Reklama

Reklama

Sissi, mladá císařovna

  • Česko Sissi - Mladá císařovna (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rakouskouherský císař František Josef a Alžběta Bavorská, zvaná Sissi, mají po svatbě a prožívají chvíle štěstí na vídeňském zámku Schönbrunn. Láskyplné momenty s manželem dávají Sissi na chvíli zapomenout na zlatou klícku, kterou se pro ni život u dvora stal. Stranou idyly svádí marný boj vůči svazujícím normám dvorské etikety, což ještě vyostřuje její vztah s tchýní, Žofií Frederikou Bavorskou. Nad štěstím manželů se stahují mračna také kvůli vypjaté politické situaci, a to nejen stran hrozící války s Ruskem, ale také uvnitř říše. V Uhrách se stupňuje napětí, které se ale díky naléhání Sissi podaří uklidnit. Mladé císařovně se rýsuje štěstí i v osobním životě, když zjistí, že je těhotná. Radost z prvorozené dcery ovšem nemá dlouhého trvání, když se výchovy ujímá Žofie. Sissi velmi těžce nese, že má k dceři omezený přístup, nicméně největší rána má teprve přijít... Po závratném kasovním úspěchu prvního filmu se rozhodl producent a režisér Ernst Marischka kout železo dokud bylo žhavé a záhy započal s natáčením druhého dílu, jenž měl nakonec premiéru takřka přesně rok po první Sissi. Ačkoli Romy Schneiderová, z níž role mladé císařovny udělala mezinárodní hvězdu, již nechtěla part opakovat, tvůrci ve spolupráci s jejím nevlastním otcem Hansem Herbertem Blatzheimem, jenž s nově nabytou popularitou manželčiny dcery převzal roli jejího agenta, herečku k účasti přemluvili, když na oplátku mohla hrát vysněný náročnější part v adaptaci románového dramatu Robinson nesmí zemřít. Také druhý film o lásce a trápení Sissi se stal ohromným diváckým hitem. Byl uveden do desítek zemí světa a dále zvýšil popularitu Romy Schneiderové i jejího hereckého partnera Karlheinze Böhma. Stejně jako v případě prvního dílu se i tentokrát scénář neohlíží moc na historická fakta a naopak se s „uměleckou licencí“ soustředí na rozvádění romantické linie. Spolu s dalšími díly celkové trilogie o životě Sissi náleží do dobově velmi populárního žánru tzv. heimatfilmů. Jednalo se o snímky, které důrazem na odlehčené melodramatické konflikty, často zasazené do doby před světovými válkami, vyzdvihováním tradičních hodnot i záběry přírodních scenérií souzněly s náladami konzervativního publika německy mluvících teritorií poválečné éry, které se obracelo k ideálům starých časů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (58)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Je to vrcholně naivní, vztah Sissi s manželem vyklouzl z knihovničky malé milovnice červené knihovny, všechny postavy jsou v jádru kladné, všichni se mají neskonale rádi, občas nad jejich láskyplným vztahem přeletí mráček, ale chumry jsou vždy jen krátkodobé. I přes všechny tyto výhrady se na film dobře kouká, protože Romy je roztomilá, před kamerou se často prohání krásní koně a občasný pohled na nějaký ten horskÿ masiv také není k zahození. Kdo nečeká umění, ale lacinou zábavu, bude možná ze snímku nadšen. Minimálně proto, že měl pravdu. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

A pokračování osudů Sissi (teď již sedmnáctiletá Romy Schneider), naní jako začínající císařovna a manželka Franze Josefa (Karlheinz Böhm). Jakési dočasné odcizení v citech a boj o hlavním slově u Franze Josefa mezi Sissi a arcivévodkyní Sohií (Vilma Degischer), matkou císaře. Sissi dokonce použije rafinovaný dočasný útěk, aby nakonec slavila triumf nad svojí ženskou rivalkou. A jakýsi přerod v zodpovědnou císařovnu, když po domluvě své matky vévodkyni Ludovici Bavorské (Magda Schneider), je schopna pochopit, že má v první řadě státnické povinnosti, od kterých nemůže utíkat, kdykoliv se jí chce. Závan vtipu přináší bláznivý plukovník Böckl (Josef Meinrad) a arcivévoda Franz Karl (Erich Nikowitz), otec císaře. A vše končí korunovací znovu šťastné dvojici maďarským králem a královnou. A královnu milovali asi všichni lidé, protože měla všechny ráda. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Výpravná zasněná kostýmní pohádka pokračuje, neboť svatbou mohou vyprávění končit stejně jako začínat ... tudíž jsou vám k dispozici další osudy okouzlující Romy Schneider alias Sissi - tentokrát už v roli císařovny ... kromě jiného se tak stanete i svědky nevídané a neslýchané vzpoury na víděňském dvoře ... 4,5* ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Prostě pokračování, které se nese v duchu prvního filmu a sází na to, jak je Romy Schneider krásná a bezelstná. A ono to snímku vychází. Opravdu stojí na této herečce, a jakmile podlehnete jejímu kouzlu, jste ztraceni a budete věřit i tomu, že je tohle dobrý film. No za srdce vás chytnout může. Možná, i když jste Maďar. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Pokud se kdokoliv zajímá o dějiny ví,že to všechno bylo ale úplně jinak.Proč ale nezidealizovat něco,co dávno minulo.Jako příběh ze skoročervené knihovny na nedělní odpoledne to jde.Téměř megalomanská výprava a dokonalé kostýmy, k tomu všemu nádherná krajina a krásná R.Schneider-no co jiného si od historyromance přát více. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (14)

  • Film zobrazuje historické udalosti, ktoré sa stali oveľa neskôr, než sú vo filme zobrazované. Rakúsko-uhorské vyrovnanie a korunovácia cisárskeho páru za kráľa a kráľovnú Uhorska sa udiala v roku 1867, 12 rokov po tom, čo sa Sissi (Romy Schneider) narodila prvá dcéra Sophie. (Arsenal83)
  • Sissina (Romy Schneider) prvá dcéra Sophie zomrela vo veku dvoch rokov počas cesty do Uhorska. Druhé dieťa, Gisele, narodená o rok neskôr, prežila rovnakú chorobu. Vo filme to vôbec nie je ukázané. (Arsenal83)
  • Arcivojvodkyňa Sophie (Vilma Degischer) skutočne odobrala Sissine dcéry do svojej starostlivosti a postarala sa o ich vzdelanie. Elisabeth (Romy Schneider) tým trpela, ale rozhodnutie prijala a z dvora neutiekla. (Arsenal83)

Reklama

Reklama