoďák před podvodníky. Romantickou dvojici ve filmu ztělesňují populární zpěvák Tony Martin a bývalá dětská herečka Virginia Greyová, svoji typickou postavu (spolumajitelka obchodního domu) tady znovu hraje Margaret Dumontová. Obchodní dům je posledním snímkem, který bratři Marxové natočili ve společnosti MGM. Scénáři už nebyla věnována taková péče, jaké by bylo potřeba, a nedostatek verbálních přestřelek (mezi nimi vyniká scéna s postelemi) je tu nahrazen hudebními čísly (Chico a Harpo hrají spolu na piano) a výpravnou slapstickovou honičkou v závěru filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Takový obchoďák poskytuje komedii téměř neomezené možnosti, se všemi možnými i nemožnými rekvizitami, prodavači a zákazníky, výtahem a kdoví čím vším. Marxové ovšem tento potenciál moc nevyužili a vsadili na trochu nepravděpodobnou detektivní zápletku. Groucho jako neschopný soukromý detektiv, Harpo jako jeho pomocník a Chico jako nejlepší kamarád a bodyguard zpěváka Tommyho Rogerse, hlavního hrdiny příběhu. Asi nejlepší byla v Obchodním domě klasická hudební vystoupení Chica (a skvělý gag hry jeho žáků) a Harpa (koncert spolu s jeho dvěma zrcadlovými obrazy), zcizující Grouchovy narážky („This is a bright-red dress, but Technicolor is so expensive.“ a „I told you in the first reel he was a crook.“) a hodně akční závěrečná honička, překvapivě trikově vymakaná. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak. Na začátku všeho byl smutek a jednině bratři Marxové a pár dalších (Charlie Chaplin, Laurer a Hardy) se odvážili udělat z neuskutečnitelného uskutečnitelným. Dokázali pobavit lidstvo. To oni inspirovali Petera Sellerse a Rowana Atkinsona, díky nim vznilk humor jaký má být. A já jim za to srdečně děkuji. V každým z jejich filmů hrajou stále tu samou melodii, což by mi mělo připadat nudným, ale ne. Je to velmi originální a rytmické a po každý se těším kdy začnou hrát na klavír. V tomto filmu se více zpívalo, ale nevadí. Groucho, Chico a Harpo mi to vynahradili bezvadnýma skečema, při kterých jsem se válel smíchy. Výhoda je v tom, že běží humorná scéna za scénou a má pusa stále vydávala hlasité HAHAHA, až jsem dostával křeče do úst a snažil se na chvíli přestat. Díky. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Obchodní dům byla fakt bída. Nejhorší film bratří Marxů, co jsem kdy viděl. Totálně přeplácaný hudebními čísly, který byly většinou tak dlouhý a tak často se opakovaly, že jsem zapomínal, o čem, že ten film vlastně je. Pobavily mě snad jedině scéna v oddělení s postelemi, pak to, jak se Harpo vypořádal s tou arogantní kritičkou a nakonec pár elementů ze závěrečné honičky, ale jinak fakt velká slabota. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pri Obchodnom dome som si tak trochu svojho času, keď som ich tvorbu spoznával, začal uvedomovať repetetívnosť ich námetov a gagov. Tu mi to etše vôbec nevadilo, predsa je ich tvorba na míle vzdialená súčasnej predstave, čo je vtipné a čo všetko znesú široké masy. Zaujímavé, že ma ako súčasného, relatívne mladého diváka viac oslovuje humor zpred 70tich rokov. Marxovcom to na korčuliach svedčí rovnako, ako na bicykloch. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla hodnotit jednotlivé kousky filmu zvlášť, šla bych určitě výš, ale jako celek mi tento snímek připadal slabší. Možná je to tím, že jsem zdaleka nepochytila všechny slovní hříčky, zato jsem pochytila hodně muziky. Ne že by byla špatná, ale měla jsem pocit, že se mi hlava rozskočí. Nicméně slibuji, že jsem to neviděla naposled! ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama