Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (367)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Scénář je děravý jako cedník a stejně tak inteligentní. Nudný film se změní v parodii sebe sama od chvíle zabití bratra. Pak Hoffman předvede několik nezdařilých hereckých kreací a celý snímek se poroučí. Protrpěla jsem to až do hořkých konců, jak toho trapného v domě, v němž nezkušený student zastřelí zřejmě jednou dobře mířenou ranou dva ze tří zkušených zabijáků. Další komediální vložka nastala ve vodárně. Předpokládám, že v té něco zkazila i klapka, protože ta je špatně od scénáře, přes režii až po herecké výkony. Tenhle film musel být špatný již v době vzniku, je extrémně naivní, zbytečně dlouhý, poprvé jsem viděla Hoffmana špatně hrát a režisér místo toho, aby se alespoň pokusil budovat atmosféru, zařazuje jednu frašku za druhou. Hodně výbornou parodií je i ta část, v níž po jedné straně běží stařenka a křičí, aby zadrželi zlosyna, ten peláší po druhé straně ulice, pak stařenka hupsne pod auto, ale naštěstí je nesmrtelná, takže nezraněná pokračuje v názorných ukázkách ze hry Lijavec. Musím podotknout, že tak extrémně lomit rukama zřejmě umí jen tato nesmrtelná stařenka. Mohla by se v parných letních dnech používat místo klimatizace, protože tím lomením určitě dělala pořádný průvan. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Znáte ten pocit, když vás na ženský něco strašně přitahuje a vy nevíte co to je? tak tenhle pocit mi nezpůsobila ženská ale postaral se o to tento film. Tempo se rozjíždí velmi zvolna a pak následuje jedna brilantní scéna za druhou. Tajemná atmosféra, herecké výkony známého tria, originální zápletka činí Maratónce velmi zdařilým filmem tohoto žánru. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ptáte se mě, jestli je to bezpečné? Nemám se na toto spíš ptát já vás, pane doktore..? Když se řekne Maratónec, každému se asi vybaví proslulá scéna dentální tortury, někdo si třeba vzpomene i na Babeovu sexuální výdrž, ale pro mne je hlavní devízou temný, místy až mysteriózní feeling, ke kterému výrazně přispívá i to, že Schlesinger dlouho neodhalí karty a kašle na nějakou dějovou sevřenost. Vyzdvihovat herecké výkony ústředního dua je jako nosit nacistické zločince do Jižní Ameriky, ale je na místě ocenit i upozaďovaný talisman pro štěstí, který se používal hlavně v 70.letech a nosil jméno Roy Scheider. Škoda, že „Jewish revenge fantasy“ už nepatrně ohlodal zub času a taky od novely značně odlišného konce, který celkové vyznění zlehka polije hřebíčkovou tinkturou. Dodatek: Všimli jste si, co si postava Hoffmana na sebe navlékla, když vylezla narychlo z vany, aby se skryla před poskoky nacisty Szella? V čem byla mučena a v čem utíkala po ulicích před svými pronásledovateli? Pruhované pyžamové kalhoty nápadně připomínající část vězeňského mundúru (třeba v koncentračním táboře). Náhoda, nebo úmysl? ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Maratónec dává sousloví politický thriller ten správný obsah. Většina podobně laděných snímků jsou spíše akční záležitosti a o nějakém napětí nemůže být moc řeč. Ale v tomto případě John Schlesinger skvěle převedl na filmové plátno paranoiu a hrůzu, vycházející z bezmoci a nevědomosti. Od scény kdy se Babeovi vloupají do bytu až do závěru napětí nepolevuje. Kromě skvělé režie pomáhá tísnivou atmosféru dotvářet i vynikající zlověstná hudba. Role nácka Szella je pro herce výzva, kterou Laurence Olivier s přehledem zvládnul a jestli je film kvůli něčemu nezapomenutelný, je to kvůli jeho scénám. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý sedmdesátkový thriller, ale k nepatří úplně k absolutní špičce té doby. Hlavně kvůli nepřehledné a nepříliš záživné první půlhodině. Motá se v ní politika, antisemitismus, minulost hlavního hrdiny, osudy jeho bratra a není zrovna zábavné se v tom orientovat. S příchodem fašisty Oliviera se to naštěstí zlepší a film začne hrát na klasiku - osudy jedince v soukolí jiných mocí a hned se na to kouká líp. Několik scén, zejména ona citovaná "Je to bezpečné?", je vynikajících. Osobně jsem však doufal v maličko lepší a výraznější hudbu. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Elsa Opel předstírá švýcarský původ. Její představitelka Marthe Keller je Švýcarka, která se narodila v Basileji. (noelcoward73)
  • Poslední film herečky Madge Kennedy. (Kulmon)
  • Jeden den natáčení navštívil Laurence Olivier Dustina Hoffmana u něho doma a přinesl mu kompletní sbírku Williama Shakespeara jako dárek. Na přání Dustina mu také musel odrecitovat několik pasáží ze Shakespearových her. (Javert)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama