Reklama

Reklama

Max a rváči

  • Česko Poslední Maxův případ (více)
Ukázka z filmu 1

Obsahy(1)

Pařížský policista Max (Michel Piccoli) svoji práci bere velmi vážně. Dříve býval vyšetřujícím soudcem. Poté, co musel propustit nebezpečného zločince kvůli nedostatku důkazů, přestoupil k policii. Nyní se Max rozhodl chytit bandu lupičů při činu, a to tak, že ono přepadení nepřímo uspořádá. Za tím účelem se seznámí s tajemnou prostitutkou Lily (Romy Schneider)... (Pohrobek)

(více)

Videa (3)

Ukázka z filmu 1

Recenze (20)

classic 

všechny recenze uživatele

Ďalší kriminálny počin, ktorý ma chcel znovu „nachytať na hruškách”, no našťastie sa mu to zase nepodarilo, nakoľko som dostatočným spôsobom prekukol tento, vskutku dosť naivný, a k tomu i príliš prekombinovaný scenár, zároveň, čo som skrátka nemohol vôbec preglgnúť, keďže to tak okato bilo do očí! • Samotný názov tohto filmu, čiže Max a predajcovia šrotu, úplne presne vystihoval to, čomu sa bude zväčša venovať toto kinematografické dielo s Michelom Piccolim a Romy Schneiderovou v hlavných úlohách, pričom túto známu dvojicu, by som ešte veľmi rád doplnil i o ďalšiu, a to konkrétne naprosto kľúčovú postavu, trebárs ju môžeme kľudne považovať za akéhosi antagonistu, pretože oproti titulnej postave, Maxovi, policajtovi, síce zatiaľ ešte nestojí na opačnej strane barikády, ale niekdajší sudca, no momentálne teraz iba akýsi mimoriadne ("neúspešný") poliš, robí všetko preto, aby sa tam jeho dávny priateľ Abel Maresco v podaní Bernarda Fressona, spolu s jeho kumpánmi, proste čochvíľa ocitol, a o tom je v podstate celá táto nesúrodá, kriminálna dráma od Claudeho Sauteta, ktorý mi opätovne nedal na výber v tom, ako sa celkovo zachovám k jeho filmu, ako k celku s určitým obsahom neuveriteľných klišé: A) Protagonista nie je schopný pochytať väčšie ryby, a tak sa tým pádom zameriava iba na tie menšie, aby si tým (vy)kompenzoval svoju neschopnosť v tom, že potrebuje nájsť nejakých, obetných baránkov? B). V poriadku, zápletka uzrela svetlo sveta aj v takej podobe, v akej sa vlastne zvyčajne po celý čas nachádzala, no absolútne nikoho nenapadlo preveriť toho „bankára”, čo je teda fakticky zač, vrátane ani samotného Abela, ktorý sa len neustále spoliehal na informácie od svojej priateľky/prostitútky Lily Ackermannovej, ktorá stále kamsi chodila na výzvedy? C) A povedzme nakoniec, čo ešte ten záver? Myslím tým tú zlomovú pasáž, ktorá sa postarala o nevídaný úkaz, tak to pre mňa znamenalo snáď definitívne zlomenie palice nad celým doterajším dianím. • Čím viacej špekuloval na poli obsahu, tým to bolo vari asi čoraz rozporuplnejšie - CT. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Psychologická studie bývalého soudce, který je přesvědčený, že jako policista bude moci se zločinem lépe bojovat. Jeho povolání se mu stává obsesí a za svým cílem jde tvrdě a bez skrupulí. Seznámí se tak s prostitutkou napojenou na podsvětí a její manipulací chce docílit dopadení zločinců. Setkání s Lily (Romy Schneider) se mu stane, jak asi tušíte, osudným._____ Inteligentně konstruované kriminální drama je brilantně zahrané, Piccoli předvádí civilní herectví, které je extrémně minimalistické a zároveň strhující, Romyna si roli zkažené holky užívá, ale zároveň platí že role lascivní lehké ženy kterou to baví, je zahrána decentně a přesně. Chyby se hledají opravdu těžce, když i zfilmování jednotlivých scén je provedeno naprosto suveréně. Potemnělé uličky, pochybná bistra, kavárny, policajt v klobouku a plášti, tohle je neo-noir francouzské školy… ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Praveze nie priemerna kriminalka, suverenne tu vladne Michel Piccoli /Pohrdani 1963, Zlocin v Expresu, Nenapadny Puvab Burzoazie/- byvaly sudca, teraz pracuje u policie, ma na praci klasicku policajnu robotu - a o tomto je cely film. Kvalitne casto odborne dialogy, slusne kulisy, tempo na urovni, no nuda u mna nehrozila, fakt som hltal kazdu minutu perfektneho filmu ...... jeden z najlepsich filmov rezisera Sauteta . 89 % ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Překrásně nasnímané, překrásné barevné akcenty, super hudba staré školy! Co se týče příběhu, souhlas s uživatelem ilclassico. Tam něco chybí: jsme bohužel zvyklí na anglo-americké detektivky s mnohapatrovými motivacemi. Nicméně zlomená Romy trpící jak kůň a Michel jen krůček od šílenství, co chtít víc... – ve světové kinematografii o ne-první lásce stěží najdete ikoničtější film. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Byli kdysi dva soudci kolegové. Jenomže po jisté zkušenosti každého z nich se jeden dal do cizinecké legie, která ho brzy omrzela, a druhý zase na policii, v rámci níž ho každodenní rutina nedokázala uspokojit. Tak se zrovna po 10ti letech náhodou znovu sešli a nepochybujte o tom, že jich osud svede na společné místo ještě několikrát... Romy Schneiderová coby tajemná kráska plná šarmu i nemravného počínání, se střídavě pohybuje mezi dvěma muži: bezvýznamný zaháleč Bernard Fersson, dávající dohromady partu k novým kšeftům, verzus elegantně uhlazený polda v kloboučku Michel Piccoli s velmi neobvyklým "dokonalým" plánem na to, jak si ve své kariéře povýšit. Jenomže je ještě vůbec dopadení delikventů skloubené s vyprovokováním zločinu ze strany policie stále vyšetřovacím postupem? Nebo už se taky stává do jisté míry nebezpečným zločinem? Nebezpečným, to protože jak je známo, jeden zločin plodí nejednou zločin další... Zase jedna excelentní francouzská kriminálka ze 70. let, která si vystačí s jedinou akční scénou a pohybuje se po většinu v rovině osobitého konverzačního dramatu, působila na mne dlouhou dobou jako zábavný film s dobrým obsazením. Už jsem se usmál po očekáváném dopadení pachatele a vstal, že už asi přišel konec, když tu náhle v posledních minutách přišel další zvrat a s ním slušný šok... uff, takové vyvrcholení bych nečekal. A protože nerad bych ho prozrazoval, tak končím. 95% ()

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • Adaptace románu Max et les ferrailleurs (1968) Clauda Nérona. (NinadeL)

Reklama

Reklama