Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Phil Karlson je jedním z nejméně doceněných amerických tvůrců, kteří se v Hollywoodu prosadili po skončení druhé světové války. Jeho snímky jsou na dobové poměry neobyčejně přímé a úderné, což nejlépe dokládá série osmi noirů z let 1952 až 1957. Slavný kritik Andrew Sarris napsal, že „Karlson natočil své nejosobnější a nejefektivnější snímky, když se zabýval fenoménem násilí ve světě kontrolovaném organizovaným zlem." 99 River Street patří k jeho nejpovedenějším titulům. V příběhu taxikáře Ernieho Driscolla (Payne) se koncentruje bezradnost a naštvanost daná mj. i zpackanou boxerskou kariérou hlavního hrdiny. Film se vyznačuje stísněnou atmosférou, vysokou mírou násilí, řadou překvapivých dějových zvratů a „podvodů" na diváka a vyhroceným vizuálním stylem s množstvím detailních záběrů. (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (10)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser tu v noir filme riesi taxikara, ktory mal neuspesnu karieru boxera... z uhla pohladu roku 1953 to mohlo byt dobre, ovsem behom casu film starne a starne .. .zatuchlina casu je tu proste pritomna, ci chceme, alebo nie. Vysoke hodnotenie dam len pre stiesnenu atmosferu, caste nasilie a neustale dejove zvraty udrzia divakovu pozornost celych 83 min : 76 % ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velice dynamická noirová lahůdka, plná překvapení na každém rohu. Na Karlsona si musím konečně někdy najít čas, obzvlášť jestli má víc takhle osobitě natočených pecek. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Dnes už nie moc originálne, ale stále šikovne vyrozprávané, s rýchlym spádom a dobrou orientáciou medzi postavami na to, že nie sú hrané typologicky výraznejšími hereckými tvárami (čo je trochu škoda). Najlepšou, a že fakt výbornou scénou, hoci nesúvisiacou s ústrednou zápletkou, je angažmá skúška v divadle. Pripominula mi podobný výstup Naomi Watts v Mulholland Dr.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Může obsahovat SPOILERY: Nejenom, že se hlavní hrdina musel kvůli zranění vzdát boxu, ale ještě navíc mu zdrhla manželka se zlodějem diamantů, kvůli rvačce po něm jdou poldové a aby toho nebylo málo, tak na něj padne podezření z vraždy manželky a jdou po něm gangsteři, co si myslí, že je spolupachatelem jejího milence. Příběh je tedy hodně zajímavě zamotaný a skvěle funguje. Důležité je, že má spád a v hlavních rolích méně známé a neokoukané, ale kvalitní herce. Velice příjemný noir. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama