Reklama

Reklama

King Kong

  • USA King Kong
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Měl to být osmý div světa. Ale utrhl se z řetězů. Slavné filmové monstrum, obří opičí samec King Kong, vzbuzuje úžas filmových diváků už od roku 1933. Právě první verze jeho příběhu se stala nezapomenutelnou legendou, a to navzdory dvěma velkorozpočtovým remakům z let 1976 a 2005. Film vypráví příběh režiséra Carla Denhama, který se najatou lodí vydá na tajuplný ostrov, aby tam s nic netušící herečkou Ann Darrowovou natočil dobrodružný příběh na motivy pohádky Kráska a zvíře. V ostrovní džungli se totiž nacházejí desítky prehistorických tvorů. Mezi nimi i obří gorila, zvaná Kong. Domorodci, kteří drží zvířata za obrovskou starobylou zdí, herečku unesou a obětují ji Kongovi. Štáb ji však z opičákových spárů po dlouhém boji zachrání. Podaří se mu dokonce Konga omámit a převézt do New Yorku. Tam však začíná druhá část strhujícího dramatu: Denhamova nová atrakce se totiž utrhne z řetězů a rozpoutá v ulicích peklo... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (280)

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 9/10 Hudba 10/10 Efekty 9/10/// +hudba, strhující akce, dobří herci -pár logických přehmatů(masožravý brontosaurus), jo a taky jsem s Kongem neměl takový soucit jako v tom novém filmu/// Tak už vím, kde bral Peter Jackson inspiraci. On přímo svůj milovaný film okopíraval políčko po políčku a jen to celé zabalil do moderního hávu. A říkám, že jak jsem byl nedávno unešen z moderní verze, tak nějak podobně byly uchváceni i diváci v době natočení tohoto snímku. Ba co, věřím, že oni byly ještě mnohem víc. Dnes se takových filmů točí mnoho (hrající na efekt), ale tehdy tento film musel být vyjímečným počinem. Díky tomu, že jsem znal z nedávné paměti novou verzi, tak jsem veškeré scény ani nemusel předvídat, prostě tady byly taky. Je trošku škoda, že se tím stratil moment překvapení. Větší účinek by mělo: vidět nejdříve tuto verzi a poté tu novou. Ale to už teď nezměním a tak jsem si aspoň vychutnával každý moment filmu a vedle něj si představoval ty stejné scény, jen v barevném provedení. Tento film hodnotím ryze k tehdejším poměrům, to abych byl spravedlivý./// Celkem 89%/// ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Ako skvelo som si napravil chut po nie prilis vydarenom remaku Petra Jacksona! Nenachadzam lepsi priklad toho ze aj filmy ktore maju 70(!) rokov, mozu stale poskitnut vybornu zabavu, mnohokrat lepsiu ako ich novodobi konkurenti. CIsty dobrodruzny film,ktory sa bez akychkolvek odbociek drzi hlavneho pribehu a graduje kazdou minutou. A aj ked Kong nevyzera tak skvelo ako ten digitalny, nic to neubera jeho majestatnosti a ozrutnosti. A pri tom to nieje len samotny Kong, ktory taha cely film ale aj vyprava (ako to ti borci natocili?), hudba, pochmurna az hororova atmosfera, ktora ma sprevazala celym filmom. V hlave mi utkvela jedna skvela scena, ktora este pred prichodom Konga na scenu vniesla do filmu mrazivy pocit strachu a ocakavania niecoho strasneho - reziser robi kamerove skusky s hereckou a hovori jej aby zahrala moment, ked sa k nej blizi nieco hrozne a ona bezmocne stoji, pozera sa a nezmoze sa na nic len na vykrik. A ko to pozoruje jeden clen posadky, povie: "Co to vlastne je, co ma vidiet?". A zlovestna predtucha ovladla film. Skvely okamih. Skvely film. (10/10) ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Well, Denham, the airplanes got him." "Oh no, it wasn't the airplanes. It was beauty that killed the beast." ______ Vzhledem k době vzniku a všeobecné náročnosti produkčního procesu je 'King Kong' bez sebemenších pochyb nadčasový biják, a zároveň originálně koncipovaná Hollywoodská variace na pohádkovou baladu 'Kráska a zvíře', jejíž leitmotivy jsou taktně implementovány do téhle epochální alegorie o platonické lásce, která svým grandiózním pojetím, poutavou anabází, a podivuhodnou exhibicí vizuálních tajtrdlat i po téměř 90 letech fascinuje a baví diváky po celém světě. O sedmdesát let později sice novozélandský vizionář Peter Jackson natočil ještě kvalitnější reimaginaci tohoto kultovního díla, ale původní snímek si zaslouží své legitimní místo na piedestalu legend dobrodružného žánru.... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Megaopičák ve své původní verzi je stále pěkná podívaná, ale podle mě už notně zestárla. Ty efekty už totiž vypadají nebezpečně trhaně, na druhou stranu právě tím v sobě ještě mají nějaký půvab, i když nechtěně groteskní. Jelikož ve své době takovou podívanou nikdo neviděl, už ty samotné výjevy mohly uchvátit, jak to skutečně vypadalo bylo až na druhém místě. Pravda, co bych chtěl na rok 1933... ale stejně, pohledem dnešního diváka už to myslím není ono. Na mém osobním žebříčku tak nad původním Kongem vítězí Godzilla, která je i dneska docela dobře koukatelná (i když 20 let je nefér). Souhlasím, že začátek je trochu těžkopádný a když se po téměř půlhodině začne něco dít, zase je to celé postavené na oněch efektech. S opicí na ostrově spolubydlí i pár dinosaurů, takže je na co se koukat. A ten vztah krásky a monstra není zdaleka tak vymakaný jako v pozdějších verzích, ona si vůbec nechce hrát a navíc by pořád jen zdrhala. Přes veškerou mojí kritiku je to ale nezpochybnitelná klasika, co minimálně pro zajímavost stojí za to vidět. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Podobně jako budou architektonické divy starověkého světa pro většinu lidí s otevřenýma očima navždy zřídlem posvátné bázně, tak i zahlazujícím tokem času opomíjený monarcha veleprimátů Kong, zrozený z lůna klasického Hollywoodu a jemu náležící estetiky černobílého obrazu, nikdy nepřestane být milován a obdivován cinefily (se srdcem na správném místě) ze všech koutů Modré planety. King Kong, to je průzračný destilát dobrodružství, symbol lásky k filmu, Biják s velkým Bé a konečně nesmrtelná podívaná! ()

Galerie (126)

Zajímavosti (122)

  • Animátoři od počátků filmů dodnes používají u stop-motion animace tzv. "Nádrh", polohovací ukazovátko, kterým označují pozici kloubů loutky, aby následně věděli, o kolik se posunuli. Ve scéně, kdy King Kong s Ann stojí na vysunutém útesu (Kongův "domov"), animátoři zapomněli nádrh ze scény odstranit. Protože by to znamenalo ztrátu několika hodinové velmi náročné práce, pokračovalo se dál. Nádrh je tak na jednom snímku vidět - v porovnání s 6 metrů vysokým Kongem tak na obrazovce problikne předmět velikostí i tvarem připomínající jeřáb. (Němi)
  • V roce 2009 byl na aukci filmových rekvizit vydražen model King Konga, který se objevil v závěrečných scénách stejnojmenného filmu z roku 1933. Jeho cena se vyšplhala na částku 121 250 liber. (Jimmy15)
  • Film byl po testovacích projekcích zkrácen například o scénu, kdy členové výpravy, kteří přežijí setřesení z klády, jsou v jámě zaživa sežráni obřími pavouky a jinou havětí (jejich modely byly později využity v jiných filmech). Odstraněna byla údajně z důvodu, že někteří lidé v reakci na tuto scénu raději opustili kino. Přesto oficiální důvod vystřižení byl ten, že příliš zpomalovala nastolené tempo filmu. Objevila se tedy až po takřka dvaasedmdesáti letech na speciální DVD edici snímku. Právě tato scéna byla Jacksonem zremakována v jeho verzi King Konga z roku 2005. Paradoxně mu byla některými kritiky hodně vyčítána, že už je to "příliš" a není to vůbec v duchu originálu. (DaViD´82)

Související novinky

Připomeňte si začátky kultovních postav

Připomeňte si začátky kultovních postav

13.10.2017

Oblíbené filmové postavy zažívají v posledních měsících hned několikanásobné návraty. Roztomilí mimoňové opět potěšili (nejen) dětské diváky ve třetím dílu Já, padouch. Jason Bourne skládal další… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama